Gündüz Uyku Halinden Kaçınmak İçin İpuçları

Bazı insanlar gün boyunca uyanık kalmak ve uyku halinden kaçınmak için kahve içme hatasına düşer, böylelikle kafein bağımlılığı oluşur. Kesinlikle bunu yapmaktan kaçınmalısınız.
Gündüz Uyku Halinden Kaçınmak İçin İpuçları

Son Güncelleme: 08 Ocak, 2019

İş yerindesiniz, gözlerinizi 5 dakikadan daha fazla açık tutamıyorsunuz ve sürekli esneyip duruyorsunuz; belki de birtakım günlük alışkanlıklarınızı değiştirmelisiniz. Bu yazıda, gündüz uyku halini önlemek için size bazı ipuçları sunacağız… ve bunlara litrelerce kahve içmek dahil değil!

Gün boyunca uykulu hissetmemek mümkün mü?

Göz kapaklarınız, siz farkına bile varmadan yavaş yavaş kapanır ve koordinasyon yetiniz ve konsantrasyonunuz sizi hayal kırıklığına uğratır. Bu tarz durumlarda yapılacak en iyi şey biraz kestirmektir, ancak bu şansı her zaman bulamayabilirsiniz.

Bu gibi durumlardan kaçınmak için, bazı günlük alışkanlıklarınızı değiştirmeli ya da yenilerini edinmelisiniz. Gündüz uykulu halinden kaçınmanın bir yolunu öğrenmek istiyorsanız dikkat edin.

Su, su ve daha fazla su

su içmek

Bir toplantıdayken uyumanın eşiğinde olduğunuzu hissettiğinizde yapabileceğiniz en iyi şey bir bardak su içmek. Belki de vücudunuz susuz kaldığı için “uyku” moduna giriyor.

Dahası, işten eve geldiniz fakat hala yapmanız gereken bir şeyler, katılmanız gereken birtakım etkinlikler varsa eğer, dolaşım sisteminizi uyarması ve sizi ayıltması için soğuk bir duş (mümkün olduğunca soğuk) almanızı öneririz.

Sıcak su, sizi daha fazla rahatlatacaktır. Eğer o anda duş alamıyorsanız, yüzünüzü soğuk suyla yıkayın.

Geceleri iyi uyuyun

uyuyan bir kadın

Her ne kadar bariz bir neden gibi görünse de, gündüz uyku halinden kaçınmak için iyi bir gece uykusu çok önemlidir. Gece dinlenirseniz, sabahları rahat ve tazelenmiş halde uyanırsınız.

Yetişkinlerin yaklaşık 8 saat uyuması gerektiği söyleniyor. Ancak, bu süre gerçekten kişiden kişiye değişir. Buna ek olarak, her zaman aynı saatte uyumaya ve uyanmaya çalışın, böylece vücudunuz adapte olacaktır.

Ayrıca, hafta sonu, gezi veya tatillerdeki bol uykunun tamamen yararsız olduğu akılda tutulmalıdır. Yorgunluk birikerek artar ancak dinlenmek bu şekilde değildir. Aslında, keyfin tepkisi ters olabilir ve sizi daha da uykulu hissettirebilir.

Pencereleri açın

sabah

Beyin, tüm organ işlevlerini etkinleştirmekten veya devre dışı bırakmaktan sorumludur, yani beyin yüzünden yorgun hissedersiniz. Bunu önlemenin iyi bir yolu zaman harcadığınız alanları yenilemektir; bu da daha çok doğal ışık anlamına gelir.

Çok basit: zihin ışığı algıladığında, birtakım faaliyetleri gerçekleştirmesi gerektiğini fark eder. Aksine, ortamın ışığı az olduğunda, rahatlama, dinlenme ve uyuma vakti geldiğini düşünür.

Eğer iş yerinde yakınlarınızda bir pencere yoksa, beyni kandırmak için beyaz bir ışık açmayı deneyin.

