Evinizde Minyatür Bahçe Oluşturmak İçin 5 Güzel Fikir

Bir bahçeye sahip olmak stresi unutmanıza, huzur ve sessizliğin keyfini çıkarmanıza yardımcı olur. Ayrıca, evinizdeki havanın kalitesini artırmak için de iyi bir yoldur.
Evinizde Minyatür Bahçe Oluşturmak İçin 5 Güzel Fikir

Tarafından yazılmıştır Equipo Editorial

Son Güncelleme: 04 Ocak, 2023

Bitkiler, dünyamızda yaşamın sürmesi için çok faydalıdır. Basitçe söylemek gerekirse, onlar olmadan hayat olmazdı. Sonuçta, insanlar ile bitki krallığı arasında çok yakın bir ilişki vardır. Peki evinizde minyatür bahçe oluşturmak için neler yapabilirsiniz? Okumaya devam edin!

Bazı insanların evlerinde küçük kapalı bahçeleri vardır, bazılarının terası, bazılarının da geniş bir alanı veya avlusu vardır. Diğerlerinin ise sadece küçük bir cama sahip, küçük apartman daireleri vardır.

Evde minyatür bahçe oluşturmak ve bunun üzerine çalışmak için yeterli alana sahip olamamak yaygın bir durumdur. Fakat bu bir bahane değildir. Minyatür bahçeler sayesinde siz de kendi bahçenize sahip olabilirsiniz.

Bahçeciliğin, alanlara güzellik katmanın yanı sıra zihinsel sağlığımıza katkıda bulunabileceği de kanıtlanmıştır. Ayrıca bu aktiviteyi yaparak, bitkilere bakmayı, önem vermeyi ve sevgi göstermeyi öğreniriz.

Minyatür bahçe, bitki severler arasında gittikçe daha popüler hale gelen harika bir hobidir. Bu aktivite çok ufuk açıcıdır; çünkü hayal gücünüzü ve yaratıcılığınızı özgür bırakabilirsiniz. Ayrıca evinizdeki havanın temizlenmesine de yardımcı olur.

Kişisel dokunuşlarınızı eklemek için bu uygulamaya birçok farklı fikir getirebilirsiniz. Kendi bahçenizi yaratmanın tam anlamı şudur: Alanınız için en uygun ve en sevdiğiniz bitkileri seçmek.

Bu yazımızda size, eviniz için mükemmel bir minyatür bahçe yaratmada başarılı olabilmeniz için atmanız gereken bazı adımları göstereceğiz ve bazı tavsiyelerde bulunacağız.

Harika bir minyatür bahçe

  • Aklınızda bulundurmanız gereken ilk şey kaptır: Örneğin şeffaf bir cam kap bol miktarda ışık sağlayacaktır.
  • Ayrıca, kabın yeterince derin olduğundan; böylelikle köklerin büyüyebileceğinden ve aynı zamanda nem oranını koruyabildiğinden emin olmanız gerekir.
  • Aşırı neme ihtiyaç duymayan bitkiler için en iyi seçenek açık bir kap olacaktır. Bir balık kavanozu, silindirik veya bardak şeklinde bir vazo işinizi görecektir.
arkadaşlarla bahçe yapmak

Minyatür bahçenizi yapmak için aşağıdaki materyallere ihtiyacınız olacaktır:

  • Çakıl taşları veya küçük taşlar
  • Odun kömürü veya aktif kömür
  • Çamur veya malç
  • Yosun veya dekoratif taşlar (isteğe bağlı)

Düşünmeniz gereken bitkiler

Mini bir bahçe için en uygun olan bitki türleri, küçük, gölgeyi tercih eden, yüksek sıcaklıklara tolerans gösterebilen ve yüksek nem düzeylerine dayanabilen bitkilerdir.

  • Kapalı bir mini bahçe için orkide, eğrelti otu, bromelyad veya begonya seçebilirsiniz.
  • Açık bir mini bahçede, etli bitkiler, kaktüs veya küçük meyve ağaçları yetiştirebilirsiniz.

