Fazla Şeker Yediğinizin 6 Göstergesi

Şeker, bağımlılık yaratıcı bir besindir ve çok fazla şeker yediğinizde ortaya çıkan berlitiler, uyuşturucu bağımlılarının yaşadığı semptomlara benzeyebilir. Bu yüzden şeker seviyenizi dengede tutmak önemlidir.
Fazla Şeker Yediğinizin 6 Göstergesi

Tarafından yazılmıştır Ángela Aragón

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Bir diyetisyen ya da profesyonel bir spor eğitmeniyle görüştüğünüzde size verecekleri ilk tavsiye çok fazla şeker yemekten kaçınmaktır. Çok fazla şeker, vücut için zehirlidir.

Şeker, kilo alımına neden olmanın yanı sıra diğer yönlerden de sağlığımızı olumsuz etkiler. Kan dolaşımına zarar veren elementler içerir.

Ancak bazen, fazla şeker tüketmenin vücuda verebileceği olumsuz etkilerin farkında olmayabilirsiniz.

Belki de aşırı şeker yemek deyince aklınıza gelen tek tehlike şeker hastalığıdır ve bundan muzdarip değilseniz, bu maddeyi istediğiniz kadar tüketebileceğinizi düşünürsünüz.

Şeker hastalığı gelişiminin belirtilerinden birinin çok fazla şeker yemek olduğu doğrudur.

Ancak bunun yanında günlük görevlerinizi yerine getirmenizi zorlaştıracak başka yan etkilerle de karşılaşabilirsiniz.

Ne var ki şeker tüketimi çok yaygın olduğundan yaşadığınız sağlık sorunlarının fazla şekerli  yemekten kaynaklandığını fark etmeyebilirsiniz.

Çok fazla şeker yediğinizi gösteren belirtiler

1. Genel bir yorgunluk hali

fazla şeker yemenin zararları

Şekerin yarattığı etki uyarıcı ilaçlarla karşılaştırılabilir. Önce enerjiniz hızlı bir şekilde yükselir, ancak kısa sürede normal seviyelerin altına düşer.

Bu tür yorgunluklara karşı genel tepki, aynı zamanda şeker oranı yüksek olan gazlı içecekleri ya da diğer uyarıcıları içmektir. Oysa bu kısır bir döngüye yol açar.

Bu sebeple, enerjinizi geri kazanmanıza yardımcı olmak için kahvenizi şekersiz tatlandırıcılar ya da diğer alternatiflerle içmenizi öneririz.

2. Daha fazla tatlı yeme isteği

Şeker tüketiminde aşırıya kaçıldığında, bir uyuşturucunun etkilerine benzer belirtilerle karşılaşabiliriz.

Bu nedenle sürekli tatlı yemeyi düşünüyorsanız, bu çok fazla şeker yediğinizin bir işareti olabilir. Hatta şeker bağımlılığı geliştirmiş olabilirsiniz.

Bunun nedeni, bir tür olarak köklerimize dayanmaktadır. Hayatta kalmak için glukoza ihtiyacımız var. Ne kadar çok yersek, beynimiz o kadar çok glukoz depolamamızı söyler.

Bu yüzden şeker, atıştırmalıklar ve hatta et gibi en beklenmedik ürünlere bile şeker eklenir.

3. Ruh halinde değişimler

fazla şeker tüketmek

Dediğimiz gibi şekerli gıdalar, giderek bağımlılık yaratabilir. Bu yüzden tatlı bir şey yediğinizde daha iyi bir ruh halinde hissedersiniz. Şeker almadığınız zamanlarda sinirlenirsiniz.

Öyle ki, artık ruh haliniz belli bir maddeye bağlı hale gelmiştir.

Ticari amaçla üretilen her şey glukoz içerir. Dolayısıyla, marketten satın aldığınız her gıda bu türden bir geri çekilme etkisi yaratabilir.

4. Kilo alırsınız

Beyniniz çalışması için gereken şeker miktarını elde ettikten sonra şeker almayı sürdürürseniz, vücudunuz fazla şekeri yağ olarak metabolize eder.

Pankreas, sindirmek için yeterli miktarda insülin salgılayamadığı için karaciğeriniz bunu yağ olarak alır.

Panik yapmayın. Suni gıdalar ve şekerli yiyecekler yerine birkaç dilim meyve yiyerek bu etkiyi azaltabilirsiniz. Bu gıdalarda bulunan glukoz, hamur işleri ve diğer ticari amaçla işlenmiş ürünler kadar zararlı değildir.

5. Fazla şeker yedikten sonra cildinizde problemler oluşur

Şeker sindirilmek için insüline ihtiyaç duyar. Bu, çok fazla şeker yediğinizde vücudunuza yüksek miktarda aldığınız güçlü bir maddedir.

Birçok kişi buna karşı oldukça duyarlıdır. Sonuç olarak ciltleri kurur ve pullanmaya başlar.

Kuru cilde sahipseniz, bunun için çok sayıda kozmetik ürün satın alabileceğiniz doğrudur, ancak bunlara başvurmadan önce şeker miktarını azaltarak nedenin bundan kaynaklanıp kaynaklanmadığına karar vermenizi öneririz.

6. Tansiyonunuz yükselir

Kuşkusuz, tuzun kan basıncı için kötü olduğunu duymuşsunuzdur, ancak şekerin daha da kötü olduğunu biliyor muydunuz?

Yapılan bir çalışma, şekerin metabolize edilmesi daha zor olduğu için kalbinize daha fazla baskı yaptığını gösteriyor. Bu da kan basıncınızı yükseltiyor.

Bu olgudan kaynaklanan sorunlar günümüzde çok yaygındır. Bununla birlikte, insanlar nadiren bu ilişkiyi fark ediyorr.

Yüksek tansiyona ve şeker hastalığına neden olan bir çok şey var, fakat şekerli yiyecekleri yerken aldığımız zevk bu maddenin sağlığımız üzerindeki etkisini görmemize engel oluyor. 


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Avena, N. M., Rada, P., & Hoebel, B. G. (2008). Evidence for sugar addiction: Behavioral and neurochemical effects of intermittent, excessive sugar intake. Neuroscience and Biobehavioral Reviews. https://doi.org/10.1016/j.neubiorev.2007.04.019
  • Rippe, J. M., & Angelopoulos, T. J. (2016). Sugars, obesity, and cardiovascular disease: results from recent randomized control trials. European Journal of Nutrition. https://doi.org/10.1007/s00394-016-1257-2
  • Johnson, R. K., Appel, L. J., Brands, M., Howard, B. V., Lefevre, M., Lustig, R. H., … Wylie-Rosett, J. (2009). Dietary sugars intake and cardiovascular health a scientific statement from the american heart association. Circulation. https://doi.org/10.1161/CIRCULATIONAHA.109.192627
  • Lustig, R. H., Schmidt, L. A., & Brindis, C. D. (2012). The toxic truth about sugar. Nature. https://doi.org/10.1038/482027a

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.