Evde Kolayca Mantar Yetiştirmek
İnanın ya da inanmayın, evde mantar yetiştirmek oldukça kolaydır. En iyi kısmı, onları toplayıp yiyebileceğiniz ve onların her zaman yeniden yetişecek olmalarıdır. Ancak, evde kolayca mantar yetiştirmek için birkaç şeyi gözden geçirmenize yardımcı olacağız.
İlk önce, mantarların (Agaricus bisporus) bir tür yenilebilir mantar olduğunu unutmayın. Aslında hem sap hem de şapka kullanılır. Mantarlar bitkilerden farklıdır, çünkü bir kökleri, gövdeleri ve ya yaprakları yoktur. Klorofil içermezler, bu nedenle, bunun yerine dışarıdan beslenirler.
Ayrıca mantarlarda tohum da yoktur. Bunun yerine, sporlardan büyürler. Sporlar doğru nem koşullarını bulduktan sonra filizlenip iplikçik üretebilirler. Sonra, bunlar dallanarak, misel adı verilen bir kütle oluştururlar.
Evde Mantar Yetiştirmenin Faydaları
Evde mantar yetiştirmenin sayısız faydası vardır. Aşağıda birkaçını sizin için derledik:
- Evde endi yemeğinizi üretme memnuniyetini ulaşacaksınız.
- Çocuklara mantarların büyümesini izleme deneyimi sağladığı için harika bir öğrenme fırsatı olacak.
- Bu, etkili bir üretimdir. Sadece bir spordan tam bir mahsul elde edebilirsiniz.
- Mantarları hasat etmek kolaydır, dolayısıyla süpermarketten ve ya marketten satın almakla karşılaştırıldığında değeri artar.
- İşlenmemiş ve gerçekten doğal olan bir şeyi yediğinizi bilmenin güvenliği içinde olacaksınız.
Bu yazıyı da faydalı bulacaksınız: Bahçenizde Kolayca Yetiştirebileceğiniz 10 Bitki
Evde Mantar Nasıl Yetiştirilir?
Evde mantar yetiştirmek için yeriniz olduğundan emin olmalısınız. Bahçenizde yeriniz varsa, mantarları yetiştirmek için bir alanını kullanabilirsiniz.
Diğer yandan, eğer bir apartmanda yaşıyorsanız, uzun bir saksı seçmek ve karanlık bir yere koymak en iyisi olacaktır. Unutmayın ki, mantarlar küf olduğundan, güneş ışığına ihtiyaçları yoktur.
Mantar yetiştirmek göründüğünden çok daha kolaydır ve artık hiçbir alt katman bulunmayana kadar aynı toprakta ekmeye devam edebilirsiniz.
Malzemeler
- Saman
- Su
- Organik gübre
- Miselyum tahıl (zaten önceden ekilmiş mantar ampulleri satın alabilirsiniz)
- Bir kutu (tercihen polistirenden yapılmış olsun, bu sayede çürmediğinden veya ayrışmadığından emin olabilirsiniz. Ayrıca, nem ve sıcaklığı tutmaya da yardımcı olur). Bu kutunun kapağını da aldığınızdan emin olun.
Yapılışı
- Başlamadan önce samanı kaynatmanızı öneririz. Bunu, üzerinde olabilecek mikropları ve mantarları yok etmek için yapmanız önemlidir.
- Biraz nemlendirirken, bileşiği samanla karıştırın. İsterseniz, kahve de ekleyebilirsiniz, çünkü kahve gübrelemeyi destekler ve mantarların büyümesi ve gelişmesini kolaylaştırır.
- Bu karışımı kutuya yerleştirin. Ne kadar çok alt katman varsa, o kadar fazla mantar üretebilirsiniz, bu yüzden mümkün olduğunca bu karışımdan eklemelisiniz.
- Tahıl miselyumu eşit şekilde yayın ve ıslak bir saman örtüsü ile örtün. Biraz da su ekleyin.
- Herhangi bir güneş ışığının girmesini önlemek için kutuyu bir kapakla örtün. Ardından, 5-8 gün boyunca kapalı bekletin. Bu süre zarfında kutuyu nemli tutmak, toprakta beyazımsı bir battaniye görene kadar önemlidir. Bu, miselyumların toprağı kolonize ettiği anlamına gelir.
- Şimdi, bu kutuya, mantarlara yetişmesi için boşluk bırakacak olan başka bir kapak yapın. Kapağın merkezinde bir miktar ışık gelecek şekilde bir miktar delik açın, fakat bu ışık her zaman dolaylı olarak gelmeli. Nem veya ısı kaybını önlemek için bu kapağı şeffaf bir filmle örtün.
- Nemin % 80’ini tutmak önemlidir, fakat daha fazlası gereksiz olacaktır. Eğer tercih ederseniz, doğrudan mantarları sulamak yerine kapağın içini sulayabilirsiniz. Su buharlaştığında, tekrar sulamanın zamanı gelecektir.
- Mantarların eni 2-3 inç arasında bir çapa sahip olduklarında, ilk hasatınızı yaklaşık 20 gün içinde alacaksınız.
- Üst kısımların altındaki alan pembe olduğunda, mantarları topraktan çıkarın. Bunu yapmak için, gövdeyi topraktan çekene kadar hafifçe döndürün.
- Eğer adımları doğru bir şekilde uyguladıysanız, her hafta yeni bir mahsul almalısınız. Artık, kendi organik mantarlarınızın tadını çıkarabilir ve favori tariflerinizi hazırlayabilirsiniz!
Bu yazıyı keşfedin: Mantarlı Tavuk ve Pırasa İle Kinoa Risotto
Birkaç Öneri
Görüldüğü üzere mantar yetiştirmek çok kolaydır. Ancak, biraz sabır ve özveri gerektirir. Ürününüzü hazırlarken aşağıdaki ipuçlarını göz önünde bulundurun:
- Ekinlerinizi büyütmek için seçtiğiniz alanın iyi bir havalandırmaya sahip olduğundan emin olun. Bu şekilde, kötü kokuları ve ya diğer sorunları önlersiniz.
- Besleyici bir gübre kullanın çünkü gübre, mantarların besinlerini büyütmelerine yardımcı olacaktır.
- Optimum sıcaklık 71-80 derece Fahrenheit arasında olmalıdır. Eğer sıcaklık bundan daha yüksekse, ürünlerinize zarar verir. Sıcaklık 95 dereceyi aşarsa, onları büyütmekten vazgeçmelisiniz.
- Ekinlerinizi sulamak için bir difüzör (yayıcı) kullanabilirsiniz.
- Aletlerinizi kullanmadan önce ve kullandıktan sonra yıkayınız. Bu şekilde, kullandığınız ortamı kirletmeyi önleyebilirsiniz.
- Karanlık bir oda veya garaj, evde kolayca mantar yetiştirmek için ideal yerlerdir.