Ev Yapımı, Geri Dönüşümlü Sıvı Sabun Nasıl Üretilir?
Sıvı sabun, sadece kullanımı kolay olduğu için değil, çamaşır yıkamayı da çok daha kolay hale getirdiği için piyasadaki en popüler temizlik ürünlerinden birisi haline geldi.
Bütün marketlerde bulunabilir olduğundan, çoğu insan geleneksel kalıp sabun yerine sıvı sabunları tercih etmeye başladı. Sıvı sabunun içerisindeki pek çok maddenin çevre kirliliğine yol açtığı, hatta cilde temas ettikten sonra bazı deri alerjilerine de neden olabileceği gösterildi.
Neyse ki, sağlığınıza veya çevreye zarar vermeden tasarruf etmenize yardımcı olabilecek % 100 doğal tarifler de bulunmaktadır. Evinizin çevresinde kolayca bulabileceğiniz malzemelerle geri dönüşümlü, zararlı bileşenler içermeyen çevre dostu bir sıvı sabun yapabilirsiniz.
Birçoğunuzun ev yapımı sıvı sabun tarifini öğrenmek isteyeceğini bildiğimiz için nasıl yapılacağını gösteren adımları sizinle paylaşacağız.
Hazır mısınız?
Ev yapımı ve geri dönüşümlü sıvı sabun
Bu sıvı sabunun tarifi, sadece giysilerinizi tertemiz bir hale getirdiği için değil, aynı zamanda mutfağınızda kullandığınız bitkisel yağın geri dönüştürülmesinin de bir yolu olduğu için, epey ilginçtir.
Mutfağınızda kullandığınız yağların atıklarını lavabonuzdan tahliye etmemeniz gerektiğini, çünkü katılaştıkça borularda tıkanmalara ve diğer sorunlara neden olabileceğini zaten biliyorsunuz. Eğer bu atıkları su ve kostik soda gibi diğer malzemelerle birleştirirseniz, oldukça yüksek kaliteli bir ürün elde etmiş olursunuz.
Bunu da okuyun: Karbonatın Harika 6 Kullanımı
İçindekiler
- 700 gram kostik soda
- 13 litre su
- 2 litre kullanılmış bitkisel yağ
- 2 litre çevre dostu sıvı sabun
- 500 gram perkarbonat (isteğe bağlı)
Kullanılacak Aletler
- Eldiven ve koruyucu gözlük
- Büyük bir plastik kova ya da tas
- Tahta kaşık ya da çırpma teli
Hazırlanışı
- İlk olarak, kullanılan ürünlerden herhangi birini dışarı dökmeniz durumunda temizlemesi kolay, iyice havalandırılmış bir alan seçmelisiniz.
- Kullandığınız maddeler de dahil olmak üzere, oluşabilecek herhagi bir kazadan kaçınmak için koruyucu eldiven ve gözlük takmalısınız.
- Kullanacağınız kovaya iki litre soğuk su ilave edin ve içine 700 gram kostik sodayı yavaş yavaş ekleyin.
- Yayılan buharı solumamaya özen göstererek su ve kostik sodayı tahta bir kaşık veya çırpma teliyle karıştırın.
- Kostik soda suda tamamen eridiğinde, iki litre bitkisel yağı ilave edin ve eşit bir karışım elde edene kadar karıştırmaya devam edin.
- Karışımın homojen bir kıvamda olmasına dikkat edin ve iki litre organik sıvı sabunu içine ekleyin.
- Eğer isterseniz, daha hoş bir aroma vermek adına iki litre çamaşır yumuşatıcısı da ekleyebilirsiniz.
- Aynı etkiyi elde etmek için kokulu uçucu yağları da kullanabilirsiniz.
- Son olarak, sabununuza fazladan bir beyazlatma etkisi vermek isterseniz perkarbonat ekleyebilirsiniz.
- Arzu edilen kıvama ulaştıktan sonra ürünü karanlık bir yerde saklayın ve ertesi güne kadar bekletin.
- 24 saat sonra, sabunu tahta bir kaşık yardımıyla karıştırın, iki litre daha su ekleyin ve bir gün daha beklemeye bırakın.
- Bu süreden sonra, sabunun yoğunlaştığını ve mayoneze benzer bir kıvama sahip olduğunu göreceksiniz.
- İki litre daha su ilave edin ve bu işlemi altı ila sekiz gün süresince her gün şampuana benzer bir kıvam elde edinceye kadar tekrarlayın.
- Son olarak, üzerini kapatıp istenildiğinde kullanılması için saklayabilirsiniz.
Bunu da okumanızı öneririz: Saç Uzamasını Destekleyen 6 Doğal Yağ
Ev yapımı sıvı sabunun avantajları nelerdir?
Bu ev yapımı sıvı sabunla eski pişirme yağlarının geri dönüşümünü sağlayabilir ve çok daha fazla tasarruf edebilirsiniz, çünkü artık pahalı ticari markalara yatırım yapmanıza gerek kalmayacaktır. Bu sabun, kumaşa zarar vermeyeceği ve en zor lekeleri ortadan kaldırabileceği için giysilerinizi temizlemek için mükemmel bir üründür.
Ayrıca çok amaçlıdır ve evlerin zeminlerini, mutfaklarını ve diğer alanlarını temizlemek için de kullanılabilir. Ticari sabunlarda bulunan kimyasal katkı maddelerine maruz kalmayacağınız için sağlığınızı ve cildinizin güzelliğini korumuş olacaksınız.
Geleneksel ürünleri kullanmadan yumuşatıcı etkisi elde etmek için, hazırladığınız sıvı sabunu bir bardak beyaz sirke ile birlikte çamaşır makinenize ekleyebilirsiniz.
Bu tarifi denediniz mi? Çok fazla çaba sarf etmeden kendi organik ürünlerinizi hazırlayabilmeniz için sizi yukarıdaki adımları izlemeye davet ediyoruz.
İhtiyacınız olan malzemeleri toplayın ve en iyi sonucu almak için buradaki önerileri izleyin.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Regla, I., Vázquez, E., Cuervo, D., & Neri, A. (2014). La química del jabón y algunas aplicaciones. Revista Digital Universitaria.
- Castañeda Narváez, J. L., Hernández Orozco, H. G., Castañeda-Narváez, J., & Hernández-Orozco, H. (2016). Lavado (higiene) de manos con agua y jabón. Acta Pediátrica de México. https://doi.org/10.18233/APM37No6pp355-357
- [email protected]. (2014). Saponificación :: Grasas y Aceites Vegetales.