Gastriti Kontrol Altına Almak için Ev Yapımı Tedaviler
Gastriti evde uygulayabileceğiniz yöntemlerle kontrol altına alabileceğinizi biliyor muydunuz?
Gastrit, midenin iç yüzünde bulunan mukoza tabakasının iltihaplandığı bir durumdur. Bu iltihap, asit ve gazla birlikte gelen güçlü karın ağrısını tetikler.
Pek çok farklı şey buna sebep olabilir. Bununla birlikte, vakaların çoğunda, sorun ülser oluşumuna da neden olan helikobacter pylori adlı bakterinin aşırı büyümesinden kaynaklanır.
Gastrit belirtileri aniden ortaya çıkabilir veya yavaş yavaş gelişebilir. Genellikle hafif ve geçici olma eğiliminde olsa da, mide kanaması gibi bir komplikasyona yol açma riski de vardır. Günümüzde, gastrit semptomlarını kontrol etmeye yardımcı olan ve sorunun hastanın yaşam kalitesini etkilemesini önleyen pek çok tedavi yöntemi vardır.
Tüm bu tedavilerin yanı sıra, gastrit özellikle harici bir uyarıcıdan kaynaklandığında hastalığın semptomlarını en aza indirmeye yardımcı olabilecek evde uygulayabileceğiniz tedaviler vardır.
Bu sorun sık sık başınıza geliyor mu? Sorunla nasıl başa çıkacağınızı bilmiyor musunuz? Bu yazımızda kendi kendinize uygulayabileceğiniz tedavi yöntemlerini öğrenin!
Gastritin sebepleri nelerdir?
Gastrit, mideyi sindirim sırasında ortaya çıkan sıvıdan koruyan iç mukozanın tahriş olmasıyla ortaya çıkan bir hastalıktır. Aşırı asitlerin neden olduğu bu mukus tabakasındaki zayıflama, iltihap ve yaralara neden olan bozulmalara neden olur.
Vakaların çoğu vücuttaki bir enfeksiyon nedeniyle ortaya çıkar. Bununla birlikte, aynı zamanda doğuştan gelen bağışıklıkla ilgili bazı problemler, mide ve sindirim hastalıkları veya safra reflüsü de gastriti tetikleyebilir.
Risk faktörleri
- Helikobacter pylori bakterisinden kaynaklanan enfeksiyonlar
- Paraziter ve viral hastalıklar
- Ağrı kesici ilaçların uzun süreli kullanımı
- Strese maruz kalmak
- Sindirim sistemi problemleri
- Crohn hastalığı
Midede rahatsızlığa neden olan yiyeceklerin tüketimi gastritin nedeni değildir ancak semptomlarının şiddetini arttıran bir faktördür.
Gastritinizin olup olmadığını nasıl anlayabilirsiniz?
Birçok gastrit vakası ilk başlarda semptom göstermez. Hastalar genellikle hazımsızlıkla karıştırılabilen bir mide rahatsızlığı hissederler.
Durumun ciddiyetine göre aşağıdaki semptomlar meydana gelebilir:
- Midenin üst kısmında yanma
- Mide bulantısı ve kusma
- İştah kaybı
- Mide ağrısı ve gazı
- Asit reflü
Semptomlar devam ediyorsa bir doktora danışmak önemlidir. Muayeneden sonra, tanıyı doğrulamak için laboratuvar testleri gerekebilir.
Ayrıca okuyun: Sindirim Sistemi Problemlerinin 8 Olası Belirtisi
Gastriti kontrol altına almak için evde uygulayabileceğiniz yöntemler
Gastriti kontrol etmeye yardımcı olabilecek pek çok ilaç vardır. Bunun yanı sıra, sorundan etkilenen kişilerin komplikasyonları önlemek için yaşam tarzlarını değiştirmeleri gereklidir.
