Lekeleri Çıkarmak İçin Nasıl Yağ Çözücü Kullanılır

Bu yazıda evinizdeki yüzeylerde bulunan farklı lekeleri yağ çözücü kullanarak nasıl çıkartabileceğinizden bahsedeceğiz. Bu ürünü tüm yüzeylerde kullanıp kullanamayacağınızı bu yazıdan öğrenebilirsiniz! 
Lekeleri Çıkarmak İçin Nasıl Yağ Çözücü Kullanılır

Tarafından yazılmıştır Antonella Grandinetti

Son Güncelleme: 09 Ağustos, 2022

Duvar veya mobilya gibi yüzeylerdeki lekeleri çıkarmak için yağ çözücü kullanabileceğinizi biliyor muydunuz? Pek çok kişi bu ürünü yalnızca mutfak tezgahlarını temizlemek için kullanıyor olsa da, yağ çözücülerin temizlik potansiyelleri bundan çok daha geniştir.

Bu yazıda size mobilyalarınızdaki, duvarlardaki, tezgahınızdaki ve diğer yüzeylerdeki lekeleri çıkarmak için nasıl yağ çözücü kullanabileceğinizi anlatacağız. Bunu kaçırmayın! Vereceğimiz tavsiyeler çok işinize yarayabilir. 

Yağ çözücü ile lekeleri çıkarın

Adından da anlaşılacağı üzere, yağ çözücü, yağ lekelerini tamamen çıkarmak için ideal bir üründür. Ancak bazen insanlar onu kullandıktan sonra ortaya çıkan sonuçtan memnun kalmazlar.

Peki, bu ürünü doğru mu kullanıyorsunuz yoksa onu kullanırken derin temizliği engelleyen bir hata mı yapıyorsunuz? Bu ürün yalnızca yağ lekelerini çıkarmaya mı yarıyor?

Hemen keşfedin!

Yağ lekelerini temizlemek için yağ çözücü kullanın

mutfağı temizleyen kadın

Olabilecek en iyi sonuçları alabilmek için ürünün üzerindeki kullanma talimatlarına uyun.

Mutfak masanızdaki yağ lekelerini çıkarmaya başlamadan önce onu temizlemeniz en iyisi olacaktır. Böylece sadece lekeleri değil, tüm yüzeyi temizlemiş olursunuz. Masayı temizledikten sonra şu ipuçlarını takip edin: 

  • Pencereyi açın. Böylece temizlik ürünlerinin güçlü kokusuna maruz kalmazsınız. Ayrıca evinizi havalandırmış olursunuz.
  • Cildinizi yağ çözücüden korumak için temizlik eldiveni kullanabilirsiniz.
  • Her bir temizlik ürününün kendine özel kullanma talimatları vardır. Onları incelemek için biraz zaman ayırın çünkü her ürün aynı şekilde kullanılmaz! Ürünü püskürtme uzaklığınız, temizlik için ayırdığınız zaman ve durulama gerekip gerekmemesi gibi faktörlerin hepsi sonucu etkileyecektir.
  • Yağlı alana daha fazla olacak şekilde yağ çözücüyü yüzeye sıkın.
  • Ovalamadan önce ürünün etkisini göstermesi için biraz bekleyin. Böylece zamandan tasarruf edeceksiniz ve daha az çaba harcamanız yeterli olacak. Yağ birikiminin daha yoğun olduğu durumlarda ürünün etki göstermesi için 10-15 dakika beklemeniz gerekebilir.
  • Kirin ve yağın tümünü yok etmeye yardımcı olması için yağlı yüzeyi bir süngerle ovalayın. Masanız granitse, en kirli kısımları temizlemek için alüminyum bir sünger bile kullanabilirsiniz.
  • Bu aşındırıcı süngeri kullanmaya geçmeden önce, gizli bir köşede test ederek masanıza zarar vermeyeceğinden emin olun.
  • Kiri nemli bir bezle silin. Ürünü durulamanız gerekiyorsa mutlaka durulayın. Ardından temiz bir bezle yüzeyi kurulayın.

