Hamilelik Süreci: Neden Kanama Sorunu Yaşanır?
Hamilelik süreci yaşanırken kanama sorunuyla karşılaşmak sandığınızdan daha yaygın bir durumdur: Kadınların %50’si bir noktada vajinal lekeler ile karşılaşırlar. Ancak bu, pek çok kadını kesinlikle endişelendiren bir durum olsa da, bu tür anormallikler her zaman bebeğe zarar verecek diye bir şart yoktur.
Hamilelik süreci yaşanırken kanamanın oluştuğu aşamaya bağlı olarak bu, ilgilenmeniz gereken bir semptom da olabilir. Kanın miktarı ve anne adayının yaşı gibi diğer risk faktörleri de önem taşır.
Bu konuda bilgi sahibi olmak her durumla hak ettiği şekilde ilgilenmenize yardımcı olacaktır. Ayrıca her zaman olduğu gibi en iyi seçenek hemen bir uzmana danışmaktır.
Bu durumun iki versiyonu vardır: Yoğun kanama ve hafif lekelenme. İkisi de hamilelik sürecinin herhangi bir aşamasında görülebilir.
- Hafif lekelenme genellikle birkaç damla kan gelmesidir. Çamaşırın üstündeki küçük lekelerin ötesine geçmez.
- Öte yandan, yoğun kanama durumunda daha bol ve yoğun kan akışı görülür.
Bu yazımıza da bakın: 35 Yaş Sonrası Hamilelik Ne Gibi Riskler Taşır?
Hamilelik Süreci: Neden Kanama Sorunu Yaşanır?
Hamilelik sürecinde kanama çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilir. Temelde hangi aşamada oluştuğuna bağlı olarak sebebi de değişiklik gösterir:
İlk üç ayda kanama
İlk üç ayda kanama olması genellikle rahime embiriyonun impalantasyonundan kaynaklanır. Gebe kalma anında döllenmiş yumurta endometriyuma ulaşır ve sonuç olarak biraz kan lekesi oluşur.
Hafif lekelenme birkaç gün boyunca sürebilir. Hamilelik olmasaydı regl ne zaman gerçekleşecekse lekeler o günlerde ortaya çıkabilir.
Ayrıca kanama, bu aşamada yaşanan normal hormonal değişimlerden kaynaklanıyor da olabilir. Kramplar, karında şişkinlik veya genişleme ve pelvis bölgesinde rahatsızlık da görülebilir.
Hamileliğin ilk üç ayında kanama olmasının nedeni dış gebelik de olabilir. Bu durum yumurta rahmin dışına genellikle de fallop tüplerine yerleştiğinde ortaya çıkar. Karın bölgesinde şiddetli ağrı, mide bulantısı ve baş dönmesi bu durumla ilişkili semptomlardır. Hemen tedavi edilmesi gereken bir durumdur.
Hamilelik sürecinde kanama olmasının bir diğer nedeni de cinsel birleşmedir. Genelde en yaygın karşılaşılan sebep budur. Genel olarak konuşmak gerekirse seks hasara yol açmaz. Bu yüzden bu sorun genital bölgedeki kan dolaşımının yoğunlaşması nedeniyle oluşur.
İkinci ve üçüncü üç aylık dönemlerde kanama
İkinci ve üçüncü üç ayda kanama olması servikal sorunlardan kaynaklanabilir. Herhangi türde bir rahim çatlaması veya yırtılması hemen tedavi edilmelidir. Her durumda, bu aşamalarda kanama olması komplikasyonlardan birinin semptomudur. Bu nedenle hemen doktora başvurun.
Sorun, iyi huylu kas tümörleri olan rahim fibroitlerinden de kaynaklanıyor olabilir. Bunlar rahim duvarının hem iç hem de dış tarafındadırlar ve bazı durumlarda hamileliğe engel olmazlar.
Plasentanın rahmin içine, servikal ağzın yakınına veya üstüne yapışması durumu (plasenta previa) da kanamaya yol açabilir. Bu anormallik genellikle ağrısız kanamaya neden olur ve bazı durumlarda kesinlikle dinlenmek gerekebilir.
Vajinal enfeksiyonlar ve erken doğum – genellikle 37. haftadan önce – da hamilelik süreci sırasında karşılaşılan kanamanın yaygın sebeplerindendir.
Bunu da okuyun: Hamilelik Döneminde Ağlamak Bebeğinizi Etkileyebilir Mi?
Hamilelik Sürecinde Kanamanın Tedavisi Nedir?
Yukarıdaki durumlardan herhangi biri yaşandığında olabildiğince hızlı bir şekilde tıbbi müdahaleye başvurulması önemlidir ancak sakin kalın.
Hamilelik sürecinde kanama olursa tampon kullanmaktan kaçının. Kanama yoğunsa pıhtılar da olacaktır. Ayrıca karın ve sırt ağrısı da kanamaya eşlik edecektir. Sebebini belirlemek için daha detaylı bir tetkik yapın.
Çoğu durumda hamilelik süreci sırasında yaşanan kanama için en iyi tedavi dinlenmektir. Bu tür bir kriz süresince dinlenmek hayati önem taşır. Büyük ihtimalle bir uzmandan alacağınız tavsiye de bu olacaktır.
Tanıya bağlı olarak tıbbi tavsiye kanamayı iyileştirmek için verilecek ilaçları da kapsayabilir. Ayrıca candida, klamidya, herpes gibi vajinal enfeksiyonlar olduğunda da yüzeysel olarak kullanılan veya ağızdan alınan bir ilaç yazabilirler.
Tıbbi bulgular her duruma göre değişecektir. Bazı durumlarda fiziksel muayene, ultrason veya hem ultrason hem de kan testi gerekebilir. Bunlar hamileliğin hangi dönemde olduğuna ve diğer faktörlere göre değişecektir.
Hamilelik sürecinde yaşanan kanama zararsız olabilir ancak herhangi bir belirtiyle – özellikle de normal görünmeyenlerle- ilgili doktorunuza danışmanız her zaman iyi fikirdir. Bireysel durumunuzu değerlendirip ona göre size en iyi alternatifleri sunabilecek kişiler her zaman bu alanda uzman olan kişilerdir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- American Pregnancy Asociation, “Sangrado durante el embarazo”, 2015. http://americanpregnancy.org/es/pregnancy-complications/bleeding-during-pregnancy/
- Rodríguez Zarauz, Hemorragias del tercer trimestre, octubre 2013. http://www.juntadeandalucia.es/servicioandaluzdesalud/hinmaculada/web/servicios/tcg/documentos/Protocolos/Hemorragias%20III%20Trim%202013.pdf
- Dra. Patricia Asturizaga, Dra. Lilian Toledo Jaldin, “Hemorragia obstétrica”, Rev. Méd. La Paz v.20 n.2 La Paz 2014