Diş Plağı İçin Evde Uygulayabileceğiniz Yöntemler
Diş plağı bakteriler tarafından oluşturulmuş yumuşak ve yapışkan bir katmandır. Tedavi edilene kadar da dişlerde çoğalmaya devam eder.
Plağı oluşturan bakteriler eğer günlük olarak fırçalama ile ortadan kaldırılmazsa, çürüklere ve diş eti çekilmesine sebep olabilir. Bu durum, nefesin kötü kokmasının yanında diş eti iltihabı, diş ve diş eti hastalıkları gibi daha ciddi problemlere yol açabilir.
Ayrıca bakınız: Bruksizm (Diş Gıcırdatması) için Ev Yapımı Çözümler
Diş Plağı ve Özellikleri
Plak, yediğimiz besinlerdeki şekeri kullanarak asit üretir ve diş minesinin aşınmasına yol açar. Bu durum zaman içinde kontrol edilemediği takdirde diş minesi dağılabilir ve çürük oluşabilir. Kötü bir görüntüye ek olarak bu durum ağız kokusunu da beraberinde getirir.
Diş plağını görmek çok zordur çünkü renksizdir ve dişteki diğer maddeler ile karıştırılabilir. Fakat biriktiğinde daha kolay gözükür. Çünkü dişlerin arasında kalın ve beyaz bir yiyecek tabakası kalmış gibidir.
Diş plağı gün geçtikçe büyümeye devam eder ve bir çok başka probleme de davetiye çıkarır. Bu yüzden, günlük hijyen alışkanlıklarınıza özen göstermelisiniz. Bunun yanında çeşitli ev yapımı tedavileri uygulayarak diş plaklarının büyümesini engellemelisiniz.
Diş plağından korunmak ve diş plağını iyileştirmek için ipuçları
Diş plağını önlemek ve tedavi etmek için iyi alışkanlıklara sahip olmak ve bu probleme neden olan bakterilerin yok edilmesine yardımcı olacak şekilde ağız hijyenini sağlamak çok önemlidir.
Düzgün ve doğru fırçalama
Diş plağına sebep olan bakterilerden kurtulmanın en iyi yollarından birisi dişlerinizi fırçalamaktır. Ne var ki çoğu insan dişlerini doğru şekilde fırçalamıyor. Dolayısıyla, diş fırçalamanın bakterilerle savaşma etkisi azalıyor.
Öncelikle olarak, diş eti dokusunu korumak için yuvarlak ve ince kıllı bir diş fırçası seçmelisiniz. Diş macunu olarak da floridli ve sağlık yetkililerinin onayını almış ürünleri tercih edin.
Fırçalarken de diş fırçasını bir kalem gibi tutun ve yuvarlak hareketlerle bir seferde tek veya iki dişe müdahale edin.
Diş ipi kullanımı
Çoğu insan günlük olarak diş ipi kullanmıyor. Oysa ki olası bakterileri engellemek için bu uygulama gerekli ve en etkili yollardan birisidir.
Bununla birlikte faydalarını görmek için diş fırçalamada olduğu gibi diş ipini de düzgün kullanmak çok önemlidir.
Bunun için 45 cm civarında bir diş ipini alın, parmaklarınızın ucuna 2.5 cm’lik aralıklar bırakarak dolayın. Önce üst dişlerinizin aralarında aşağıya doğru nazikçe gezdirin daha sonra da alt dişlerinize aynı işlemi bu kez yukarıya doğru uygulayın.
Öğünler arası gargara
Yemekten sonra ağzınızı çalkalamak çok önemlidir çünkü bu şekilde dişlerinizin aralarında kalan yemek artıkları temizlenmiş olacaktır.
Bunu amaçla piyasada bulunan gargaraları kullanabilirsiniz veya yarı yarıya oranla su ve hidrojen peroksidi (düşük konstanreli: %0.2 – %0.8) karıştırarak ev yapımı gargara hazırlayabilirsiniz.
Diş plağından kurtulmak için ev yapımı tedaviler
Eğer diş plağı ağız sağlığınızı etkiliyorsa, bu ev yapımı tedaviler bu durumla savaşmak için harika birer alternatif olacaktır.
1 Numaralı Tarif
Bu tarifi hazırlamak için 15 gram ceviz kabuğuna ve biraz suya ihtiyacınız olacak.
Ceviz kabuklarını suyun içine koyun ve 15 dakika kadar kaynamasına izin verin. Daha sonra dinlendirin ve diş macununuzu bu karışıma ekleyin.
Bu karışımla dişlerinizi 3 dakika kadar fırçalayın ve bu tedaviyi günde 2 kez uygulayın.
2 Numaralı Tarif
Bu tarif ay çekirdeği ve yeşil limonun özelliklerini birleştirerek diş sağlığınızı korur.
Hazırlanışı da şu şekildedir:2 tatlı kaşığı ay çekirdeğini 2 tatlı kaşığı yeşil limon çiçeği ile yarım litre suyun içinde orta ateşte pişirin. Sonra 30 dakikalığına da düşük ateşte pişmesini bekleyin ve dişlerinizi her öğünden sonra bu karışımla dişlerinizi fırçalayın.
3 Numaralı Tarif
Elma sirkesi diş plaklarına sebep olan bakterilerle savaşmak için en iyi yollardan birisidir.
Seçeneklerden birisi dişlerinizi elma sirkesi ile çalkalayıp ardından hemen su ile çalkalamaktır. Diğer bir yöntem ise, yarı yarıya oranlarda elma sirkesi ve suyu karıştırıp bir ağız gargarası olarak kullanmaktır.
4 Numaralı Tarif
Bu son tedavi 1.5 yemek kaşığı pelin otu yaprağı ve 2 yemek kaşığı fermente edilmiş şaraptan oluşan bir karışım hazırlamaktan ibarettir.
Bu karışımı 2 saat boyunca bekletin, süzün ve bu sıvıyı da dişlerinizi fırçalamak için kullanın.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Selwitz, R. H., Ismail, A. I., & Pitts, N. B. (2007). Dental caries. Lancet. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(07)60031-2
- Touger-Decker, R., & van Loveren, C. (2003). Sugars and dental caries. The American Journal of Clinical Nutrition. https://doi.org/10.1039/9781849734929-00016
- Serrano, J., & Herrera, D. (2005). La placa dental como biofilm: ¿Cómo eliminarla? Rcoe. https://doi.org/10.4321/S1138-123X2005000400005
- Román, F. F. B., & Jacobo, R. A. (2003). Placa dentobacteriana. Revista De La Asociación Dental Mexicana, 60(1), 34-36. https://www.medigraphic.com/cgi-bin/new/resumen.cgi?IDARTICULO=2298
- Agulló, M. A., Sanchis, M. C., Loscos, F. G., & Cabanell, P. I. (2005). Sistemática de la higiene bucodental: el cepillado dental manual. Periodoncia y Osteointegración, 15(1), 43-58. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=4558439
- Yagnik, D., Serafin, V., & Shah, A. J. (2018). Antimicrobial activity of apple cider vinegar against Escherichia coli, Staphylococcus aureus and Candida albicans; downregulating cytokine and microbial protein expression. Scientific reports, 8(1), 1732. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5788933/
- Acosta de la Luz, L., & Castro Armas, R. (2009). Botánica, biología, composición química y propiedades farmacológicas de Artemisia annua L. Revista Cubana de Plantas Medicinales, 14(4), 0-0. http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1028-47962009000400010