Fırın Temizleme Yöntemleri: Faydalı 5 İpucu
Fırın temizleme yöntemleri tahmin ettiğinizden daha da çeşitlidir. Dikkat etmeniz gereken en önemli husus, fırınınızın yüzeyi ve kullanmak istediğiniz temizlik ürününün bu yüzeyle uyumlu olup olmamasıdır. Fırınınızın lekesiz bir görünüme sahip olması oldukça önemlidir. Aksi takdirde yemek pişirdiğiniz bu alan birçok bakteriye ve mikroorganizmaya ev sahipliği yapabilir.
Bu yazıda fırınınızı temizlemenize yardımcı olacak bazı yöntemlerden bahsedeceğiz. Bu sayede yemek pişirdiğiniz bu alan lekesiz bir görünüme sahip olacak!
Fırın Temizleme Yöntemleri
Temiz bir fırın, yemeklerinizin kirden ve bakterilerden uzak durmasını sağlar. Ocağınızı ve fırınınızı her zaman temiz tutmanız çok önemlidir. Aslında yemek ve yağ artıkları çok kolay bir şekilde bu alanda birikebilir. Daha da önemlisi, her yemek pişirdiğinizde bu biriken artıklar yanar ve bu durum sağlığınız için hiç de iyi değildir.
Bazı ocaklar ve fırınlar kendi kendini temizleyecek şekilde tasarlanmıştır. Bu tür bir ocağınız varsa tek yapmanız gereken temizleme talimatlarına uymak.
Ancak tahmin edebileceğiniz gibi, çoğu kişinin kendi kendini temizleyebilen bir ocağı veya fırını yok; bu işlemi manuel bir biçimde sizin yapmanız gerekiyor. Bu yüzden bu yazıda elektrikli, gazlı veya mikrodalga fırınınızı nasıl en iyi şekilde temizleyebileceğinizden bahsedeceğiz.
Sadece nasıl temizleyeceğinizden bahsetmeyeceğiz; hangi doğal ürünleri bu işlem için kullanabileceğiniz konusunda da size bazı ipuçları vereceğiz. Örneğin limon, sirke ve karbonat size temizlik konusunda yardımcı olabilir. Bu şekilde zar zor kazandığınız paranızı pahalı temizlik ürünlerine de yatırmamış olacaksınız. Endişelenmeyin, bu yazıda geçen doğal bileşenler son derece etkilidir ve temizlik konusunda harika sonuçlar almanızı sağlar! Hazırsanız not almaya başlayın.
Bu yazı ilginizi çekebilir: Mutfak Süngerlerini Temizlemek İçin Beş Yöntem
Elektrikle veya gazla çalışan fırınlar nasıl temizlenir?
Limon, sirke ve karbonat, temizlik söz konusu olduğunda harika sonuçlar almanızı sağlayan doğal bileşenlerdir.
Limon
Fırın temizliği hiçbir zaman kolay değildir. Çünkü yağ artıkları genelde her yere yapışır. Bu yapışan yağ lekelerini temizlemek ne kadar zor zaten biliyorsunuz.
Ancak bu konuda size yardımcı olabilecek harika bir doğal bileşen var. Limonun en iyi tarafı ellerinize zarar vermemesi ve çevre dostu olmasıdır.
- İlk olarak üç adet limonu ortadan ikiye ayırın ve suyunu sıkın. Elde ettiğiniz limon suyunu fırına dayanıklı bir kabın içine koyun ve fırının içine yerleştirin.
- Sonrasında ise fırının 250°C’de 30 dakika boyunca ısınmasını sağlayın.
- Bu şekilde ısındığı zaman limonun yağ giderme gücü ortaya çıkacak. Fırın yeteri kadar soğuduğu zaman fırınının iç duvarlarını nemli bir bezle silmeniz gerekiyor. Dikkatli olun ve bu işlemi yapmak için mutlaka fırının biraz soğumasını bekleyin.
Sirke
Tıpkı limon gibi, sirke de doğal bir temizleyici ve antibakteriyeldir.
- Sirkeyi spreyli bir kabın içine koyun ve fırının içine, özellikle yağlı bölgelere sıkın. Fırına sıcaklığını veren bölgelere (ısıtma boruları) sıkmamaya dikkat edin.
- Sonrasında ise fırını 120°C’ye getirin ve 10 dakika boyunca ısıtın.
