Hamilelik Sırasında Kaçınmanız Gereken On Bir Alışkanlık

Bu yazımızda, hamilelik sürecinde bebeğinizi ve sizi sağlıklı tutmak için hangi alışkanlıklardan kaçınmanız gerektiğini keşfedeceksiniz.
Hamilelik Sırasında Kaçınmanız Gereken On Bir Alışkanlık

Tarafından yazılmıştır Antonella Grandinetti

Son Güncelleme: 09 Ağustos, 2022

Eğer bebek bekliyorsanız, hem kendi sağlığınıza hem de bebeğinizin sağlığına dikkat etmek için bazı alışkanlıklarınızı değiştirmeniz gerekir. Bu yazıda size hangi alışkanlıklardan uzak durmanız gerektiğini anlatacağız. Bu yazımızı kaçırmayın!

Hamilelik Sırasında Uzak Durmanız Gereken Alışkanlıklar

Gündelik hayatta, bazı durumlarda tam olarak iyi veya sağlıklı olmayan sayısız aktivite gerçekleştiririz. Ancak hamileyken, çıkabilecek problemlerden kaçınmak için bu alışkanlıkların farkında olmak önemlidir.

Elbette doktorunuz size uygulamanız gereken bu talimatları çoktan vermiştir. Ancak, hafızanızı yenilemek için kesinlikle bu yazımızı okumalısınız.

1. Sigara İçmek

Hamile kadınların duydukları ilk şeylerden biri “Sigarayı bırak”tır. İspanya Pediatri Birliğine göre, hamilelik sırasında sigara içmek bebeğin gelişimini etkileyebilir.

Tütünün neden olabileceği başlıca sorunlar arasında şunlar vardır:

  • Düşük doğum oranı
  • Prematüre doğum yapma riskinin artması
  • Yüzde, ellerde, ayaklarda, böbreklerde veya kalpte artan malformasyon riski
  • Akciğer fonksiyonlarındaki düşüş
  • Ani ölüm riski artışı.

2. Alkol Kullanmak

Bir şarap kadehi tutan hamile bir kadın.

Alkol, yoksunluk sendromunu ve gelişimsel hasarları tetikleyerek ciddi hasarlara neden olur.

Hamilelik sırasında kaçınılması gereken bir başka alışkanlık da alkol almaktır. Hamileliğinizden önce arkadaşlarınızla dışarıda içki içmeye alışıksanız bile, hamileliğiniz boyunca su veya diğer alkolsüz içecekleri tercih etmeniz gerektiğini unutmayın.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) hamilelik sırasında alkol almanın riskleri konusunda bizleri uyarır. Bunun nedeni alkolün anneden kan dolaşımı yoluyla doğrudan bebeğe geçmesidir. Bu söz konusu madde bebekler için aşırı seviyede zehirlidir.

Tekrar tekrar alkole maruz bırakılan bebekler aşağıdaki hastalıklardan muzdarip olabilir:

  • Bir dizi fiziksel, bilişsel ve zihinsel gelişim sorununu içeren fetal alkol sendromu
  • Sınırlı büyüme ve/veya gelişimsel gecikmeler
  • Beyinde işlev bozukluğu
  • Yüz anormallikleri.

3. Çiğ Balık Yemek

Hamilelik sırasında sushi ya da çiğ balık içeren herhangi başka bir yiyecek tüketmek doğmamış bebeğinizi tehlikeye atabilir. Çiğ balıklarda bulunan parazitlerden kaynaklanan enfeksiyonlara veya gıda zehirlenmelerine maruz kalabileceğinizi biliyor muydunuz?

Doktorunuza danışın ve çiğ balık tüketimine ilişkin onun talimatlarını takip edin. Örneğin; anisakis nedeniyle ağır hasta olmak, hamileliğinizi ve sağlığınızı tehlikeye atabilir.

4. Yeterince Su İçmemek

Doktorlar günde en az 6-8 bardak su içmemizi tavsiye etseler de çoğu zaman bu günlük kotayı dolduramıyoruz. Hamilelik sırasında dehidrasyon (su kaybı) yaşamanız yorgunluk, kramp, kabızlık ve mide yanmasına neden olabilir.

Ancak, bundan dolayı bebeğinize yansıyan sonuçlar daha ciddi olabilir:

  • Amniyotik sıvı problemleri
  • Erken doğum riskinin artması
  • Plasenta çoğunlukla sudan oluştuğu için ortaya çıkabilecek plasenta problemleri.

