Evde Yapabileceğiniz Bir Kolon Temizliği

Kolon temizliği yaparken evden çıkmak ve hatta çok fazla hareket etmek iyi bir fikir olmayabilir. Aşağıdakilerin yanı sıra gün boyunca dinlenmeye çalışın.
Evde Yapabileceğiniz Bir Kolon Temizliği

Tarafından yazılmıştır Yamila Papa Pintor

Son Güncelleme: 25 Mayıs, 2022

İyi ve doğal bir tedaviyle kolonunuzu toksinlerden arındırabilir ve kolonda birikmiş ve sizi hasta etme potansiyeli taşıyan bütün zararlı artıklardan kurtulabilirsiniz. Aşağıdaki yazımızda evde nasıl kolon temizliği yapabileceğinizden ve nasıl daha sağlıklı bir yaşam tarzına kavuşabileceğinizden bahsedeceğiz.

Kolon temizliği ile ilgili bilinmesi gerekenler

Alternatif tıp uzmanları vücutta biriken toksin, dışkı maddesi ve diğer kirletici maddelerden kurtulmak amacıyla belli aralıklarla kolon temizliği yapmanın önemli olduğuna inanırlar. Bu tür zararlı maddeler çeşitli hastalıklara yol açabilir ve genel olarak sağlıksız bir bedenin oluşmasına sebep olabilirler.

Kolon her ne kadar tuvalete çıkılarak kendini boşaltsa da her zaman tam anlamıyla boşalmayabilir. Örneğin, kabız olduğunuzda kolon düzgün şekilde boşalmaz ve genelde geride birtakım maddeler kalır.

Neyse ki sizin daha sağlıklı bir bedene sahip olmanıza yardımcı olmak amacıyla bu zararlı artıkları kolonunuzdan uzaklaştırmaya yarayan ev yapımı doğal tedaviler mevcuttur. Aslında yapacağınız şey bilinçli bir şekilde olmak kaydıyla daha fazla tuvalete çıkmaktır.

bağırsak ve sindirim sistemi

Doğru beslenmek

Kolon temizliği yılda en az iki defa yapılmalıdır. Bu daha hafif ve daha enerjik hissetmenizi sağlayacaktır. Böylece tüm gereksiz maddeler atıldıktan sonra bağırsaklarınızda daha fazla besin maddesi emilebilir ve vücuttan daha fazla atık uzaklaştırılabilir.

Modern beslenme zararlı maddeler, katkı maddeleri ve koruyucular ile doludur ve bütün bunlar başta bağırsak, böbrek, karaciğer ve kolon olmak üzere vücutta birikirler. İşte bu yüzden iyi bir kolon temizliği önemlidir.

Sonuçları en net biçimde üçüncü kolon temizliğinizde hissedeceğinizi unutmayın ancak ilk temizlikten sonra dahi hemen kendinizi iyi hissetmeye başlayacaksınız.

Kolon temizliği yapmaya hazır olduğunuzda yediklerinize dikkat etmeye de başlamanız gerekiyor. Süt ve süt ürünü olan gıdalar sindirim sistemini irite edebileceğinden bu tür gıdalardan ve çok fazla proteinden kaçının. En iyisi sebze, meyve ve lif yönünden zengin gıdalarla beslenmek ve bol su içmektir.

Temizlikten sonra kolondaki doğal bakterilerin büyük kısmı yok olacağından dengeyi tekrar sağlamak da oldukça önemlidir. Sade yoğurt yiyebilir veya aktif kültür ya da maya içeren bir takviye alabilirsiniz. Sindirim sisteminde hücrelerin yeniden oluşumunu hızlandıran glutamin maddesini içeren lahana turşusunu da deneyebilirsiniz.

Buna da bir göz atın: 

Doğal Ev Yapımı Yoğurt Tarifi

karnını tutan kadın
Diğer bir fikir ise idrarda saklı toksinlerin açığa çıkmasına yardımcı olan masajlar yaptırmaktır. Lenfatik drenaj en çok önerilendir. “Makaho” olarak bilenen bir egzersiz rutinini de uygulayabilirsiniz. Makaho kolona giden enerji akışını artıran esneme hareketleri serisinden oluşur.

