Gece Ortaya Çıkan Baş Ağrıları: Sebepleri Nelerdir?
Gece ortaya çıkan baş ağrıları, enerjik ve iyimser bir şekilde uyanmanıza yardımcı olan onarıcı bir gece uykusu alma ihtimalinizi ve dolayısıyla uykunuzu etkiler.
Hepimize bir şekilde olmuştur. Hepimiz kafamız karışmış olarak yeni bir güne gözlerimizi açmışızdır. Karanlık bir bulutun bizi sıkıştırdığını ve yeni güne hazır olmadığımızı hissetmişizdir.
Her şeyden önce, gece ortaya çıkan baş ağrıları ile normal baş ağrısı arasındaki farkı ayırmak önemlidir. Bazen, daha önceden başlamış olan baş ağrısı ile yatarsınız ve gece boyunca durum daha da kötüleşir.
Ancak yatmadan kısa süre önce başladı ise, bu gece ortaya çıkan bir baş ağrısı değildir. Gece ortaya çıkan baş ağrıları sadece bir kerelik şeyler değildir.
Bu durum genellikle çok yaygın bir durumdur ve zannedilenden çok daha fazla insanı etkilemektedir. Bugün, onlara neyin sebep olduğunu açıklamak istiyoruz.
Gece Ortaya Çıkan Baş Ağrıları: Ayırt Etmek için 5 Yol
Baş ağrılarının birçok farklı nedeni vardır. Bununla birlikte ağrı, gece boyunca birden bire ortaya çıkarsa ve uykunuzu bölüyorsa, ortada dikkate alınması gereken başka faktörler de vardır.
Buna ek olarak, üst üste çok sayıda gece arka arkaya oluyorsa, doktorunuza danışmanız iyi bir fikirdir. Şimdi gece ortaya çıkan baş ağrıları neden olabilir bir bakalım.
1. Hipnik baş ağrısı
Hipnik baş ağrıları çok iyi bilinmemektedir. Gece boyunca ya da uykuya dalarken bile olabilirler. Genel olarak uykunuzun REM aşamasında görülür.
Hafif ama keskin bir ağrı, genellikle 15 dakika ila bir saat arasında sürer. Sebepler tamamen anlaşılamamıştır; ancak bunun uyku aşamasında olduğu bilinmektedir.
Bu nedenle, hipnik baş ağrısının uykunuzu düzenleyen bir hormon olan melatoninde ani düşüş ile ilgili olabileceği düşünülmektedir. Hipnik baş ağrıları daha çok 50 yaşın üzerindeki kişilerde görülür.
2. İnflamasyona neden olan gıdalar
Bu, çok iyi bilinmeyen bir başka bilgidir. B azı gıdalar, aşırı miktarda tüketildiğinde vücudunuzda değişikliğe neden olur. Monosodyum glutamat (MSG) açısından zengin yiyecekler, geç saatlerde yenirse çoğunlukla gece yarısı baş ağrılarına neden olur.
Bu yapay katkı maddesi sadece sağlıksız değildir, aynı zamanda bağımlılık da yapar. Soslar, kremler, hazır et suları ve pişmiş yemek çeşitleri gibi her gün yediğiniz gıdaların çoğuna yoğun bir lezzet verir.
Ayrıca, peynir ve diğer süt ürünleri de iltihaplanmaya neden olur ve genellikle geceleri baş ağrılarına neden olur. Bütün bunlar, akşam yemeğinde ne yediğinizi takip etmeniz gerektiği anlamına gelir. Yatma saatine bu kadar yakın saatlerde hangi gıdaları tüketeceğinizi iyi seçin.
3. Sinüs baş ağrısı
Sinüs baş ağrısı da gece ortaya çıkan baş ağrıları ile ilişkilidir. Adından da anlaşılacağı üzere bu tip, sinüzitten kaynaklanmaktadır. Sinüs alanındaki bu ağrı çok yoğun olur ve kulaklarınız ya da başınızda hissedilebilir.
Çoğu zaman insanlar bunun bir çeşit migren ya da vasküler baş ağrısı nedeniyle oluştuğunu ve sinüzitten kaynaklanmadığını düşünürler. Hava çok kuruysa bu ağrı gece boyunca kötüleşir. Bu durumda nemlendiriciler çok yardımcı olabilir.
4. Patlayan kafa sendromu
Kulağa garip geldiği kadar aynı zamanda doğrudur da. Patlayan kafa sendromu 19. yüzyılın sonuna doğru tanımlanmıştır. Yine de bugün bu durumun nedenlerinden pek azı bilinmektedir. Bu rahatsızlık, “parasomnialar” ya da diğer bir deyişle uyku bozukluğu alanına girer.
- Bir kişi uykuya dalmak üzereyken yoğun bir baş ağrısı yaşar.
- Kadınlar, erkeklerden daha çok muzdarip olma eğilimindedir.
- Bazı insanlar hayatlarında yalnızca bir kez yaşayabilir; diğerleri bazen aylarca yaşayabilir.
- Bununla birlikte, tüm kayıtlarda, kendi kendine iyileşmiştir.
- Şimdilik veriler, kulak kemiklerinden birinde bir yaralanma ile ilgili olabileceğini ya da uykuya dalmak üzere olduğunuzda, sağdaki nöronal faaliyete ait bir arızayla ilgili olabileceğini gösteriyor.
Şuna bir göz atın: Baş Ağrısını Hafifletmek İçin Doğal Tedaviler
5. Küme tipi baş ağrısı
- Küme tipi baş ağrısı, erkekleri kadınlardan daha fazla etkileyen bir migren türüdür.
- Uykuya dalmadan iki ila üç saat sonra ortaya çıkar.
- Ağrı çok yoğun ve nispeten kısa sürede, 15 dakika ila yarım saat arasında sürer.
- Ağrı, başın bir yanında, gözün arkasındadır ve şakaklara veya boyna uzanabilir.
- Baş ağrısı ile birlikte görülen diğer semptomlar göz yangısı, tıkanık bir burun ve gözün sulanmasıdır.
- Küme baş ağrısı genelde kroniktir.
Sonuç olarak, üst üste birkaç gün boyunca bu sorunlardan herhangi birini yaşadıysanız tereddüt etmeyin ve doktorunuza danışın. Bir profesyonelden yardım almak her zaman en iyi seçenektir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Holle, Dagny & Naegel, Steffen & Obermann, Mark. (2013). Hypnic headache. Cephalalgia. 75. 33-1. 10.1586/ern.10.112.
- Lanteri-Minet, M. (2014). Hypnic headache. Headache. https://doi.org/10.1111/head.12447
- Kelman, L., & Rains, J. C. (2005). Headache and sleep: Examination of sleep patterns and complaints in a large clinical sample of migraineurs. Headache. https://doi.org/10.1111/j.1526-4610.2005.05159.x
- Capobianco, D. J., & Dodick, D. W. (2006). Diagnosis and treatment of cluster headache. Seminars in Neurology. https://doi.org/10.1055/s-2006-939925