Geçmişte Yapılan Hatalar İçin Kendinizi Affedin
Geçmişte yapılan hatalar, bugün yaşadığınız duygu ve hislere müdahale etmemelidir. Hatalarımızı bir ders olarak kullanabileceğimiz her ne kadar doğru olsa da, geçmişte yapılan hatalar yüzünden kendini affetmeyen birçok kişi vardır.
Bu basitçe, yolumuza devam etmekte başarısız olmak anlamına gelir. Geçmişte yapılan hatalar için kendinizi nasıl affedeceğinizi öğrenmelisiniz. Detaylar için yazının devamını okuyun.
Geçmişte yapılan hatalar için kendinizi bağışlayın
Her ne kadar bir klişe gibi görünse de, hiç kimse mükemmel değildir ve hepimiz hata yaparız. Bununla birlikte, yaptığımız hataları kabul etmemizin yanı sıra, bu hatalardan ders almayı seçersek, o zaman fark yaratmış oluruz.
Evde oturup ağlamak ya da yaptığımız yanlışlar üzerine bir çözüm aramadan düşünmek ve oyalanmak bize iyi gelmeyecektir. Kendimizi suçlamak ya da cezalandırmak bizi fazla ileriye götürmeyecektir.
Yapmamız gereken şey, onları anlamak ve yaptığımız hatanın tekrar oluşmasını önlemenin yollarını bulmak ya da bizi tekrar olumsuz bir şekilde etkilemesini önlemek gibi davranışlar olmalıdır.
Başkalarını ya da kendimizi affetmek kolay değildir. Geçmişte yapılan hatalar çoğunlukla bizi takip eder. Bağışlamak ise yansıtma, benlik bilinci ve bilgi aracılığıyla hatalarımızı aşabilme yeteneğine bağlıdır.
Bazı hataları yaptığımız zaman yenilgiye uğramış, umutsuz ve ıstıraplı hissederiz. Tabii ki kendimizi affetme eylemi basit değildir; ancak buna değer. Omuzlarınızda duran büyük ağırlığı ortadan kaldırdığınız ve gelecekte geçmişte yaptığınız hatalarınızı tekrarlamadığınız için büyük bir rahatlama hissedeceksiniz.
Geçmişte yapılan hataları affetmek için ipuçları
Kendinizi affetmek için, geriye dönüp yaptığınız hataları üstlenmenizin zamanı geldi. Buna inanmıyor olsanız da, sıklıkla kendimizi en sert şekilde; hatta başkalarından da sert olarak eleştiren bizleriz. Bugün başlayın ve hatalarınızın büyümek için bir fırsat olduğunu unutmayın:
1. Geçmişte yapılan hatalar: Olayların pozitif yanını arayın
İnsanların inandığının aksine, her olayın her zaman iyi bir tarafı vardır. Acı, başarısızlık ve hatalar büyümemize, olgunlaşmamıza ve hayatı daha iyi anlamamıza olanak sağlar.
Hata yaptığınız zaman bir dakika düşünün: Bunu nasıl kullanabilirim? Bu hatanın tekrar etmesini önlemek için, alacağınız “dersi” bulmanız gerekir. Olayların olumlu yanını bulana kadar düşünün, sonra kendinizi bağışlayın.
2. Bağışlamanın “neden” ini belirleyin
Bağışlamak çok önemli bir eylemdir; çünkü çoğu zaman farkına bile varmadan içine girip yakalandığımız bir hapishaneden bizi kurtarır. Belki de olan bir şeyden dolayı suçlu ya da sorumlu hissediyorsunuz ve bu nedenle kendinizi affedemiyorsunuz.
Anılar çok acı verici olabilir; ancak sonuçlar çok olumsuz olmasına rağmen kendinizi kurtarmak ve durumu çözmek için zamanınız olduğunu bilmelisiniz. Kendinize, değişebilme ve gelişebilme yeteneğine sahip olduğunuzu ve üzgün olduğunuzu gösterebilirsiniz. Böylelikle affetmek sizin için daha kolay olacaktır.
3. Her şeyden önce kendinizi sevin
Kendimizi savunmadan kendimize herkesten daha fazla saldırırız. Bazen hatalarımıza karşı çok eleştirel oluruz ve kendimizi yeterince sevmediğimiz için geçmiş hatalarımızı affedemeyiz.
Benlik saygısı, ne narsisizmle eş anlamlıdır ne de kutsal merhamet hakkına sahip olduğumuza inanmaktır. Bunun yerine, anlayışımızı ve merhametimizi korumamızı ve kusurlarımıza rağmen kendimizi sevmemizi sağlar. Affedilmek için bir köprü olarak kendinizi sevmeyi deneyin.
4. Geleceği düşünün
Çok fazla geçmişte yaşamak geleceğe bakmamıza izin vermez. Kendimizi düne zincirlemek bizi “her zaman aynı yerde” bırakacak en büyük engellerden biridir. Bu yükü geride bırakmanın yollarından biri plan yapmak ve hedefleri tanımlamaktır.
Bakışlarınızı hedeflerinize odaklarsanız, daha önce yaptığınız şeylerin çok fazla önemi olmadığını ya da en azından düşüncelerinizde önemli bir yere sahip olamayacaklarını unutmayın.