5. Uzun Süreli Strese Maruz Kalmak

İşi dolayısıyla strese girmiş kadın.

Modern yaşam, insanları günde binlerce şey yapmaya yönlendirir. Sürekli strese maruz kalmak çocuğunuza zarar verebileceğinden, hamileliğiniz sırasında stresten kaçınmalısınız. Eğer stresliyseniz, hamile kadınlar için düzenlenen yüzme veya yoga gibi fiziksel aktiviteler yaparak rahatlamaya çalışın.

Bir araştırmaya göre, uzun süre strese maruz kalan hamile kadınların bebeklerinin dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu gibi fiziksel veya zihinsel hastalıklar geliştirme riskinin arttığı sonucuna varılmıştır.

6. Çiğ Et ve Sosis Tüketmek

Toksoplazmoz ve salmonelloza yakalanmaya neden olan bakteriler çiğ veya az pişmiş et tüketimi yoluyla bulaşabilir (bu bakteriler vücudunuza sadece carpacciodan değil jambondan dolayı da girebilir).

Bu hastalık sizin için ciddi olmayabilir, ancak bebeğinizde doğum kusurlarına neden olabilir.

7. Çiğ Yumurta Tüketmek

Eğer yediğiniz yumurtalar tamamen pişmemişse, düşük yapma riskine bile neden olabilecek bir enfeksiyon olan salmonelloza bile yakalanabilirsiniz.

Ayrıca mayonez ve çiğ yumurta ile yapılan diğer ürünler konusunda dikkatli olmalısınız.

8. Pastörize Edilmemiş Süt Ürünlerini Tüketmek

Hamilelik sırasında kaçınılması gereken bir başka alışkanlık da pastörize edilmemiş süt ürünlerinin tüketimidir. Bunun nedeni pastörize edilmemiş süt ve süt ürünlerinin bakteri içerebilmesi ve diğer birtakım durumların yanı sıra düşüğe veya bebeğinizde sorunlara yol açabilecek listeriyoza neden olma riski bulunmasıdır.

9. Dengesiz Beslenmek

Sağlıklı beslenen hamile bir kadın.

Doğru beslenme, içinizde gelişmekte olan embriyo için besin sağlamanın yanı sıra, çok fazla sağlıksız kilo almanızı da önler.

Yağ ve şekere dayalı bir diyet besleyici değildir. Aslında, hamile olmasanız bile, sizin için iyi değildir! Hamilelik sırasında, fazla kilo almamak için doymuş yağ ve boş kalorili yiyeceklerden de kaçınmalısınız.

Bu öneri sadece iyi görünen bir öneri olmanın ötesine geçer. Aşırı kilo alımı, yüksek tansiyon (ve preeklampsi ve hamilelik diyabeti riski gibi diğer durumlar) ile ilişkilidir.

10. Aşırı Kahve Tüketimi

Amerikan Kadın Doğum Uzmanları ve Jinekologlar Koleji, orta miktarda kahve alımı (günde 200 mg’dan az) ile erken doğum ve düşük yapma arasında hiçbir bağlantı bulunmadığını belirtirken, diğer çalışmalar 200 mg’dan fazla kahve tüketmenin erken doğum ve düşük riskini arttırabileceği sonucuna varmıştır.

11. Hava Yolu ile Seyahat Etmek

Risksiz hamileliklerde uçmanıza mani olacak herhangi bir durum olmamasına rağmen, bir maceraya başlamadan önce daima doktorunuza danışmalısınız! Hamileliğin ilk üç ve son iki ayında, uzmanlar çoğunlukla uçuşlardan kaçınmayı önerir.

Eğer hamileliğiniz riskliyse, bebeğinizi korumak için hamilelik sırasında uçmanıza izin verilmeyecektir. Uçak biletinizi almadan önce doktorunuza danışmayı unutmayın!

Bu yazıda paylaştığımız listenin haricinde, doktorunuza sizi ve bebeğinizi sağlıklı tutmak için hamileliğiniz sırasında başka hangi alışkanlıklardan kaçınmanız gerektiğini sormalısınız. Bu alışkanlıklardan veya başka alışkanlıklardan kaçınmak herhangi bir noktada sizin için zor hale gelirse, birkaç ay içerisinde bebeğinizi kucağınızda tutuyor olacağınızı unutmayın.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.