Güne Güzel Başlatan 6 Sağlıklı Alışkanlık

Güne Güzel Başlatan 6 Sağlıklı Alışkanlık
José Gerardo Rosciano Paganelli

tarafından incelendi ve onaylandı. doktor José Gerardo Rosciano Paganelli.

Tarafından yazılmıştır Solimar Cedeño

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Sabah uyanır uyanmaz sağlıklı şeyler yapmak güne iyi başlamak ve daha sağlıklı bir yaşam tarzına kavuşmak gereklidir. Günlük rutininiz yoğun ve stresli olsa da, birkaç sağlıklı alışkanlık edinmek hayatınızın kalitesini artıracaktır.

Gün içinde egzersiz yapmak veya dinlenmek için zaman bulamamaktan korkuyorsanız, bunları sabah ilk iş olarak yapmak sizin için en iyisi olabilir.

Sabah uyandığınızda vücudunuz yeterince dinlenmiş durumdadır, güne başlamak için hazırdır. Harika bir gün geçirebilirsiniz. Peki, bunu nasıl yapabileceğinizi biliyor musunuz?

Sabah kalktığınızda metabolizmanız, vücudunuz için yararlı olabilecek şartlara sahiptir. Enerjinizi artıracak aktiviteler yapmak ve onları düzenli olarak uyguladığınız alışkanlıklara dönüştürmek vücudunuzda hemen farkına varacağınız değişiklikler yaratacaktır.

Güne Güzel Başlatan 6 Sağlıklı Alışkanlık

1. Su için

Sabah kalktığınızda bir veya iki bardak su içmenizin vücudunuz için çok sayıda faydası vardır. Sabah kalkar kalkmaz su içmek, vücuttan toksinleri atmakla sorumlu olan böbrekleri aktif hale getirir. Bağırsak aktivitesi de sindirimi iyileştirir ve kabızlığı rahatlatır.

Su içmek beyniniz için de faydalıdır. Su içildiğinde hücrelere oksijenli kan ulaşır ve beynin fonksiyonları iyileşir. Bu da daha uyanık olmanız demektir.

yatakta su içen kadın sağlıklı alışkanlık

2. Meyve yiyin

Bazı insanlar güne başlarken meyve yemenin vücut için zararlı olduğunu düşünürler. Aslında tam tersidir. Edinebileceğiniz bir başka sağlıklı alışkanlık da sabah uyandığınızda meyve yemektir. Zaten meyveleri sindirmek için çok az enerji gerekir. Üstelik meyve yemek vücudun arınmasına da yardımcı olur.

Ayrıca meyvelerde bolca su bulunur. Sabah uyanır uyanmaz su içmenin faydalı bir alışkanlık olduğunu öğrendiniz. Meyve yemek de sabah uyanır uyanmaz vücudunuzun su almasını sağlamak için iyi bir seçenektir.

Gastrit sorununuz varsa, portakal ve limon gibi meyveleri aç karnına yemekten sakınıyorsanız, hurma, armut veya elma gibi lif oranı yüksek meyveleri tercih edebilirsiniz.

3. Dinlendiren şarkılar dinleyin

Zihninizi güne başlamak üzere hazırlamak, pozitif enerjiyle dolmak istiyorsanız klasik müzik dinlemek veya meditasyon yapmak size yardımcı olacaktır.

Dinlendirici özelliği nedeniyle müzik zihni sakinleştirmek için harika bir yöntemdir. Ayrıca kalp ritminizi düzenlemeye ve nefesinizi kontrol etmeye de yardımcı olur. Klasik müzik, çok hassas insanlar için bir terapi yöntemi olarak tavsiye edilir.

4. Yoga yapın

Sağlıklı alışkanlık edinmek isteyenler, sabah kalktığınızda sahip olduğunuz enerjiden yoga yaparak faydalanmanız harika olabilir. Henüz yemek yemediğiniz için vücudunuz daha hafif ve daha temizdir. Yapacağınız aktiviteye konsantre olmak daha kolay olacaktır.