Evinizde bir minyatür bahçe oluşturmak için atacağınız adımlar

  1. Kabı 2-3 santimetre çakıl ile doldurun.Bu sayede suyun köklerle temas etmesini önlemiş olursunuz.
  2. Dibe bir kat yosun döşeyebilirsiniz. Yosun, sünger gibi davranarak suyu absorbe eder ve çamurun kabı filtrelemesini önler.
  3. Çamuru veya gübreyi kömür ile karıştırın. Bu organik madde drenajı kolaylaştıracaktır ve köklerin büyümesine yardımcı olacaktır. Saksının çeyreğini veya üçte birini kaplayacak şekilde bu karışımdan bir katman döşeyin.
  4. Seçtiğiniz bitkileri kaplarından çıkarıp hazırladığınız kabın içine koyun. Kökleri arasında aralarında yeterli boşluk olduğundan emin olun. Her bitki arasında yaklaşık 10 cm bırakmalısınız.
  5. Bitkileri yerleştirdikten sonra, yosunla veya tercihinize göre dekoratif taşlarla yüzeyi örtün. Bunlar yabani otların büyümesini önleyecektir.
  6. Son olarak, alttaki çakılın ıslak olduğunu görene kadar bitkilere su verin. Bitkilerin ihtiyaç duyduğu su miktarı ve sıklığı türüne bağlıdır; ancak çamurun daima nemli olduğundan emin olmalısınız. Sadece güneş ışığı olmadığı zamanlar (sabahın erken saatlerinde ve gece) bitkileri sulamaya çalışın.
  7. Bitirdikten sonra, minik bahçenizi güneş ışınlarının doğrudan vurduğu aydınlatılmış bir alana yerleştirin.
  8. Bitkiler büyüdükçe, tasarımlarını ve şeklini korumalarını sağlamak için dalları düzeltmeniz gerekir. Her zaman ölü veya sarı yaprakları ayıklayın.

Evinizin içinde bir mini bahçe

Güzel bir kapalı mini bahçe yapmak için, biraz dayanıklı olan kavanozlar veya cam vazolar kullanabilir ve bitkilerinizi onlara koyabilirsiniz. İçlerine küçük taşlar ve çamur da yerleştirebilirsiniz.

  • Gölgede büyüyen küçük bitkiler seçmeniz gerektiğini unutmayın.
  • Bitki tutacağınızı bir masanın üzerine, bir pencere pervazına veya yere koyabilirsiniz.

Balkonda mini bahçe

pencere bahçesi

Eğer evinizde balkon varsa, bu alanı mini bir bahçe haline getirebilirsiniz. Balkon bahçenizin içeriden ve dışarıdan güzel görünmesi için tırmanıcı bitkileri tercih etmeniz gerekir. Yaz aylarında, bu bitkiler sadece sizin için değil, balkonunuzu dışarıdan gören herkes için inanılmaz otantik bir tropikal orman hissi yaratır.

Bu makale de ilginizi çekebilir: Evde Yetiştirebileceğiniz Meyve Ağaçları

İç veya pencere bahçesi

İç bahçe veya çatı penceresi bulunan bir eviniz varsa, evinizde harika bir atmosfere sahip olma şansınız vardır. Bu alanı kullanarak minik bir bahçe oluşturun. Kaplara sığmayan bitkiler kullanmayın. Yapılması gereken en kolay şey ışığın gelebilmesi için küçük bitkiler kullanmaktır.

Minyatür bitkisel bahçe

saksıda bitkiler

Bütün küçük alanları küçük bir koru haline dönüştürerek optimize edebilirsiniz. Bahçenizdekileri mutfağınızda kullanabilmeniz için aromatik otları yetiştirmenizi öneririz.

Bu bitkileri yiyecek kutularına koyabilirsiniz. Ayrıca asabilir, duvarlara sabitleyebilir veya sadece yere koyabilirsiniz. Bu fikrin güzelliği, evinizdeki bir alana güzel ve kullanışlı bir dekorasyon eklemenizin yanı sıra, mutfakta kullanmak için taze malzemelerle donatmanız olacaktır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.