Kolon temizliği yaptığınız zaman tüm gün ve ertesi gün evde kalmalısınız. Bu sebeple kolon temizliği için en ideal zaman hafta sonudur. Çok fazla hareket etmemeye ve dışarı çıkmamaya çalışın.

Kolon temizleyen smoothieler ve sebze meyve suları

Daha önce de belirttiğimiz gibi kolon besin maddeleri ve vitaminlerin emildiği; atıkların uzaklaştırıldığı, vücudun en önemli organlarından bir tanesidir. Kolonun içinde toksin, zararlı madde ve yağ varsa bitkin düşer ve yorgunluk ile hastalığa kolayca teslim olursunuz.

Kolonu doğal yollarla temizlemek için bazı ev yapımı sebze meyve sularını ve smoothieler’i deneyebilirsiniz.

Yeşil aloe vera, salatalık ve elma suyu

Son derece lezzetlidir ve kolonun toksinlerden arınmasına yardımcı olur. Malzemelerin hepsi toniktir ve etkileri garantidir. Sindirim sisteminiz çok daha iyi hissedecek ve ilk bakışta vücudunuzdaki şişliklerin indiğini fark edeceksiniz.

Bu tarif için bir dilim ananas, kabukları soyulmamış yarım salatalık, küçük (tercihen yeşil) elma, aloe vera jeli ve bir portakala ihtiyacınız olacak. Salatalığı ortadan kesin, tüm malzemeleri portakal suyuyla beraber blender’dan geçirin. Seyreltmek için bir bardak su ekleyebilirsiniz. Yedi gün boyunca bir sabah bir de akşamüstü olmak üzere günde iki defa için.

Zencefil suyu

Bu, kolonu temizlemek için var olan en kolay tariflerden biridir. Toksinleri hızlıca ve hafifçe atmakta etkin sonuç verir. Zencefil iltihap sökücü ve hazmı kolaylaştırıcı bir özelliğe sahiptir.

Tek ihtiyacınız olan yıkanmış ve soyulmuş zencefil kökü ve bir bardak sudur. Zencefili doğrayın ve malzemeleri blenderdan geçirin. Sıvısını süzüp aç karna için. Dilerseniz biraz bal ekleyerek tatlandırabilirsiniz. Kolonu temizlemesinin yanı sıra mide bulantısı, mide yanması, reflü ve diğer hazım sorunları için de birebirdir.

Kolonu temizleyen kırmızı su

Bu kırmızı su toksinleri uzaklaştırırken kolonu yumuşatacaktır. İdrar sökücü ve antioksidan özellikleriyle doludur. Hazırlamak için altı çilek, bir dilim taze ananas ve bir yemek kaşığı taze maydanoza ihtiyacınız var. Biraz su ile iyice karıştırın ve bir hafta boyunca kahvaltıdan önce günde bir defa için.

Limon suyu

Limonun içinde bolca arındırıcı özellik bulunur. Kolon temizliği için kullanmak isterseniz, bir limonun suyunu sıkın ve yarım bardak ılık su ile karıştırın. Yatmadan önce içmeniz yeterli.

limon sıkacağı iki yarım limon

 

 

 


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Restellini S, Kherad O, Bessissow T, et al. Systematic review and meta-analysis of colon cleansing preparations in patients with inflammatory bowel disease. World J Gastroenterol. 2017;23(32):5994–6002. doi:10.3748/wjg.v23.i32.5994
  • Acosta, R. D., & Cash, B. D. (2009). Clinical effects of colonic cleansing for general health promotion: A systematic review. American Journal of Gastroenterology. https://doi.org/10.1038/ajg.2009.494
  • Lee, Y. L., Cesario, T., Wang, Y., Shanbrom, E., & Thrupp, L. (2003). Antibacterial activity of vegetables and juices. Nutrition. https://doi.org/10.1016/j.nut.2003.08.003

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.