Fibromiyalji ve Gluten Arasında Bir Bağ Var mı?

Bu ilişkiyi açıklamak için daha fazla bilimsel araştırma gerekiyor ama beslenme programınızda glüteni azalttığınız zaman fibromiyaljinin durumunu iyileştirebilirsiniz. 
Fibromiyalji ve Gluten Arasında Bir Bağ Var mı?
José Gerardo Rosciano Paganelli

tarafından incelendi ve onaylandı. doktor José Gerardo Rosciano Paganelli.

Tarafından yazılmıştır Katherine Flórez

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Fibromiyalji kas ağrıları ve sürekli halsizlikle bağlantılandırılan bir hastalıktır. Fibromiyalji yaşayan kişiler vücutlarının çoğunda gerginlik ve hassasiyet hissederler; ayrıca tutulma, baş ağrısı ve el ve ayaklarda karıncalanma gibi diğer belirtilerle de karşılaşırlar.

Kronik bir sendrom olarak kabul edilir ve nüfusun %3’ünün bu sorunu yaşadığı düşünülmektedir. Kadınlar fibromiyaljiden erkeklere oranla 10 kat daha fazla etkileniyor.   En kötü durumlar yetişkinler ve romatizma, eklem yangısı, lupus ve omurga yaşlanması deneyimleyen kişilerde ortaya çıkıyor.

Bazı uzmanlar ana nedenin genetik olduğuna inanıyor, ama aynı zamanda bunlar kaza, fiziksel aktivite ve diğer sorunların beraberinde gelen travmalarla da bağlantılandırılabilir.

Aslında, yakın zamanda yapılan bir çalışma bu kondisyonu deneyimleyen hastaların sadece gluten tüketerek çeşitli komplikasyonlarla karşılaşabileceğini bulmuştur.  Tahılda bulunan bu madde vücuttaki iltihap seviyelerini arttırır ve semptomların rahatlamasını önler. 

Fibromiyalji ve gluten arasındaki bağlantı nedir?

ekmeğe hayır

huzursuz bağırsak sendromu

Fibromiyaljinin ana nedenleri sağlık uzmanları tarafından halen tam olarak bilinmese de, bunu çeken hastaların tedavisinde sonuçlar umut verici.

Çalışma; bağırsak yollarında glutenle bağlantılı olan yangılı süreçlerin merkezi sinir sisteminin hassasiyetini arttırabileceğini öne sürüyor. Bu artış, fibromiyaljinin oluşmasındaki en önemli etkenlerdendir. Gluten, buğday, çavdar, arpa ve diğer tahıllarda bulunan bir proteindir.

Enflamasyonla olan ilişkisi sıklıkla incelenmiştir, çünkü gluten hassasiyeti olan insanlar genelde enflamasyon tepkisi veriyor. Fibromiyalji ve gluten arasındaki bağ vücut hücrelerinde yaşanan iltihaplanmanın eklemleri, kasları ve diğer dokuları etkilemesinde görülür.

Bir çok insan gluten hassasiyeti olduğunun farkında bile değildir. Bu durum da fibromiyaljinin komplikasyonlarında artışa neden olabilir. Bu yüzden uzmanlar fibromiyalji tedavisine destek olması açısından gluten içeren yiyecekleri tüketmemeyi öneriyor. 

Fibromiyalji ile savaşmak için başka hangi önlemler alınmalıdır?

Glutenli yiyecekleri tüketmemenin yanı sıra, hastalığınızı kontrol altına almak için diğer önemli önlemleri de düşünebilirsiniz. Beslenme alışkanlıklarını değiştirmek ve düzenli egzersiz bununla başa çıkmanın anahtarlarıdır.

Daha fazla magnezyum alın

gluten içerikli gıda

kasları ve tendonları koruyarak gerginliği ve eklem ağrısını azaltır. 
  • Ispanak
  • Marul
  • Kuşkonmaz
  • Balkabağı çekirdekleri
  • Pekmez

D vitamini alın

D vitamini eksikliği fibromiyalji hastalarında komplikasyonların başlangıcıyla bağlantılıdır. Bu vitamini makul oranda tükettiğiniz zaman kronik ağrıyı azaltıp fiziksel performansınızı arttırabilirsiniz.  Bazı D vitamini kaynakları aşağıdaki gibidir:

  • Yağlı balıklar
  • Dana karaciğeri
  • Peynir
  • Yumurta sarısı
  • Mantarlar
  • Zenginleştirilmiş süt

Kalsiyum tüketin

Kalsiyum açısından zengin yiyecekler kas spazmlarını azaltır ve kemik eklem sağlığını güçlendirir. Kalsiyumu aşağıdaki gıdalarda bulabilirsiniz:

  • Süt
  • Peynir
  • Yoğurt
  • Soya sütü
  • Baklagiller
  • Brokoli

Daha fazlasını öğrenmek ister misiniz: Fibromiyaljinin 5 Erken Belirtisi

Fiziksel aktivite

koşu yapmak

vücudu yormayacak bir kiloda kalmanızı sağlar. 