Bir elma yiyin

elma

Gün boyunca uykulu hissetmek istemeyenlerin en sık yaptığı hatalardan biri de kahve içmektir. Burada sıkıntı, kahveye bağımlı hale gelip ve her gün daha fazla kahveye ihtiyacınız olmasıdır.

Uyanmak için başka gıdalara yönelebilirsiniz, mesela elma. Bu meyvenin çok fazla suyu olduğu için susuzluğu önler ve ısırmak ve çiğnemek beynin uyanmasına neden olur.

Buna ek olarak, sabahları hamur işi yememek için mükemmel bir seçimdir.

Kilo verin

kilo vermek

Fazla kilo probleminiz varsa eğer, yorgun hissetmeniz normaldir; çünkü ekstra kilo kalp ve akciğerler üzerindeki baskıyı arttırır. Bu, zayıf insanların daha enerjik olduğu anlamına gelmez, ancak obez insanlar daha çabuk yorulur.

Vücudunuza bir iyilik yapın ve biraz kilo verin.

İlgi çekici bir sohbete katılın

sohbet etmek

Şiddet ya da benzeri bir şeyi savunmuyoruz, ancak birileriyle bir konuda tartışmak sizi uyandırır. En azından sıradan bir konu hakkında bir meslektaşınızla “hevesle” konuşun. Futbol, siyaset, ekonomi ya da akla gelen her şeyden bahsedebilirsiniz.

Beyin diğer kişiye yanıt vermek için aktif kalır ve söz konusu “coşku” kolay kolay havada yok olmaz. Ofis içerisinde gereksiz tartışmalara girmeyin, yeter ki hemfikir olmadığınız biriyle yeni düşünceler keşfedin ki gündüz uyku halinden uzaklaşın.

Müzik dinleyin

müzik dinlemek

Bazı melodiler sizi otomatik olarak uyandırabilir ve ayaklarınız masanızın altında harekete geçebilir. Müzik, konsantrasyonu, ruh halini ve hafızayı iyileştirmeye yardımcı olacak şekilde beyni harekete geçirir. Aynı zamanda gündüz uyku halini de önlemeye yardımcı olur!

Eğer radyonun sesini açamıyorsanız, her zaman telefonunuzda bir YouTube videosu açabilir ve kulaklık takarak (ve kimse fark etmeden) keyfini çıkarabilirsiniz.

Harekete geçin

gündüz uyku halini engellemek için koşmak

Saatlerce aynı pozisyonda oturmak uykulu ve uyuşuk hissetmenize neden olur. Önemli olan bunu önleyebilmektir. Ara sıra masanızdan kalkmak ve ofiste biraz dolaşmak kadar basit hareketler bunu mümkün kılar. Mesela, üst katta çalışan iş arkadaşınıza mail atmaktansa mesajınızı yanına gidip şahsen verebilirsiniz.

Ayrıca, öğle yemeği sırasında yakındaki bir parka gitmeyi düşünebilirsiniz. Ve asansör yerine merdiven kullanmayı seçebilirsiniz. Bu, dolaşımınızı etkinleştirmenize ve sizi uyandırmaya yardımcı olacaktır.

Artık uyuşuk hissetmeyeceksiniz!


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Duelo Marcos M., Escribano Ceruelo E., Muñoz Velasco F.. Obesidad. Rev Pediatr Aten Primaria  [Internet]. 2009  Oct [citado  2018  Dic  14] ;  11( Suppl 16 ): 239-257. Disponible en: http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1139-76322009000600008&lng=es.
  • Pardo Lozano, R, Alvarez García, Y, Barral Tafalla, D, Farré Albaladejo, M. Cafeína: un nutriente, un fármaco, o una droga de abuso. Adicciones [Internet]. 2007;19(3):225-238. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=289122084002
  • Romero-Pérez, I, Monterrosa-Castro, Á, Paternina-Caicedo, Á. El sobrepeso y la obesidad se asocian a mayor prevalencia de síntomas menopaúsicos y deterioro severo de la calidad de vida. Salud Uninorte [Internet]. 2014;30(2):180-191. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=81732428009</div>

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.