- Fırın biraz soğuduğu zaman bir bez yardımıyla kirlenmiş bölgeleri silin, elinizi yakmamaya özen gösterin.
Bu yazıyı okumanızı öneriyoruz: Mutfak Havlularını Dezenfekte Etmenin Dört Yolu
Fırın temizleme yöntemleri: Karbonat ile fırın temizliği
Fırın temizliği için kullanabileceğiniz bir diğer doğal ve zararsız temizlik ürünü ise karbonattır. Eğer fırınınız çok kirlenmişse, karbonat bu konuda size yardımcı olabilir.
- İlk olarak yeterli miktarda suyu karbonat ile karıştırın ve macun kıvamına gelmesini sağlayın.
- Sonrasında ise elde ettiğiniz macunu fırınının iç kısmındaki yağlı yerlere uygulayın (ısıtma borularına değmemesine özen gösterin). İki saat boyunca bu şekilde bekleyin, fırını çalıştırmayın.
- Son olarak ise nemli bir bezle macunlu bölgeleri silin.
Mikrodalga fırın nasıl temizlenir?
Mikrodalga fırınlar mutfakta en sık kullanılan ev aletleridir. Bu yüzden mikrodalga fırınların içinde çok kısa sürede yağ birikir.
Maalesef mikrodalga fırınlar kolayca kirlenebiliyor. Ancak size iyi bir haberimiz var, eğer aşağıdaki adımları takip ederseniz bu kolay kirlenen mutfak aletini doğru bir şekilde temizlemeniz mümkün.
Su, Sirke ve Tuz
- İlk olarak yarım su bardağı su ve sirkeyi, bir yemek kaşığı tuz ile karıştırın. Elde ettiğiniz karışımı mikrodalgaya uyumlu bir kabın içine koyun.
- Bu kabı, hava geçiren delikli bir kapakla kapatmanız gerekiyor. Eğer böyle bir kapağa sahip değilseniz, alüminyum folyo kullanarak istediğiniz ölçüde bir kapak hazırlamanız da mümkündür.
- Delikli kapağı olan kabı, içindeki karışımla beraber fırının içine koyun ve maksimum güçte 5 dakika boyunca çalıştırın. Karışımdan çıkan buharlar fırının iç kısmında bulunan kurumuş yağları çözecektir.
- 5 dakika geçtikten sonra, fırın hala kapalı haldeyken bir 10 dakika kadar daha bekleyin.
- Bu süre geçtikten sonra fırını açın ve nemli bir bezle fırının içini düzgünce temizleyin.
Karbonat ve Sirke
- İlk olarak bir bardak suyu bir yemek kaşığı sirke ile karıştırın ve elde ettiğiniz karışımı mikrodalga fırına dayanıklı bir kabın içine koyun.
- Sonrasında ise bu karışımı fırının içine yerleştirin ve 30 saniye boyunca fırını maksimum seviyede çalıştırın. Karışım tamamen buharlaşana kadar bu 30 saniyelik ısıtma işlemini tekrarlayın.
- Karışım tamamen buharlaştıktan sonra, kirler üzerinde iyice etki etmesi için 10 dakika daha fırının kapağını kapalı tutun.
- 10 dakika sona erdikten sonra mikrodalgaya dayanıklı olan kabı dışarı çıkarın. Dikkatli olmanızı öneriyoruz, 10 dakika beklemiş olsanız bile fırının sıcaklığı elinizi yakabilir. Boş kabı fırının içinden çıkardıktan sonra ıslak bir süngere döktüğünüz karbonatla kalan kirleri çıkarmaya çalışın.
- Son olarak ise karbonat artıklarını temiz ve nemli bir bezle silin.
Eğer temiz ve parlak bir fırınınız olsun istiyorsanız bu yazıda bahsettiğimiz fırın temizleme yöntemlerini mutlaka deneyin. Bu yazıda geçen yöntemler son derece basit ve doğaldır, çok fazla zaman ve emek harcamanızı gerektirmez.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Limón. (n.d.). Retrieved from http://www.fen.org.es/mercadoFen/pdfs/limon.pdf
- Rutala, W. A., Barbee, S. L., Aguiar, N. C., Sobsey, M. D., & Weber, D. J. (2000). Antimicrobial Activity of Home Disinfectants and Natural Products Against Potential Human Pathogens. Infection Control & Hospital Epidemiology, 21(01), 33–38. https://doi.org/10.1086/501694