Ev yapımı yağ çözücüler

ocağı temizleyen el

Birkaç adımda kendi yağ çözücünüzü yapabilirsiniz.

Yağ çözücü satın almak yerine evde doğal bir yağ çözücü yapabileceğinizi biliyor muydunuz?

İşte harika iki fikir:

  1. İki tepeleme yemek kaşığı karbonatı suyla karıştırın ve bu karışımı lekeli yüzeye uygulayın. Hafif kir olması durumunda sıvıyı sprey halinde kullanabilirsiniz. Aksine, yoğun yağ birikimi olması durumunda ise karışıma macun kıvamına gelecek kadar su eklememenizi tavsiye ediyoruz. Lekeli bölgede bekletin ve ovalayın. Daha sonra durulayın ve sonra da kurulayın. İşte bu kadar!
  2. Beyaz sirkeyi suyla karıştırın (1 ölçü sirke, dört ölçü su) ve yağlı alanı bu karışımla temizleyin. Birkaç dakika bekletin ve sonra suyla durulayın.

Bu iki ev yapımı doğal çözümden biri sayesinde lekeleriniz yok olup gidecekler!

Onları deneyin! Gördüğünüz gibi onları hazırlamak çok kolay.

Yağ çözücüyü duvarlarda kullanabilir miyim?

duvar kir temizlik sprey

Yağ çözücüleri duvarda kullanırken dikkatli olmalısınız. Duvarda kullanılan bazı malzemeler ürün nedeniyle etkilenebilir.

Duvarlardaki lekeleri temizlemek için bir yağ çözücü kullanmak, kötü bir fikir olabilir. Her şey duvarı boyamak için kullandığınız boyanın türüne bağlıdır. Bazı boyalar yağ çözücülerdeki aşındırıcı elementlerden etkilenmezken, bazıları çıkabilir veya solgunlaşabilir.

Duvarlarınızı yağ çözücü ile temizlemeden önce, koltuğun veya televizyon sehpasının arkası gibi gizli bir bölümde yağ çözücüyü denemenizi öneriyoruz. Duvarın renginde veya dokusunda bir değişiklik olup olmadığını görmek için ürünün kurumasını bekleyin.

Mobilya nedeniyle oluşan lekeler için diş macunu (beyaz, renksiz) veya kepek şampuanı (beyaz, renksiz) kullanabilirsiniz. Tek yapmanız gereken bir bezi ıslatmak, ürünün birazını duvara sürmek ve ovalamaktır.

Yağ çözücüde olduğu gibi bunları da önce görünmeyen bir yerde denemenizi öneriyoruz.

Mobilyalardaki yağ lekelerini çıkarın

mobilya temizlik sprey yağ çözücü

Ahşap oldukça hassastır. Bu nedenle ahşap mobilyaların üzerinde çok aşındırıcı olabilecek temizlik ürünlerini kullanmanızı tavsiye etmiyoruz.

Pek çok kişi mobilya lekelerini temizlemek için bir yağ çözücü kullanır. Bu, mobilyayı mahveden daha büyük lekelere yol açabilir. Yağ çözücünün yağı çözen aşındırıcı bir temizleyici olduğunu unutmayın. Düşünün ahşaba neler yapabilir!

Mobilyanızda inatçı lekeler varsa, suda seyreltilmiş bulaşık makinesi deterjanı kullanmanızı öneririz. Köpüklendirin ve karışımın içine bir bez batırın. Bu bezle lekeyi ovalayın ve hasarı önlemek için hızlıca kurulayın.

Kullanacağınız yüzeyin, aşındırıcı olabilecek bu ürünü kaldıracağından eminseniz, lekeleri çıkarmak için yağ çözücü kullanmak harika bir fikirdir. Hasarı önlemek için, kullanmadan önce mobilyanızın veya duvarınızın bu ürüne karşı dayanıklı olacağından emin olun!


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.