Hafif ve Sağlıklı Patates Kızartması Tarifi

Hafif ve Sağlıklı Patates Kızartması Tarifi

Son Güncelleme: 06 Kasım, 2018

Kim patates kızartmasını sevmez ki? Aynı zamanda nasıl pişirildiğine göre sağlığa etkileri değişebilir ve oldukça zararlı olabilir. Ne yazık ki, patates kızartması genelde tekrar tekrar kullanılan ve yüksek ateşte kızartılan düşük kaliteli yağlarda hazırlanıyor.

Ne olursa olsun patates kızartması yemeyi bırakmanıza gerek yok. Bu makalede sizlere üç farklı şekilde evde hazırlayabileceğiniz, normalde yediklerinize göre sağlığa daha az zararlı ve daha hafif bir patates kızartması tarifi sunacağız.

Dışarıda Satılan Patates Kızartması

Daha sağlıklı patates kızartması hazırlamak için ilk kural evde yapmanız, çünkü bu kaliteyi garantileyebilmenizin tek yolu. Bu şekilde diğer yemeklerle beraber tüketebilirsiniz. Dışarıda satılan patates kızartmalarından kaçınmaya çalışın.

Restoranlarda veya fast-food restoranlarında satılan patates kızartmalarının vücuda zararlı olmasının nedenleri:

  • Düşük kaliteli yağlarda pişirilir (bu yağlar yemeklik yağlar olarak bilinmektedir, genetiği değiştirilmiş soya veya diğer sebze yağları). Bu yağlar yüksek derecede ısıtıldığı zaman trans yağa dönüşür ve trans yağ vücutta toksinlerin birikmesine sebep olur. Ayrıca bu yağlar tekrar tekrar kızartılıyor.
  • Yüksek oranda yağ içerirler, çünkü aşırı yağın içinde kızartılırlar.
  • Kullanılan patates aslında içeriğinde sağlıksız malzemeler bulunan patates püresi karışımıdır.
  • Yüksek miktarda rafine edilmiş tuz içerirler.

Bu şekilde hazırlanmış patates kızartmasının vücuda şöyle zararları vardır:

  • Kolestrol ve trigliserit oranları artar.
  • Obezite ve selülit oluşumu hızlanır.
  • Karaciğer ve böbrekler aşırı çalışır.
  • Sıvı atılımı ve kan basıncı kötüleşir.
  • Vücutta asit üretimini arttırır, bu durum çeşitli hastalıklara sebep olur.

İyi Patates Kızartması Hazırlamanın Püf Noktaları

Lezzetli ve sağlıklı patates kızartması yapmak için aşağıdaki adımları takip edin:

  • Yüksek kaliteli patatesler alın, mümkünse organik olsun.
  • Zeytinyağı kullanın.
  • Deniz tuzu kullanın, az kullanmaya özen gösterin.
  • Seramik, paslanmaz çelik veya dökme demir gibi teflon olmayan kaplar kullanın.

1. Asitsiz Patates Kızartması

Kızartıldığı zaman yiyeceklere geçen fazla asitten kaçınmak için Doğu mutfağının sırlarından birini deneyin, yağın içine bir kaç adet umeboshi eriği ekleyin. Bu birçok sağlıklı özelliğiyle bilinen olağanüstü bir tıbbi meyve. Bu erik rengini değiştirmeden yağın içindeki toksinleri emer. Yağın içindeki kızartılmış erikleri yemeyin, ancak yemekten sonra zararlı etkileri kaldırmak için bir tane tüketebilirsiniz.

umeboshi erik

2. Tavada Patates Kızartması

Patatesleri kızarttığınız zamanki gibi uzun uzun kesin ve pişirme kağıdının üzerine yerleştirin. Pişirmeden önce üstlerini zeytinyağı ile kaplayın, böylece çıtır çıtır olacaklar. Böylece tavada hazırlanan patates kızartmanız yağda kızartılanlarla aynı olacak, sadece daha az yağlı.

3. Pişirilmiş ve Kızartılmış Patates

Patateslerin çok yağ emmemesi ve öncelikle biraz yumuşamaları için uzun uzun kestiğiniz patatesleri 10 dakika kadar haşlayın. Daha sonra yağlarını kaybetmemeleri için iyice süzün ve kızartın.

Beslenme önerileri

Patates nişasta içerir, dolayısıyla her zaman sebze türleri ile (sebze, salata, meyve) ve protein içeren ürünlerle (et, balık, yumurta, bakla) beraber tüketmenizi öneriyoruz. Ayrıca, sebze ve protein ile tüketildiği zaman patates yemek vücuda daha yararlı olacaktır. Diğer yandan, patatesi diğer nişastalı yiyeceklerle (un, sandviç, pizza, makarna vb.) beraber tüketmemelisiniz. Çünkü bu tür beslenme biçimi sindirimi zorlaştıracak, vücudunuzu gereğinden fazla çalıştıracak ve istenmeyen yağların oluşumuna sebep olacak.

sağlıklı tavuk

Kızarmış Elma’yı Biliyor musunuz?

Son olarak sizlere, bütün ailenizi şaşırtacak daha da sağlıklı bir öneride bulunacağız. Bir elmayı patates gibi uzun uzun kesin ve aynı şekilde kızartın, biraz da tuz ekleyin. Tatlı tadı ve serinletici hissi ile bu tarif çok orijinal ve lezzetli olacak. 


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Kostik, V., Memeti, S., & Bauer, B. (2013). FATTY ACID COMPOSITION OF EDIBLE OILS AND FATS. Hygienic Engineering and Design Original.
  • Bhardwaj, S., Passi, S. J., & Misra, A. (2011). Overview of trans fatty acids: Biochemistry and health effects. Diabetes and Metabolic Syndrome: Clinical Research and Reviews. https://doi.org/10.1016/j.dsx.2012.03.002
  • Micha, R., & Mozaffarian, D. (2008). Trans fatty acids: Effects on cardiometabolic health and implications for policy. Prostaglandins Leukotrienes and Essential Fatty Acids. https://doi.org/10.1016/j.plefa.2008.09.008
  • Ginter, E., & Simko, V. (2016). New data on harmful effects of trans-fatty acids. Bratislava Medical Journal. https://doi.org/10.4149/BLL_2016_048

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.