Tuzla Temizlik: Evde Nerede ve Nasıl Kullanabilirsiniz?
Tuz, çok eski zamanlardan bu yana mutfaklardan eksik olmayan malzemelerden biridir. Yüzyıllar önce çok kıymetli bir malzeme olarak kabul edilen tuzu bugün çok uygun fiyatlara alabiliyoruz. Peki tuzla temizlik yapmak mümkün müdür? Bu makalede keşfedin!
Sodyum klorürün bilinçsizce tüketilmesinin birçok yan etkisi vardır. Aşırı tuz tüketimi hipertansiyon, böbrek hastalıkları ve ödem gibi rahatsızlıklarla sonuçlanabilir. Ancak tuz, evinizi temizlemede size çok yardımcı olabilir. Doktorunuz tuz tüketmenizi yasaklamış olsa da, evinizde tuzla temizlik yapabilirsiniz.
Bu yazı da ilginizi çekebilir: En Sağlıklı Tuzlar Hangileridir?
Hayatınızı Kolaylaştıracak Püf Noktaları
- Çiçeklerinizin daha uzun süre taze kalması için vazodaki suya bir tutam tuz atın.
- Bahçenizde ot çıkmasını engellemek için otların çıkabileceği yerlerdeki boşluklara ya da köşelere tuz serpin.
- Yağdan dolayı oluşan alevlenmeleri söndürmek için alevin üzerine tuz atın.
- Yol ve kaldırımlardaki buzlanmayı ortadan kaldırmak için karın veya buzun üzerine tuz serpin. Bu buzun zemine yapışmasını engelleyecektir.
- Karıncaları uzak tutmak için evinizin girişine, pencerelerin etrafına ve kapı altlarına tuz serpin.
- Kışın son durulama aşamasında çamaşır makinesine bir avuç tuz ekleyin. Bu, çamaşırlarınızı dışarı astığınızda donmadan kurumalarını sağlayacaktır.
- Hasır mobilyalarınızı korumak ve sararmalarını engellemek için ıslak bir fırçayla tuz sürün ve güneşte kurumaya bırakın.
- Banyo ve mutfak süngerlerinin ömrünü uzatın. Süngerleri kullandıktan sonra tuzlu suya batırın.
- Evinizin ve arabanızın camlarında don oluşmasını önlemek için tuzlu suya batırılmış süngerle ovun.
- Ayakkabı kokusunu gidermek için ayakkabıların içine biraz tuz serpin. Nemin ve kokunun giderilmesini sağlayacaktır.
Evinizde Tuzla Temizlik Yapmak
Küvet ve lavabolardaki lekerden kurtulun
Terebentin ve tuz karışımıyla küvet ve lavabolardaki lekelerden kurtulmak için bu karışımı lekeli yüzeylere uygulayıp 15 dakika bekletin. 15 dakika sonra, o çirkin sarı rengin gittiğini göreceksiniz. Islak bir süngerle silip lekeleri çıkarın. Tertemiz olduğunu göreceksiniz.
Kavanoz ve şişelerdeki kötü kokuları giderin
Plastik veya cam kavanoz ve şişelerdeki kötü kokuları tuzla temizlik yaparak giderebilirsiniz. Bu yöntem daha çok plastik kaplar için geçerlidir; çünkü koku plastikte daha çabuk yerleşir. Kabın içine bir yemek kaşığı tuz koyup birkaç dakika bekletin. Deterjan veya başka bir temizlik malzemesi döküp durulayın.
Bronz, kalay, gümüş ve bakır parçaları parlatın
- Eşit miktarlarda sirke, un ve tuzdan bir karışım hazırlayın.
- Bu karışımı eşyalara sürüp 15 dakika bekletin.
- Bir fırça yardımıyla nazikçe çıkarın ve kuru bir bez ile kurulayın.
- Daha sonra parlatın.
Sararmış piyano tuşlarını temizleyin
Nem sebebiyle, zaman içerisinde veya kullanımdan dolayı oluşan lekeleri çıkarmak için yumuşak bir beze tuz ve limon suyu sürün ve tuşları ovun. Aynı yöntemi mermer veya fildişi renkli eşyalarda da kullanabilirsiniz.
Kan lekelerini çıkarın
Kıyafeti soğuk tuzlu suya batırın ve daha sonra sıcak sabunlu suda yıkayın. Bunu yalnızca pamuklu, keten ve doğal liflerden üretilen giysilere uygulayın.
Tuzla Uygulayabileceğiniz Diğer Temizlik Yöntemleri
- Tencere, tava ve ocaktaki yanık ve yemek artığı izlerinden kurtulmak için bölgeye bol miktarda tuz sürüp kağıt havluyla temizleyin.
- Kıyafetlerdeki şarap lekelerini çıkarmak için lekeli bölgeye bol miktarda tuz sürüp yukarı doğru ovarak kurutun. Birkaç dakika bekletin ve durulayın. Leke halının üzerindeyse, tuzla ovduktan sonra elektrikli süpürgeyle süpürün.
- Buzdolabını temizlemeden veya buzunu çözmeden önce kapağını ve içini tuz ve maden suyuyla birkaç dakika silin.
- Kumaşlardaki pas lekesini çıkarmak için, limon suyu ile biraz tuzu karıştırıp iyice ıslanacak şekilde kumaşın üzerine dökün. Güneşte kurumaya bırakın. Daha sonra normal şekilde yıkayın.
- Ahşap mobilyalarda, vazo veya nem yüzünden oluşan beyaz izleri çıkarmak için lekenin üzerini yağ ve tuz ile kaplayın ve lekeye yedirin. Bir saat bekletip silin.
- Mutfaktaki çelik eşyalarının üzerindeki yağları çıkarmak için yağın üzerine biraz tuz serpin ve bekletin. Daha sonra silip yıkayın. Aynı yöntemi, kahve ve çay fincanlarındaki koyu lekeleri çıkarmak için de kullanabilirsiniz.
- Lavabolardaki yağ ve kötü koku oluşumunu engellemek için sirke ve tuzdan bir karışım hazırlayın ve lavaboya dökün.
- Ütünün kıyafetlere yapışmasını engellemek için ütü kolasına biraz tuz ekleyin. Bu aynı zamanda çarşafların ve pamuklu giysilerin yeni gibi görünmesini sağlayacaktır.
- Süpürgelerin ömrünü uzatmak için ilk kez kullanmadan önce sıcak tuzlu suya batırın.
- Perdeler ve doğal liflerden üretilen halılar gibi eşyaların rengini canlandırmak için, bu eşyaları yıkarken tuz kullanın.
- Kıyafetlerdeki ter lekelerini çıkarmak için bir litre sıcak suya dört yemek kaşığı tuz ekleyin. Leke çıkana kadar kıyafeti bir süngerle ovun.
Fotoğraflar Casey Konstantine, Joanna Bourne, Charles Haynes ve Aaron Stidwell izinleriyle kullanılmıştır.