Hafif Diyabet İçin Diyet: Yasaklanan Ve İzin Verilen Yiyecekler
Hafif diyabet için uygulanan diyet dengelidir ve tip 2 diyabet gelişme riski olan hastalarda glikoz seviyesini düşüren sağlıklı yemekleri içerir. Bu rejim sizi yediğiniz yemekleri yeniden gözden geçirmeye davet eder.
Çünkü günlük hayatta tükettiğiniz yemekler kanınızda aşırı şeker birikmesine veya insülinin kötü kullanımına sebep olacak malzemeler içerebilir.
Böyle bir diyet uygulamanın sağlığınız ve kilonuz için önemli faydaları vardır. Sadece glikoz seviyenizi iyileştirmekle kalmaz aynı zamanda metabolizmanızı da güçlendirir ve bu tehlikeli hastalığın ilerlemesini durdurur.
Peki, neleri değiştirmelisiniz? Sizin için en iyi yiyecekler hangileri? Bugünkü yazımızda hafif diyabeti olanlar için uygun sağlıklı bir beslenme programı paylaşmak istiyoruz. Hem diyabetten kaçınmak isteyenlere hem de hafif diyabet teşhisi konanlara yardımcı olabilir.
Diyabeti olan insanlar için sağlıklı beslenme
Hafif diyabet kandaki şeker seviyesinin normalden yüksek olduğu ancak tip 2 diyabet teşhisi konacak kadar da yüksek olmadığı bir durumdur.
İster şeker hastalığının herhangi bir türünden muzdarip olun ister şeker hastalığına yakalanma riski taşıyın, herkes hafif diyabeti olanlar için düzenlenmiş bu beslenme programından faydalanabilir.
Yüksek kan şekeri olan hastalar belli tıbbi prensipleri takip ederler. Komplikasyonlardan kaçınmanın en iyi yolu beslenme programınızı değiştirmektir. Bu nedenle glikozu kontrol etmek için hangi yiyeceklerin iyi hangilerinin zararlı olduğunu bilmeniz iyi olur.
Hafif diyabeti olanlar için yiyecekler
Hafif diyabeti olanlar, yüksek glikoz seviyesini kontrol edebilmek için glisemik indeksi düşük yiyecekleri tercih etmeliler. Bu yiyecekler genellikle beslenme programınızda yer alması gereken, büyük oranda lif, protein ve temel yağ asidi kaynağı olan yiyeceklerdir.
Hafif diyabeti olanlar için hazırlanan örnek bir menü aşağıdaki yiyecekleri içerebilir:
- Yulaf ezmesi
- Tam tahıllı ekmek
- Havuç ve yeşil fasulye gibi nişastasız yiyecekler
- Fasulyeler ve baklagiller
- Tatlı patates
- Kepekli makarna
- Derisi soyulmuş tavuk
- Soğuk su balığı
- Sade, az yağlı yoğurt
- Yumurtanın beyazı
- Meyveler
- Kinoa veya arpa
Yasak olan yiyecekler
Kan şekeri seviyenizi normale döndürmek için glikoz oranını artırabilecek yiyeceklerden uzak durmak en iyisidir. Çok fazla miktarda karbonhidrat ve şeker tüketirken bir yandan sağlıklı yiyecekler de yemenin bir manası yoktur.
Kesinlikle kaçınmanız gereken yiyecekler ve içecekler şunlardır:
- Tatlılar ve paketli gıdalar
- Dondurma ve çikolata
- Şekerli içecekler ve enerji içecekleri
- Şeker eklenmiş meyve suları
- Erik ve hurma
- Aşırı şeker içeren yiyecekler (incir, muz veya şurupların içindeki meyveler)
- Fast food ve donmuş yiyecekler
- Margarin ve zararlı yağlar
- Tam yağlı süt ürünleri
- Hayvansal yağlar
- Konserve gıdalar veya sodyum oranı yüksek yiyecekler
- Alkollü içecekler
Bu yazı da ilginizi çekebilir: Diyabetin İlk 8 Belirtisi Nedir?
