Evde Leke Çıkarıcı Yapın
Kumaşlar hep lekelenir, hatta bazen yıkanırken bile leke olabilirler. Lekenin nedeni ne olursa olsun bazen temizlemesi çok zordur ve sürekli çeşitli temizlik ürünlerine başvurmanız gerekebilir, bunlar kumaşa zarar verebilir. Piyasada bir çok leke çıkarıcı mevcuttur ama genelde birçok kimyasal taşırlar ve bunlar sağlığınızı ve çevreyi kötü etkileyebilir.
Günümüzde insanlar lekeler için ekolojik alternatifler arıyorlar. Bu alternatifler güvenli, etkili, ucuz ve bulması kolaydır. Eğer daha önce ev yapımı bir leke çıkarıcı uygulamadıysanız sizi bu yazıyı okuyup uygulayarak pahalı malzemeleri kullanmayı bırakmaya ve çevreye ve sağlığa yararlı yöntemler kullanmaya davet ediyoruz.
Sodyum bikarbonat ile leke çıkarıcı
Karbonat olarak bilinen sodyum bikarbonat şüphesiz evde her zaman bulundurabileceğiniz bir malzemedir. Bu beyaz toz ucuzdur ve size evde bir çok temizlik işinde yardımcı olacaktır, özellikle kumaşlardan leke çıkarmak için.
- Ter veya kusma lekeleri: Eğer giysileriniz ter ve kusma ile lekelendiyse, tek ihtiyacınız olan yarım bardak su ile bir yemek kaşığı karbonatı karıştırmak ve doğrudan lekeye uygulamak. 15 dakika bekletin, ve ılık su ile durulayın. İlk denemede leke çıkmazsa, aynı işlemi tekrarlayın ve sonra giysiyi her zamanki gibi yıkayın.
- Yağ lekeleri: Yağ lekeleri gerçekten büyük sorun olabilir çünkü yağlar kumaşın liflerine işler. Karbonat yağı çıkarmanın en iyi yoludur çünkü yağı emer. Bu yöntemi kullanmak için etkili bölgeye biraz karbonat serpin, yavaşça yedirin ve sonra durulayın.
Bunu da okumak isteyebilirsiniz:
Sirke ile leke çıkarıcı
Sirke bulabileceğiniz en iyi leke çıkarıcılardan biridir. Bu leke çıkarıcı malzemeyi her zaman mutfakta bulundururuz, hem giysilerden hem de halılar, döşemeler ve mobilyalardaki lekeleri çıkarmak için.
- Genel lekeler: Giysilerden veya diğer yüzeylerden lekeleri çıkarmak için yarım bardak sirke, çeyrek bardak ılık su ve çeyrek bardak karbonatı karıştırın. Bu karışımı doğrudan lekeye uygulayın ve durulamadan önce 15 dakika bekletin.
- Küf lekeleri: Sirke ayrıca sandık lekesi gibi küf lekelerini çıkarmak için de çok iyidir. Bu durumda, eşit miktarda sirke ve tuzu karıştırın ve lekeye uygulayıp biraz beklettikten sonra durulayın.
Limon ve tuz ile leke çıkarıcı
Limon suyu doğal bir leke çıkarıcıdır, ve tuz ile karıştırıldığında kahve, çay veya mürekkepten oluşan inatçı lekeleri çıkarmak için güçlü bir temizlik malzemesi olarak kullanılabilir.
- Koyu lekeler: Çeyrek bardak limon suyu, bir yemek kaşığı tuz, ve yarım bardak ılık suyu bir kapta karıştırın. Bu karışımı doğrudan lekeye uygulayın ve ılık su ile durulamadan önce 10 dakika bekletin.
Mısır unu ve talk pudrası ile leke çıkarıcı
Mısır unu ve talk pudrası beraber çok güçlü bir ev yapımı leke çıkarıcı olur. Bunlar koyu lekeleri, şarap lekelerini giysilerden çıkarmak için birebirdir.
- Kırmızı şarap lekeleri: İnatçı lekeleri çıkarmak için mısır unu ve talk pudrasını karıştırıp macun gibi lekeye uygulayın. 15 dakika bekletin ve ardından ılık su ile yıkayın. Eğer yeniden yapmanız gerekirse aynı şeyi tekrarlayın.
Bunu da okuyun:
Yumurta sarısı ile leke çıkarıcı
Yumurta sarısı ile uygulayacağınız leke çıkarıcı özellikle kahve lekeleri içindir.
- Kahve lekeleri: Bir yumurta sarısını yarım bardak ılık su ile karıştırın ve doğrudan kahve lekesine uygulayın. 20 dakika bekletin ve ılık su ile durulayın.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Cleaning Supplies and Household Chemicals. (2022). American Lung Association. Recuperado el 29 de marzo del 2023 en: https://www.lung.org/clean-air/at-home/indoor-air-pollutants/cleaning-supplies-household
- Gerster F., Vernez D., Wild PP., Hopf NB. (2014). Hazardous substances in frequently used professional cleaning products. Int J Occup Environ Health, 20(1):46-60. Recuperado de: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4096065/
- Turner P. (2017) Cleaning Healthy. Cleaning Green. (2017). University of Georgia. Recuperado el 29 de marzo del 2023 en: https://extension.uga.edu/publications/detail.html?number=C1114&title=Cleaning%20Healthy,%20Cleaning%20Green
- Washburn C. (2009). Home Cleaning Chemistry. Utah State University. Recuperado el 29 de marzo del 2023 en: https://extension.usu.edu/archive/home-cleaning-chemicals