Hayallerinizi gerçekleştirmek için kaçınmanız gereken şeylerin neler olduğunu bildikten sonra, hatalarınızı harekete geçmek için bir rampa olarak bile kullanabilirsiniz.
5. Sıfırdan başlayın
“Sıfırdan başlamak”, geçmişte yapılan hatalar için kendimizi affetmek adına harika bir yoldur. Anka kuşu gibi olmayı ve küllerinizden yeniden doğmayı hedeflemelisiniz.
Büyümenizi engelleyen acıları ve problemleri bir kenara bırakın. Aynı korku ve acıya değil; aksine deneyim ve bilgeliğe sahip bu “yeni ben” üzerine odaklanın. Geçmişi tam olarak olduğu yerde bırakın: Geçmişte. Hatalarınızdan ders alın ve geleceğinizin mükemmel olabilmesi için bunları şimdiki zamana uygulayın.
Ayrıca bunu da okuyun: Hayatın Süreçlerine Saygı Duyun; Tam Olmanız Gereken Yerdesiniz ve Kontrol Sizde
6. Geçmişte yapılan hatalar: Ruhsal olarak büyüyün
Kendiniz bir şekilde bağışlamak için çok kez deneyip başarısız olduysanız, olanları kabul etmenize yardımcı olması için “harici” bir yardıma ihtiyacınız olabilir. Bu konuda birkaç seçeneğiniz vardır: Meditasyon yapın, dua edin, manevi bir ritüel izleyin, psikoloğa gidin.
Bunların hepsi ruhsal ve duygusal olarak büyümenize yardımcı olabilir. Tabii ki, derinlemesine ve olumlu düşünmek için her zaman gününüzden birkaç dakika ayırabilirsiniz. Kimsenin sizi rahatsız etmediği anları bulun: Mesela uyumadan önce veya uyandıktan sonra yatakta ya da duşta olduğunuz zaman.
7. Mevcut hayatınızın değerini bilin
Geçmişin ya da geleceğin fazlası kimseye iyi gelmez; çünkü bu bize üzüntü ya da endişe verebilir. Bunu önlemek için bugünden mümkün olduğunca hoşnut olmanız ve tutarlı olmaya çalışmanız çok önemlidir.
Şu anda hayatınızdaki en önemli şeyin ne olduğunu bir düşünün. Hangi şeyler için müteşekkir ve şanslı hissediyorsunuz? Eminiz ki bunların sayıları çok fazladır. O halde kıymetini bilin!
Ana görselin kaynağı: © wikiHow.com
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Boyer, J., & Liu, R.H. (2004). Apple phytochemicals and their health benefits. Nutr J, 3(5). Disponible en: https://doi.org/10.1186/1475-2891-3-5.
- Cheng, D, Xi, Y. Cao, J., Cao, D. Ma, Y. & Jiang. W. (2014). Protective effect of apple (Ralls) polyphenol extract against aluminum-induced cognitive impairment and oxidative damage in rat. Neurotoxicology. 45, 111-120. Disponible en: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0161813X14001740
- Duarte J, Pérez F. (2015). Protección cardiovascular con flavonoides. Enigma farmacocinético. Ars Pharmaceutica. Disponible en: https://scielo.isciii.es/pdf/ars/v56n4/revision2.pdf
- Escudero E, Gonzáles P. (2006). La fibra dietética. Nutrición hospitalaria 21(2). Disponible en: https://scielo.isciii.es/pdf/nh/v21s2/original6.pdf
- Guo X, Yang B, Tang J, et al. (2017). Apple and pear consumption and type 2 diabetes mellitus risk: a meta-analysis of prospective cohort studies. Food and Function. Disponible en: https://pubs.rsc.org/en/content/articlelanding/2017/fo/c6fo01378c/unauth
- Kyung-Dong, Cho, Chan-Kyu, Han, & Bog-Hieu, Lee. (2013). Loss of body weight and fat and improved lipid profiles in obese rats fed apple pomace or apple juice concentrate. Journal of Medicinal Food. 823-830. Disponible en: http://doi.org/10.1089/jmf.2013.2784
- Martínez Ladrón De Guevara, E. (2016). Efecto de la adición de la cáscara de manzana sobre el estrés oxidativo y el perfil de proteínas en un modelo murino diabético. México, Instituto Politécnico Nacional. Disponible en: http://rdcb.cbg.ipn.mx/handle/20.500.12273/117
- Muñoz Quiroga H.D., Tarazona Guevara, L.F. (2017). Remoción de placa bacteriana mediante el consumo de manzana en la población infantil de la institución educativa Vijagual de Bucaramanga. Universidad de Santo Tomás, Bucaramanga. Disponible en: https://repository.usta.edu.co/handle/11634/4746
- Patricio, G. (2007). Extracción de pectina de manzana. Universidad Nacional Micaela Bastidas de Apurimac. Disponible en: https://www.academia.edu/9289863/Extraccion_de_pectina_de_manzana_1_
- Salazar N, Orozco G. (2011). El aroma de la manzana. Interciencia. Disponible en: https://www.interciencia.net/wp-content/uploads/2018/01/265-SALAS-7.pdf
- Obaroakpo, J., Nan, W., Hao, L. et al. (2020). The hyperglycemic regulatory effect of sprouted quinoa yoghurt in high-fat-diet and streptozotocin-induced type 2 diabetic mice via glucose and lipid homeostasis. Food Funct, 11, 8354-8368