Hafif diyabeti olanlar için örnek menü
Bir kişiye hafif diyabet teşhisi konduğunda, doktoru, büyük ihtimalle, diyabetin ilerlemesini engellemek için beslenme programında bazı değişiklikler yapmasını tavsiye edecektir. Yaş, kilo gibi faktörler, gebelik diyabeti gibi farklı bozukluklar da göz önünde bulundurulacaktır.
Menülerin, ihtiyaçlarına göre kişiden kişiye değişiklik göstermesi normaldir. Aşağıdaki menü beslenme programınızı değiştirirken örnek olarak size yardımcı olabilecek pek çok seçenekten biri.
Kahvaltı
- Çay, bir dilim tam tahıllı ekmek, az yağlı peynir veya yoğurt.
- Çay, meyve salatası ve katı yumurta
- Greyfurt suyu, tam tahıllı kraker, avokado veya domates
Ara öğün
- Taze sıkılmış portakal suyu ve tam tahıllı kraker
- Meyve çayı
- Yulaf ezmesi veya badem sütü
Öğlen
- Havuç, ton balığı ve esmer pirinçli salata
- Yağsız et, yeşil salata ve meyve
- Izgara tavuk göğsü, esmer pirinç, sotelenmiş sebzeler ve yağsız jöle
Ara öğün
- Yaban mersinli Yunan yoğurdu
- Bir dilim hindi etli tam tahıllı tost
- Yeşil smoothie
Akşam
- Buharda sebzelerle ızgara balık
- Izgara tavukla sebze çorbası
- Esmer pirinçle bal kabağı püresi, jöle veya meyve
Hafif diyabeti kontrol etmenize yardımcı olacak pek çok sağlıklı yiyecek seçeneği vardır. Beslenme programındaki değişikliklerden en iyi şekilde fayda sağlamak adına düzenli bir egzersiz rutini edinmeniz de çok iyi olacaktır.
Bu hastalıkla ilgili endişeleriniz mi var? Hemen onunla savaşmaya başlayın!
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Bansal N (2015). Prediabetes diagnosis and treatment: A review. World Journal of Diabetes, 6(2): 296-303. Disponible en: https://doi.org/10.4239/wjd.v6.i2.296.
- Carbajal A (2013). Manual de Nutrición y Dietética. Departamento de Nutrición. Facultad de Farmacia. Universidad Complutense de Madrid. Disponible en: https://eprints.ucm.es/id/eprint/22755/
- Clínica Mayo. Prediabetes. Disponible en: https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/prediabetes/symptoms-causes/syc-20355278
- Kanat M, DeFronzo R, Abdul M (2015). Treatment of prediabetes. World Journal of Diabetes, 6(12): 1207-1222. Disponible en: https://doi.org/10.4239/wjd.v6.i12.1207.
- López M, Hernández M, Millares J, et al (2017). Tabaco y diabetes: relevancia clínica y abordaje de la deshabituación tabáquica en pacientes con diabetes. Endocrinología, Diabetes y Nutrición, 64(4):221-231. Disponible en: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2530016417300617
- Madaria Z (2018). Diabetes mellitus. Fundación Española del Corazón. Disponible en: https://fundaciondelcorazon.com/ejercicio/factores-de-riesgo/3170-diabetes-mellitus.html
- Pascual V, Pérez A, Carretero J, et al (2021). Resumen ejecutivo: Actualización en el tratamiento dietético de la prediabetes y la diabetes tipo 2. Clínica e Investigación en Arteriosclerosis, 33(2):73-84. Disponible en: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0214916821000024
- Serrano R (2015). ¿Cuáles son los criterios de prediabetes? Guía de Actualización en Diabetes. Disponible en: https://www.redgdps.org/gestor/upload/GUIA2016/P7.pdf
- Tuso P (2014). Prediabetes and Lifestyle Modification: Time to Prevent a Preventable Disease. The Permanente Journal, 18(3). Disponible en: https://doi.org/10.7812/TPP/14-002.