Tedaviler rahatsızlığı anlık olarak sakinleştirse de, gastritin yeniden ortaya çıkıp çıkmayacağını veya daha ciddi hale gelip gelmeyeceğini belirleyen faktör alışkanlıklarınızdır.
Bazı doğal, ev yapımı yöntemler aşırı ilaç kullanmadan bu hastalığı tedavi etmek için mükemmel bir seçenektir. Bugün, uygulayabileceğiniz bazı yöntemlerden bahsedeceğiz.
Soğuk jelatin yiyin
Jelatin, vücuda fayda sağlayan temel besin maddeleriyle dolu bir besindir. İçerdiği amino asitler, vitaminler ve mineraller, mide mukozasını tamir etmeye ve iltihaplanmayı kontrol etmeye yardımcı olur.
- Midenizde yanma ya da başka herhangi bir gastrit semptomu hissettiğinizde bir parça soğuk jelatin yemeyi deneyin.
Muz yiyerek gastriti kontrol altına alın
İçerdiği lifler ve antioksidanlar sayesinde muz, gastritin sebep olduğu sindirim güçlüklerini kontrol etmeye yardımcı olan besinlerden bir tanesidir. Midenin pH’ını düzenleyen, ülser ve tahrişe neden olan aşırı asit miktarını azaltan yumuşak bir besindir.
- Bir parça muzu tek olarak yiyebilir ya da smoothielerinizin içerisinde tüketebilirsiniz.
Pirinç suyu için
Tüm bunların yanı sıra, pirinç suyundaki lifler sindirim sürecini desteklemek için yararlıdır. İçerdiği besin maddeleri, doğal olarak yollardan mideyi yatıştırır ve asit nedeniyle tahriş olmuş dokuların yenilenmesine yardımcı olur.
- Başka hiçbir şey eklemeden pirinçleri bir suyun içerisinde pişirin, ardından günde 2 veya 3 kez için.
Ayrıca okuyun: Pirinç Suyu Toniği İle Yağlı Ciltlere Karşı Savaşın
Midenizi rahatsız eden yiyeceklerin tüketimini azaltın
Özellikle rahatsızlık sırasında tüketildiğinde gastrit semptomlarını daha ciddi hale getiren ve mideyi tahriş eden pek çok gıda vardır.
- En azından, semptomlarınız rahatlayana kadar süt ve süt ürünlerinin, kızarmış ve baharatlı yiyeceklerin tüketimini sınırlandırmanız son derece önemlidir.
Gastriti kontrol altına almak için daha fazla su tüketmeye çalışın
Son olarak, bu mide problemini yaşayan hastalar, sindirim sistemlerinin daha iyi çalışmasını sağlamak için yeterli miktarda su içmelidirler. Çok az sıvı tüketmek, midedeki asidik sıvının mide mukozasına hasar vermesine neden olan pH seviyelerinde değişikliklere neden olur.
- Günde 6 ila 8 bardak su içtiğinizden emin olun.
- Su içmeyi sevmiyorsanız, içerisine biraz su sıkabilir ya da bitki çayı içebilirsiniz.
Bu önerileri aklınızda tutun ve gastritin semptomlarını hafifletmenize yardımcı olacak şekilde kullanın. Ayrıca, hastalığınızın durumunu değerlendirebilmek için düzenli olarak doktor kontrolüne gidin.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Feldman M, et al. (1996). Effects of aging and gastritis on gastric acid and pepsin secretion in humans: A prospective study. DOI:
dx.doi.org/10.1053/gast.1996.v110.pm8612992 - Lee M, et al. (1997) The aging stomach: Implications for NSAID gastropathy. DOI:
dx.doi.org/10.1136/gut.41.4.425 - Kuipers EJ, Blaser MJ. Acid peptic disease. In: Goldman L, Schafer AI, eds. Goldman-Cecil Medicine. 25th ed. Philadelphia, PA: Elsevier Saunders; 2016:chap 139.
- Su K, Wang C. Recent advances in the use of gelatin in biomedical research. Biotechnol Lett 2015;37:2139-45.