Çok fazla fiziksel çaba gerektirmeyen temel yoga duruşlarını yapmak en iyisidir. Yoga yapmayı sevmiyorsanız zihninizi sakinleştirmek için onun yerine meditasyon yapmayı tercih edebilirsiniz.

5. Esneyin

esneyen kadın

Vücudunuz sekiz saat dinlendikten sonra hareket etmeye yavaş yavaş başlamalısınız. Aktif duruma geçmek için başvurabileceğiniz iyi yöntemlerden biri birkaç dakikalığına esnemektir.

Bu sayede kaslarınız gevşer, eklemleriniz yağlanır. Gün içindeki kas ağrılarını bu şekilde önleyebilirsiniz. Unutmayın sakatlanmamak için nazik ve kontrollü hareketler yapmalısınız: Ne de olsa esnemek, dikkat isteyen bir iştir.

6. Kardiyovasküler egzersiz yapın

Güne başlar başlamaz yapabileceğiniz bir başka sağlıklı aktivite de kardiyovasküler egzersizdir. Sabah ilk iş olarak yürüyüş yapmak veya hafif tempoda koşmak vücudunuz için faydalıdır. Isınmanıza, enerji ve yağ yakmanıza yardımcı olur. Bu egzersizi her gün veya çok yorulmamak için iki günde bir yapabilirsiniz.

Sabah uyandığınızda kan şekeri ve insülin seviyeniz düşüktür. Bu yüzden vücudunuz enerji olarak yağları yakar. Vücudunuzun yağı yakıt olarak kullanması, günden güne daha iyi bir forma kavuşmanıza yardımcı olabilir.

  • Sabah kalkar kalkmaz kardiyo veya aerobik egzersizi yapmanız ideal olacaktır.
  • Kendinizi çok yormamanız önemlidir. Süreyi en fazla 45 dakika olacak şekilde kısıtlayın.
  • Daha yoğun veya daha uzun süreli olacak şekilde spor yaparsanız katabolizma sorunuyla karşılaşabilirsiniz. Böyle bir durumda kas kütlenizi kaybetmeye başlarsınız.

Yürüyüşünüz veya hafif tempolu koşunuz bittiğinde sıra yeniden enerji depolamak için yemek yemeye gelir. Protein, fiziksel aktiviteden sonra enerjinizi yenilemek için harika bir tercihtir. Sporla kahvaltı arasında uzun zaman olmamasına dikkat edin.

Hayatınızın kalitesini artırmak istiyorsanız onu değiştirmek zorundasınız. Sabah uyandığınızda sağlığınızla ilgilenmek yalnızca bir saatinizi alır. Kalkar kalkmaz sağlıklı şeyler yapmak güne iyi bir başlangıç yapabilmek için önemlidir.

En önemlisi bu aktiviteleri alışkanlığa dönüştürmeniz ve sağlığınıza her zaman dikkat etmenizdir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Albero R, Sanz A, Playán J. Metabolismo en el ayuno. Endocrinol y Nutr. 2004;
  • Iwayama K, Kurihara R, Nabekura Y, Kawabuchi R, Park I, Kobayashi M, et al. Exercise Increases 24-h Fat Oxidation Only When It Is Performed Before Breakfast. EBioMedicine. 2015;
  • Popkin BM, D’Anci KE, Rosenberg IH. Water, hydration, and health. Nutrition Reviews. 2010.
  • Knight, W. E. J., & Rickard, N. S. (2001). Relaxing Music Prevents Stress-Induced Increases in Subjective Anxiety, Systolic Blood Pressure, and Heart Rate in Healthy Males and Females. Journal of Music Therapy. https://doi.org/10.1093/jmt/38.4.254
  • Seo, D. Y., Lee, S., Kim, N., Ko, K. S., Rhee, B. D., Park, B. J., & Han, J. (2013). Morning and evening exercise. Integrative Medicine Research. https://doi.org/10.1016/j.imr.2013.10.003

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.