Güven Problemi Yaşadığınızda Ne Yapmalısınız
Karşılıklı güven romantik ilişkilerin temelidir ama bazen ilişkilerde güvenin yitirildiği de olur. Bu yazımızda, güven problemi üstüne konuşacağız.
Güven problemi yaşanan bir ilişkiyi sürdürmek güven duymayan taraf için de, bu güvensizlik hissine sebep olan kişi için de kolay değildir.
Güvensizlik pek çok çifti etkileyen ve talihsiz ayrılıklara yol açan büyük bir problemdir. Fakat bu problemin üstesinden gelmek de mümkündür, sizlerle bu konuda deneyebileceğiniz bazı önerileri paylaşacağız.
Çiftlerde Güven Problemi Yaşanmasının Sebepleri
Çoğu insan zamanlarının büyük bir çoğunluğunu sevdikleri insanlarla geçirirler fakat sevmek ve sevilmek bu kadar önemliyken bir ilişkide neden güvensizlik meydana gelir? Bunun pek çok farklı sebebi olabilir.
Bu sorunun temel sebeplerinden bazıları şunlardır:
1. Sadakatsizlik
Taraflardan biri üçüncü bir kişiyle bir ilişki yaşadığında, sorun sonradan çözülse dahi, iyileşmemiş yaraların güven problemlerine yol açması mümkündür.
2. Kişisel Güvensizlik
Güvensiz bir insan bilinçaltında sevilmeye değer olmadığını düşünür. Gerekeni veremeyeceğini düşünmek ilişkide kıskançlık ve güvensizlik olarak kendini gösterir.
3. Monotonluk
Aşkın farklı aşamaları vardır. Zaman geçtikçe aşkın tomurcuklandığı ve tutkunun yoğun olarak yaşandığı zamanlar etkisini yitirir; bu sebepten ötürü, ilişki bir rutine dönüşebilir ve karşı tarafa olan ilginin azalması -ki bu gerçek de olabilir, öyle sanılıyor da olabilir- taraflara aşkın bittiğini düşündürebilir ve bu da güven problemlerine sebep olur.
Bunu da okuyun: Aşk Kanıtları: İlişkiniz Ne Kadar Sağlam?
4. Cinsel Problemler
Seks bir ilişkinin temelidir ve eğer sorun bu konuyla ilgiliyse, bu sorun aşkın azaldığını düşündürebilir. Örneğin, iktidarsızlık genellikle stres ve diğer etmenlerden kaynaklanır fakat kadınlar bazen bu sorunun üçüncü bir kadından kaynaklandığını düşünürler.
5. Bağlılığın Eksikliği
Taraflardan birinin yeterince olgun olmaması, o tarafın ilişkinin güçlenmesinde yeterince emek göstermemesi ve bu durumu değiştirmek için de bir şey yapmaması genellikle güven problemlerine yol açar.
Güven Problemi Sonucunda Doğan Durumlar
Çiftlerde güven problemi zamanında doğru adımlar atılmazsa ilişkinin ayrılıkla sonlanması gibi büyük sorunlara yol açabilir.
Bu durumun doğurduğu sonuçlar arasında şunlar yer alır:
- Partnere zarar vermeye kadar gidebilen bir kızgınlık
- Saygı eksikliği
- Agresiflik
- Sürekli sorun oluşan bir ortam
- Güven duymayan tarafta duygusal yorgunluk
- Güven duymayan tarafta depresyon
- İletişim problemleri
- Ayrılık
Bunu da okuyun: Duygusal Bir Ayrılık Sonrası Acı Nasıl Atlatılır?
Güven Problemi Karşısında Ne Yapmalı
Stabil ve uzun ömürlü bir ilişki istiyorsanız, çiftler arasında güven her daim sağlanmalıdır.
Yapılacak ilk şey sağlıklı iletişimin artmasını sağlamaktır. Problemler hakkında konuşmak ve bunları beraber çözmeye çalışmak, her iki tarafın da takımın bir parçası olduğunu unutmamak esastır. Her iki tarafın da sınırları dahilinde katkıda bulunabileceği çözüm yolları aramayı deneyin.
Geçmişten kalma hala açık olan yaralar varsa, affetmek üstüne çalışın. Hala kızgınsanız ve şüpheleriniz varsa kendinizi karşı tarafı affettiğiniz yönünde kandırmayın. Gerekirse çift terapisine gidin ve ilişkiyi daha güvenli bir alana taşımak için danıştığınız uzmanın tavsiyelerine uyun.
Güven duymayan taraf öz güvenini yeniden kazanmak ve güçlendirmek için farklı aktivitelere ihtiyaç duyuyor olabilir. Bu durumda, bu taraflar kendi içlerine dönüp kendilerini tanımalıdırlar. Bunun için bir danışman ya da terapiste başvurmak yardımcı olacaktır ve aynı zamanda bu güvenli alanda sağlam bir yer edinmek için partnerin desteği de oldukça önemli bir rol oynayacaktır.
Öğrenmemiz gereken ilk şey, ilişkide güven problemlerinin ilişkinin gelişmesini engellediğidir. Dahası, bağlılık, güvenlik ve içtenlik de çiftler arasındaki bağın güçlenmesini ve sorunlarının üstünden gelinmesini sağlar. Bu şekilde, sonradan tarafların pişman olacağı ayrılıkların önüne geçilir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Larsson, E. C., Thorson, A., Nsabagasani, X., et al. (2010). Mistrust in marriage-Reasons why men do not accept couple HIV testing during antenatal care-a qualitative study in eastern Uganda. BMC public health, 10(1), 1-9. Disponible en: https://bmcpublichealth.biomedcentral.com/articles/10.1186/1471-2458-10-769
- Long, K. N., Worthington, E. L., VanderWeele, T. J., & Chen, Y. (2020). Forgiveness of others and subsequent health and well-being in mid-life: a longitudinal study on female nurses. BMC psychology, 8(1), 1-11. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7528379/#:~:text=Forgiveness%20was%20associated%20with%20subsequent,outcomes%20in%20a%20monotonic%20pattern.
- Stephenson, K. R., Sullivan, K. & Christensen, A. (2015). Couple Therapy. In H. Fridman (Ed.), Encyclopedia of Mental Health (pp. 368-376). Academic Press. Disponible en: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9780123970459001762?via%3Dihub