Gastroenterit Belirtileri Nelerdir?

Gastroenterit semptomları, hastalığın gastrointestinal kanalda ürettiği iltihaplanma ile karakterizedir.
Gastroenterit Belirtileri Nelerdir?

Son Güncelleme: 30 Ekim, 2020

Gastroenterit söz konusu olduğunda ishal, kusma, karın ağrısı ve kas krampları yaygındır.

The New England Journal of Medicine’deki yayınlara göre, bu hastalığın en yaygın nedenleri (yetişkinlerdeki salgınların %90’ı) Caliciviridae ailesine ait norovirüsler, RNA patojenleridir.

Bu nedenle, düşündüğünüzün aksine, gastroenterit salgınlarının çoğu bakterilerden değil virüslerden kaynaklanır. Bu nedenle, nasıl etkili bir şekilde tedavi edileceğini bilmek için hastalığın semptomatolojisini bilmeniz gerekir.

Gastroenterit’in ölümcüllüğü

Çeşitli epidemiyolojik çalışmalar, dünya genelinde her yıl üç ila beş milyar gastroenterit vakası olduğunu tahmin etmektedir. Bu kesinlikle oldukça önemli bir rakam. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), etkinin beş yaşın altındaki çocuklarda çok daha ciddi olduğu konusunda bizi uyarıyor.

İşte bazı gerçekler:

  • İshalli hastalıklar, beş yaşın altındaki çocuklarda ikinci en büyük ölüm nedenidir ve bu da yılda yaklaşık 525.000 ölüm anlamına gelir.
  • Araştırmalar, bu bebek ölümlerinin en az 453.000’inin rotavirüse bağlı olduğunu öne sürmektedir. (Etiyopya veya Hindistan gibi ülkelerde ölümlerin %22’sini oluşturur).
  • Bu ölümlerin önemli bir kısmı, güvenli suya erişim ve kamu tesislerinde yeterli temizlik ile önlenebilir.
  • Dünya çapında her yıl bebeklerde yaklaşık 1,7 milyar ishal hastalığı vakası görülmektedir.

Bahsettiğimiz gibi, yetişkinlerde gastroenterite neden olan en yaygın viral etkenler norovirüslerdir, beş yaşın altındaki çocuklar ise rotavirüse karşı daha duyarlıdır. Gastroenterit semptomlarını etken maddelerine göre nasıl ayırt edeceğinizi öğrenmek istiyorsanız, okumaya devam edin.

karın ağrısı çeken adam
Karın ağrısı, gastroenteritin klasik belirtilerinden biridir.

Gastroenterit Belirtileri Nelerdir?

Bu sorunun cevabı büyük ölçüde etken ajana bağlıdır. ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi gibi kaynaklar, üç ana patojenik unsur olduğunu vurgulamaktadır: virüsler, bakteriler ve parazitler.

Bu öğelerin her birinde ne olduğuna bir göz atalım.

Viral gastroenterit

Klinik araştırmalara göre, rotavirüsün neden olduğu viral gastroenterit (mide gribi olarak da adlandırılır) genellikle yetişkinlerde asemptomatiktir ve bir ila üç günlük bir kuluçka dönemi vardır. Dışa dönük semptomlar gösteren vakalarda, bunlar beş ila yedi gün sürer.

Semptomlardan bazıları şunlardır:

  • Kansız sulu ishal
  • Karın ağrısı ve kramplar
  • Bulantı ve kusma
  • Baş ağrıları
  • 37 ila 38 derece arasında hafif ateş

Ne zaman doktora danışmanız gerektiğini bilmek önemlidir çünkü bu hastalıklar genellikle herhangi bir klinik müdahale gerektirmese de, duyarlı kişiler acil tedaviye ihtiyaç duyabilir.

Örneğin, hem çocuklarda hem de yetişkinlerde, kusmuk ve ishalde kan bulunması veya sıvıları 24 saat tutamama acil tedavi gerektiren açık belirtilerdir.

Bakteriyel gastroenterit

Bilimsel araştırmalar, Campylobacter cinsinin bakterilerinin, bakteriyel gastroenteritin en yaygın etken ajanları olduğunu doğrulamaktadır. Bunların yarısı kümes hayvanlarının kontamine etlerine maruz kalmaktan kaynaklanıyor. Aynı semptomları gösteren diğer enfeksiyonlar Escherichia coli, Salmonella ve Shigella’dır.

Amerika Birleşik Devletleri Gaziler Sağlık Kütüphanesi bu tip enfeksiyonların genel semptomatolojisini derlemiştir. En yaygın işaretlerden bazıları şunlardır:

  • Sulu ishal
  • Bulantı ve kusma
  • Ateş ve titreme
  • Karın ağrısı
  • En ciddi vakalarda dışkıda kan

Gördüğümüz gibi, viral ve bakteriyel gastroenterit arasındaki farklar oldukça azdır, ancak dışkıda kan ve ateş, bakteriyel gastroenteritin en yaygın semptomlarıdır.

Tabii ki ateşte 38 dereceyi aşan sürekli artışla ilerleyen kötüleşme, dışkıda kan varlığı ve dehidratasyon işaretleri (ağız kuruluğu ve idrar yokluğu) tıbbi müdahalenin gerektiğinin açık işaretleridir.