Masaj

Rahatlatıcı yağlarla yapılan masajlar ağrıları ve fibromiyalji ile gelen diğer belirtileri azaltır. Önemli olan kasları incitmemek için baskıyı doğru oranda uygulamaktır. Bu yüzden bir uzmana danışın. 

Sonuç olarak söyleyebiliriz ki, fibromiyalji ve gluten arasındaki bağ üzerine yapılan bilimsel çalışmalar halen sürse de, beslenme biçiminizi değiştirmeniz bu hastalığın belirtilerini kontrol altına almanıza yardımcı olacaktır.

İlginizi çekebilir ...
Besleyici, Glutensiz Ve Laktozsuz Yulaflı Muffin Tarifi
Sağlığa bir adım
sayfasında okuyun Sağlığa bir adım
Besleyici, Glutensiz Ve Laktozsuz Yulaflı Muffin Tarifi

İşte özgün, besleyici ve sindirimi kolay bir tarif. Bu ev yapımı yulaflı muffin tarifi kilo vermek isteyenler için ideal.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Qanneta, R., Fontova, R., & Castel, A. (2015). Respuesta a: Fibromialgia y fatiga crónica causada por sensibilidad al gluten no celíaca. Reumatologia Clinica. https://doi.org/10.1016/j.reuma.2014.09.008
  • Rodrigo, L., Blanco, I., Bobes, J., & de Serres, F. J. (2013). Clinical impact of a gluten-free diet on health-related quality of life in seven fibromyalgia syndrome patients with associated celiac disease. BMC Gastroenterology. https://doi.org/10.1186/1471-230X-13-157
  • Volta, U. (2014). Gluten-free diet in the management of patients with irritable bowel syndrome, fibromyalgia and lymphocytic enteritis. Arthritis Research and Therapy. https://doi.org/10.1186/s13075-014-0505-1
  • Bagis, S., Karabiber, M., As, I., Tamer, L., Erdogan, C., & Atalay, A. (2013). Is magnesium citrate treatment effective on pain, clinical parameters and functional status in patients with fibromyalgia? Rheumatology International. https://doi.org/10.1007/s00296-011-2334-8
  • McKenna, M. J., & Murray, B. (2014). Vitamin D deficiency. In Endocrinology and Diabetes: A Problem-Oriented Approach. https://doi.org/10.1007/978-1-4614-8684-8_23
  • Busch, A. J., Webber, S. C., Brachaniec, M., Bidonde, J., Bello-Haas, V. D., Danyliw, A. D., … Schachter, C. L. (2011). Exercise therapy for fibromyalgia. Current Pain and Headache Reports. https://doi.org/10.1007/s11916-011-0214-2
  • D’Agnelli, S., Arendt-Nielsen, L., Gerra, M. C., Zatorri, K., Boggiani, L., Baciarello, M., & Bignami, E. (2019). Fibromyalgia: Genetics and epigenetics insights may provide the basis for the development of diagnostic biomarkers. Molecular pain, 15, 1744806918819944. https://doi.org/10.1177/1744806918819944
  • Isasi C, Tejerina E, Fernandez-Puga N, Serrano-Vela JI. Fibromialgia y fatiga crónica causada por sensibilidad al gluten no celíaca. Reumatol Clin. 2015;11:56–57
  • Ferreira I, Ortigoza Á, Moore P. Magnesium and malic acid supplement for fibromyalgia. Suplemento de magnesio y ácido málico para fibromialgia. Medwave. 2019;19(4):e7633. Published 2019 May 28. doi:10.5867/medwave.2019.04.7632
  • Moreno García, M. S., Río-Martínez, P. S. del, & Baltanás Rubio, P.. (2017). Fibromialgia y niveles de vitamina D. Revista de la Sociedad Española del Dolor, 24(1), 47. https://dx.doi.org/10/20986/resed.2016.3444/2016

Bu yayının içeriği yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Hiçbir zaman bir uzmanın teşhislerini, tedavilerini veya tavsiyelerini kolaylaştırmaya veya onların yerini almaya hizmet edemezler. Herhangi bir şüpheniz varsa güvendiğiniz uzmanınıza danışın ve herhangi bir işleme başlamadan önce onayını alın.