Depresyon Hakkında Bilmediğiniz Şeyler
Yaygın bir hastalık olmasına rağmen depresyon hakkında bilmediğiniz şeyler var. Bunları öğrenerek kendinizde ve çevrenizde belirtileri fark edebilir ve önlem alabilirsiniz.
Depresyon, günümüz toplumunda en yaygın akıl hastalıklarından biridir. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)’nün verilerine göre depresyon, dünya üzerindeki 350 milyon insanı etkiliyor ve bu sayı gün geçtikçe artıyor.
Depresyonun çocukları ve gençlerin büyük bir kısmını da etkilediğini unutmamalıyız.
Her yıl bir çok insan depresyon yüzünden intihar etmektedir ancak bu durum medya tarafından çok fazla yansıtılmamaktadır.
Depresyon, fibromiyalji, lupus ve bipolar rahatsızlıkları gibi “görünmez” bir hastalıktır.
Belirtileri kolay bir şekilde tanımlanamaz. Depresyon, genellikle toplumun anlayış gösteremediği yaralar bırakır.
Sağlık personellerinin depresyonu tespit etmesi ve tedavi etmesi zordur. Birinci basamak hekimlerin depresyonu tespit etmek için çok az vakti vardır ve genellikle etkili bir tanı koyamazlar.
Farmakolojik tedaviler her zaman etkili değildir. Konu psikoterapi ile ele alınmalıdır. Toplum ve kurumlar bu konu hakkında daha duyarlı olmalıdır.
Belki de bu sebep yüzünden bireyler kendilerini yalnız hissetmektedir. Bu yazımızda, depresyon hakkında bilmeniz gereken birkaç şeyden bahsedeceğiz.
Ayrıca bakınız: Yoga Hareketleri Sayesinde Depresyonla Savaşmak
Depresyon Hakkında Bilmediğiniz Şeyler
1. Depresyonun hızlı bir tedavisi yoktur
Şiddetine göre depresyonun üstesinden gelmek zaman alır.
Depresyondaki bir insan “pozitif ol” ya da “büyütülecek bir şey değil, başka bir açıdan bakmaya çalış” demek o kişiye daha fazla baskı oluşturur.
Depresyonun üstesinden gelmek, çok hassas bir içsel yapılandırma gerektirir.
Kişi, ilaçların yanında, düşüncelerini nasıl değiştirebileceğini ve duygularını daha iyi nasıl kontrol edebileceğini öğrenmek için karmaşık bir içsel yolculuğa çıkmalıdır.
3 aylık farmakolojik tedavinin ardından, kişi ilerleme kaydedecektir. Yorgunluk ve uykusuzluk gibi bazı belirtiler devam edebilir.
Bu faktörler, her an hastalığı tekrar tetikleyebilir.
Depresyonun üzerinde gelmek için zamana, desteğe, sabra ve çok fazla cesarete ihtiyaç vardır.
2. Depresyon genellikle anksiyete olarak kendini gösterir
Doğru teşhisi koymak çoğu insan için zaman alır çünkü depresyon diğer rahatsızlıklarla karıştırılabilir.
“Neden stres yapıyorsun, sakin olmaya çalış” ya da “Anksiyetene yardımcı olacak bir şey vereceğim”
Bunlar, şüphesiz söylenmesi yanlış şeylerdir. Depresyonun her zaman kolay fark edilmeyen bir çok farklı yüzü vardır.
- Depresyon hastalarının %65’i aşırı derece anksiyeteden de muzdariptirler.
- Genellikle, kötü ruh hali, uyuşukluk, sürekli bir asabiyet ve hiçbir şeyden zevk alamama gibi belirtilerle kendini gösterir.
Doğru bir tanı almak için bir uzmana görünün.
Ayrıca bakınız: Atipik Depresyon: Tanı Koyulması En Karmaşık Olan Rahatsızlık
3. Depresyon üzüntüden kaynaklanmaz
Depresyon genellikle üzüntü ile bağdaştırılır. Ancak depresyon aşılması güç bir bariyer oluşturan bir çok farklı etkenin sonucudur.
Acizlik, hayal kırıklığı, hüsran, öfke, endişe ve korku kişiyi kendi hapishanesine tutsak eder.
Bir insanın depresyona yatkınlığı olup olmadığını anlamak için genetik de büyük bir rol oynar.
Dönemsel depresyon, hastalığın bir başka çeşididir ve yeterince güneş ışığı almamaya ve yalnızlığa bağlıdır. Dönemsel depresyonun farkında olmak önemlidir.
Durumsal, duygusal ve biyokimyasal olmak üzere depresyonun bir çok farklı kaynağı olabilir.
4. Kimse depresyonu seçmez
Depresyon hakkında bilmediğiniz şeyler arasında yaygın bir inanış da vardır. Pek çok kişi, depresyonun bir seçim olduğunu düşünür. Oysa bu isteyerek yaşadığımız bir şey değildir.
Depresyonda olmak, o insani zayıf, karaktersiz ya da cesaretsiz yapmaz. Hatta herkes hayatının bir noktasında herhangi bir akıl hastalığına yakalanabilir.
Hiç kimse acı çekmeye ya da nörotransmitterlerde bir değişikliğe dayanıklı değildir. Depresyonun çoğu zaman, beyinde kontrol edilemeyen bir kimyasal bir dengesizlik olduğu unutulmamalıdır.
5. Depresyon düşüncelerinizi saptırır
Depresyon, kişiyi bir çok şekilde etkiler. Enerjisini, motivasyonunu ve hatta kendini kontrol edebilme yetisini elinden alır.
Depresyondaki bir kişi, görünüşünü, hijyenini ve hatta beslenmesini önemsemez. Size isteklerinizin ve gerçekte nasıl hissettiğinizin tam tersi bir şey söyletebilir.
Kötü ruh hali, asabiyet, sürekli evde kalma isteği, plan yapma ve diğerleriyle vakit geçirmek çoğu aile için zordur.
Depresyondaki insanların, etrafında daha anlayışlı, nazik, sabırlı ve sevecen insanlara ihtiyacı vardır.
Er ya da geç, kara bulutlar geçecektir. Cesarete sahip olmak, ailenin ve doktorların desteği depresyonun üstesinden gelmek için çok önemlidir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Palazidou, E. (2012). The neurobiology of depression. British Medical Bulletin. https://doi.org/10.1093/bmb/lds004
- Cahoon, C. G. (2012). Depression in older adults. American Journal of Nursing. https://doi.org/10.1097/01.NAJ.0000422251.65212.4b
- Sudupe J.A; Castro Dono ,C;Vasquez Ventosos, C. (2006). Depresion. Guias Clinicas. https://doi.org/10.1017/CBO9781107415324.004
- Medina Mora. (2015). Ansiedad Y Depresion. Salud Mental. https://doi.org/10.17711/SM.0185-3325.2015.028