Evinizi Düzenli Tutmak İçin 5 Temizlik Alışkanlığı
Evinizin asla tam bir uyum içinde olduğunu göremiyor musunuz? Ya da temizlikten sonra, kirli ve rastgele nesneler hemen her yerde görünür durumda mı oluyor? Belki de yalnız yaşıyorsanız, bu başınıza çok gelmeyebilir, ancak bir ebeveynseniz, bu kesinlikle daha sık gerçekleşir.
Evi temiz ve düzenli tutmak birçok aile için bir sorundur. Günlük yaşamın getirdikleri ile, farklı odalara dağılmış olan toz ve nesnelerin önlenmesi neredeyse imkansızdır. Ancak, evinizin daha uzun süre temiz kalmasını sağlamak için alabileceğiniz belirli önlemler vardır.
Birçok insan evin içinde biraz dağınıklıkla yaşamaya alışır. Diğerleri ise bu gerçekliğe bir alternatif ararlar. Size yardımcı olmak için, evinizi düzenli tutmak konusunda işinize yarayacak en iyi beş temizleme alışkanlığını sunacağız.
Düzenli yaşamın faydaları
İlk olarak, temiz ve düzenli bir evde yaşamanın neden daha iyi olduğuna bakmak iyi olacaktır. Buna inanamayacak olsanız da, bu durum insanların ruh hallerinde önemli bir rol oynar.
İşte üç ana faydası:
- Düşük hastalanma riski. Toz ve bakteri birikmesi birçok yaygın alerjik reaksiyona ve diğer problemlere neden olur.
- Daha iyi bir ruh hali. Herkes bir düzende yaşamayı ve çevresinde hoş bir koku olmasını sever. Bu bilinçsiz bir şekilde, evdeki ruh halinizi ve faaliyetlerinizi büyük ölçüde etkiler.
- Bu bir çeşit egzersizdir. Temizlik, vücudunuz için uygun olan makul miktarda enerji harcatır. İşiniz bittiğinde, gecikmiş görevi yerine getirmenin verdiği rahatlama ve tatmin duygusunu hissedersiniz.
Evinizi düzenli tutmak için 5 temizlik alışkanlığı
Şimdi, önemli olan konuya gelelim. Evinizi düzenli tutmak için alışkanlıklarınızı nasıl değiştirebilirsiniz? Bu basit temizlik alışkanlıkların, hayatınızı daha kolay hale getirecek küçük günlük çabalar olduğunu göreceksiniz.
1. Zeminleri temiz tutun
Yerleri temiz tutmak için günde beş dakika ayırsanız, bakımının daha kolay olacağını görürsünüz. Toz veya atık birikmesine izin vermek yerine, her gün nemli bir paspasla temizleyin.
Gerekmiyorsa, pislikten kurtulmak için hafifçe süpürün. Bunu her gün öğle yemeğinden sonra yapabilirsiniz.
2. Yatakları düzenleyin
Evet, birçok insanın nefret ettiğini biliyoruz. Ancak, yatağınızı yapmanız, odanızın her zaman düzenli olduğu konusunda sürekli bir his verecektir.
Sabahları uyandıktan sonra yapmak en iyisidir. Eğer yapabiliyorsanız, odayı havalandırmak için pencereleri açık bırakın. Çarşaflar haftada bir kez sıcak su ile yıkanmalıdır.
Bu yazımıza da bir göz atın: Evinizin Temiz Kokması İçin İpuçları
3. Kıyafetlerinizi katlayın veya bir askıya asın
Düzensiz bir ev için suçlanacak bir görüntü varsa, bu her yerde kıyafetlerin olduğu bir görüntüdür. Bundan kaçınmak için, uygun yerler haricindeki yerlerde kıyafet bırakmama alışkanlığı edinilmeli.
Eve gittiğinizde, ceketinizi asın. Duştan sonra, kirli çamaşırlarınızı yıkama sepetine koyun. Dışarı çıkmak ya da uyumak için üstünüzü değiştirdiyseniz, bir sonraki günün kıyafetlerini bir sandalyeye ya da gardırobunuzda bırakın. Bunlar basit işlemlerdir, ancak harika bir görsel etkiye sahip olacaktır.
4. Duşakabini temiz tutun ve günde bir kez tuvaleti yıkayın
Duştan sonra duşu temizlemek biraz gereksiz gelse de, gerçekten etkilidir. Sabun kalıntıları ve küfün birikmesini önlemek için bir bez ve dezenfektanı duvarların üzerinden geçirebilirsiniz.
Ayrıca duştan önce lavabo ve tuvaleti bir kaç dakika içinde hızlı bir şekilde temizleyebilirsiniz. Bunun çok az çaba gerektirdiğini göreceksiniz ve böylelikle banyonuzun görünümünü kökten değiştireceksiniz.
5. Her gün grup temizliği için bir zaman atayın
Ailenin her bir üyesine bir görev atayın: bulaşıkları yıkamak, çöpleri dışarı atmak, evcil hayvanları beslemek veya yerleri süpürmek. Yalnız yaşıyorsanız, daha uzun sürmesine rağmen yine de yapmaya çalışın.
Bunlar gerçekten bir fark yaratan küçük sorumluluklardır. Ayrıca, çocuklarınıza sorumluluk almayı öğretmenize ve hep birlikte mutlu yaşamanıza yardımcı olurlar.
Son olarak, en önemlisi de bunların hiçbirinin “temizlenmek için yaşamanız” gerektiği anlamına gelmediğine değinmek gerekir. Evinize biraz denge ve refah duygusu getirmek için aşırı uçlara gitmenize gerek yoktur.
Bunların hepsi bir rutin oluşturmak, sağlıklı ve keyifli bir ortam yaratmakla ilgilidir. Evinizi düzenli tutmak konusunda takıntılı olmanıza gerek yok, sadece tutarlı olun.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Limpieza, P. D. E. (2012). Limpieza y desinfección Cap.7. Instituto Nacional de Aprendizaje. https://doi.org/10.1016/B978-84-458-1898-5.50007-9
- Casanova, V. (2011). Métodos de limpieza , desinfección y esterilización.
- Rivas, C., & Mota, M. (2000). Bacterias anaerobias. In TEMAS DE BACTERIOLOGÍA Y VIROLOGÍA MÉDICA.