Parazitik gastroenterit

Bu çok geniş bir kategoridir ve protozoadan tenyalara, nematodlara ve diğer yassı solucanlara kadar olan parazitleri kapsar ve bunların tümü hem çocuklarda hem de yetişkinlerde genel gastroenterite neden olabilir.

Araştırmalar, bu tür gastroenterit semptomlarının daha önce bahsedilenlere benzer olduğunu göstermektedir. Bununla birlikte, aşağıdaki gibi yeni belirtiler ortaya çıkmaktadır:

  • Anoreksi ve kilo kaybı
  • Anemi
  • Vitamin eksiklikleri

Bunun nedeni, çoğu durumda (tenya enfeksiyonu gibi), parazitin doğrudan bağırsakların içeriğinden veya hastanın kanından beslenmesidir.

Ayrıca, bu tür hastalıklar genellikle daha önce bahsedilenlerden daha uzun sürer. Örneğin, anti-parazitik tedavi uygulanmadığı takdirde tenya vücutta iki veya üç yıl yaşayabilir.

Enfeksiyöz olmayan gastroenterit

Tüm gastroenterit epizodlarının bulaşıcı ajanlara bağlı olmadığını unutmamalıyız. Bu genel semptomatolojiye neden olan durumlardan bazıları şunlardır:

  • Çölyak hastalarında gluten tüketimi
  • Crohn hastalığı, yani gastrointestinal sistemin belirli bölümlerinin enflamasyonu
  • Gıda zehirlenmesi
  • Enflamatuvar Bağırsak Hastalıkları

Bir doktora görünmeniz gerektiğini söyleyen uyarı işaretleri, yüksek ateş, şiddetli ağrı, dışkıda kan ve dehidrasyondur.

Gastroenterit hakkında akılda tutulması gerekenler

Bu grup hastalıklar birçok belirgin semptomu paylaşırken, gözlemlenen çeşitliliğe rağmen, her hasta için en etkili tedaviyi uygulamak için tüm ağır vakalarda tıbbi bir teşhis gereklidir. Genel olarak, dışkıda vücut kan varlığı veya dehidrasyon, acilen bir doktora görünmeniz gerektiğini gösteren açık uyarı işaretleridir.

Dolayısıyla, özetle, gastroenterit semptomları, etken ajandan bağımsız olarak her zaman ishal, karın ağrısı ve mide bulantısını içerir. Bununla birlikte, hastalığın nedeninin bakteri, virüs veya parazitik bir ajan olup olmadığına bağlı olarak her zaman çok açık farklılıklar olacaktır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Glass, R. I., Parashar, U. D., & Estes, M. K. (2009). Norovirus gastroenteritis. New England Journal of Medicine361(18), 1776-1785.
  • Enfermedades diarréicas, Organización Mundial de la Salud (OMS). Recogido a 20 de agosto en https://www.who.int/es/news-room/fact-sheets/detail/diarrhoeal-disease
  • Elliott, EJ (2007 Jan 6). «Acute gastroenteritis in children.». BMJ (Clinical research ed.) 334 (7583)
  • Tate JE, Burton AH, Boschi-Pinto C, Steele AD, Duque J, Parashar UD (February de 2012). «2008 estimate of worldwide rotavirus-associated mortality in children younger than 5 years before the introduction of universal rotavirus vaccination programmes: a systematic review and meta-analysis». The Lancet Infectious Diseases 12 (2): 136-41.
  • Gastroenteritis, MedlinePLUS.gov. Recogido a 20 de agosto en https://medlineplus.gov/spanish/gastroenteritis.html
  • Blacklow, N. R., & Greenberg, H. B. (1991). Viral gastroenteritis. New England Journal of Medicine325(4), 252-264.
  • Galanis, E (2007 Sep 11). «Campylobacter and bacterial gastroenteritis.». CMAJ : Canadian Medical Association 177 (6): 570-1.
  • Gastroenteritis bacteriana, Veteran Health Library. Recogido a 20 de agosto en https://www.veteranshealthlibrary.va.gov/Spanish/DiseasesConditions/Digestive/142,89212_VA
  • Sepúlveda, Sofía E., et al. “Enfermedad inflamatoria intestinal: Una mirada inmunológica.” Revista médica de Chile 136.3 (2008): 367-375.
  • Meza-Lucas, Antonio, and Francisco Aguilar Rebolledo. “Teniasis humana por Taenia solium.” Revista Mexicana de Patología Clínica y Medicina de Laboratorio 49.2 (2002): 92-99.
  • Sáez, Marta Lázaro, Rógger Álvaro Bendezú García, and Marina Torres Almendros. “Enfermedad celiaca.” SESIONES HOSPITALARIAS 2011-2012 COMPLEJO HOSPITALARIO TORRECÁRDENAS (2010): 53.
  • Baños, N. D., Pelayo, M. P. M., Baños, P. D., & Vázquez, F. A. R. (1998). Gastroenteritis Parasitaria. Patogenia y signos clínicos. Bovis, (79), 43-59.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.