Hamilelikte Alkol Tüketimi

Hamilelikte alkol tüketme konusunda birçok yanlış inanç vardır. Az içmenin veya gebeliğin erken dönemlerinde alkol tüketmenin bir etkisi olmadığı söylenir ancak bu doğru değildir. Hamilelik sırasında alkol tüketiminin ciddi riskleri vardır.
Hamilelikte Alkol Tüketimi

Son Güncelleme: 13 Nisan, 2022

The Lancet Global Health’de yayınlanan bir araştırma, hamilelik sırasında alkol tüketimi ile ilgili endişe verici bir tablo ortaya çıkardı. Bu araştırmaya göre yüksek oranda alkol tüketimine rastlanan beş ülke var ve hepsi de Avrupa ülkesidir.

Araştırmalar, İrlandalı kadınların %60’ının hamilelik esnasında alkol tükettiğini göstermektedir. Onları %47 ile Beyaz Rusya izliyor; sırasıyla takip eden diğer ülkeler ise %46 ile Danimarka; %41 ile Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı; ve %37 ile Rusya Federasyonu’dur.

Aynı çalışma, hamilelik sırasında alkol tüketen her 67 kadından birinin fetal alkol sendromlu bir çocuk doğuracağını göstermektedir. Elimizde sendromun hangi durumlarda ortaya çıkacağını ve hangisinde olmayacağını tahmin etmemizi sağlayacak veriler yoktur. Şansımıza göre bize vuracak olan uğursuz bir piyangodur.

hamilelikte alkol
Hamilelik esnasında alkol almak, anne rahminde gelişmekte olan bebek için bir takım olumsuz sonuçlara neden olur.

Hamilelik esnasında alkol tüketmek, fetal alkol spektrum bozuklukları (FASB) olarak bilinen bir dizi sağlık sorununa yol açabilir. Alkol tüketimini hamilelikte bırakmak, çocuklarda doğum kusurlarının ve gelişimsel anormalliklerin önlenmesi için alınacak tedbirlerden biridir.

Yazımızda açıkça görüldüğü gibi, hamilelik sırasında alkol tüketmek hem doğumda hem de doğumdan sonra bebek gelişimde ciddi eksikliklere neden olabilir. Bu problemler tüm hayatımız boyunca sürer ve öngörülemeyen sağlık sorunlarına neden olur.

Alkol, anneden bebeğe beslenme kordonu yoluyla geçtiği için tehlikelidir. Bu nedenle alkol tüketimi ani düşük ve fetal ölümden, engelliliklere ve aşağıda sıralanan anormalliklere kadar değişken sorunlara neden olur:

  • Daha küçük kafa,
  • Ortalama boydan daha kısa bebek gelişimi,
  • Yüz anormallikleri,
  • Düşük vücut ağırlığı,
  • Hiperaktivite sorunları,
  • Konsantre sorunları, hafıza, dikkat eksikliği, kavrama ve anlayış sorunları,
  • Öğrenmede güçlük,
  • Konuşmada ve dil öğreniminde gecikmeler,
  • Düşük IQ,
  • Görme ve işitme sorunları,
  • Kalp, böbrekler ve kemiklerdeki sağlık sorunları.

Alkol miktarı önemli midir?

Bazı kadınlar sadece birkaç kadeh içmenin veya düşük alkollü bir likör içmenin bebeği etkilemeyeceğini düşünerek hata yapmaktadırlar. Bu yanlış bir bilgidir. Alkol tüketimi, hamileliğin her aşamasında son derece tehlikelidir. Bununla birlikte, hamilelikte alkol tüketiminin en çok zararlı olduğu zaman; ilk üç aydır.

Bira, şarap veya kokteyller alkol içermesi nedeniyle sağlıklı değildir. Hamilelik esnasında yalnızca bir kez olsa da yüksek miktarda alkol tüketimi son derece ciddi sağlık sorunlarına neden olur. Aynı şey çok az miktarda alınan alkollerde de geçerlidir.

Hamilelik sırasında ne kadar çok alkol içilirse, anormallikleri olan bir çocuk sahibi olma riski de o kadar artar. Sadece bir bardak alkol bile ciddi sonuçlara neden olmak için yeterlidir. Daha önce belirtildiği gibi, alkol tüketen kişinin çocuğunda ve kendisinde oluşacak sağlık sorunları öngörülmesi zor bir şans faktörüdür.

Fetal alkol sendromu

Alkolizm

Fetal alkol sendromu, gebelikte alkol tüketen annelerin çocuklarında oluşan bir rahatsızlıktır. Beyin hasarına ve gelişimsel sorunlara neden olur. Fetal alkol sendromunun en büyük tehlikesi geri dönülmesi mümkün olmayan sağlık sorunlarına yol açmasıdır.

Fetal alkol sendromunun semptomlarının ne kadar ciddi bir sorun olduğu vakadan vakaya değişir. Bunlar fiziksel anormallikler, algısal sorunlar ve psikososyal zorlukları içerir. Sendromu tanısı erken konan çocukların iyileşme şansı diğerlerinden daha yüksektir.

Önceleri, bir annenin hamileliği sırasında alkol tüketiminin, sadece gözle görülür şekil bozuklukları olduğunda problemli bir bebek sahibi olacağına inanılırdı. Bugün ise bahsi geçen şekil bozukluklarının olmamasına veya çok belirgin olmamasına rağmen, algısal ve psikososyal etkilerin yıkıcı olabileceği bilinmektedir.

Hamileyken unutmamanız gereken şeyler

Bir kadın sadece hamileyken değil, hamile kalmaya çalışırken de alkol tüketmeyi bırakmalıdır. Kesin döllenme zamanı tam olarak bilinmediği için alkol tükettiğiniz sırada gebe kalmış olabilirsiniz.

Şu anda erkek sperminde alkol görülme oranının ne olduğu tam olarak bilinmemektedir. Mevcut bilgiler, hamilelik sırasında yalnızca annenin alkol tüketiminin Fetal Alkol Spektrum Bozukluklarına (FASB) yol açabileceğini göstermektedir.

Alkol bağımlılığı olan bir kadın hamile kaldığında, alkolü bırakmak için mümkün olan en kısa sürede yardım almalıdır. Bazı kadınlar alkol tüketse de sağlıklı çocuk sahibi olurlar ancak her hamilelik aynı şekilde ilerlemez. Yani çocuklardan biri belki sağlık sorunlarıyla doğmaz, ancak diğerlerinde anormallikler olabilir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Sebastiani G, Borrás-Novell C, Casanova MA, Pascual Tutusaus M, Ferrero Martínez S, Gómez Roig MD, García-Algar O. The Effects of Alcohol and Drugs of Abuse on Maternal Nutritional Profile during Pregnancy. Nutrients. 2018 Aug 2;10(8):1008. doi: 10.3390/nu10081008. PMID: 30072661; PMCID: PMC6116049.
  • Pregnancy and alcohol: occasional, light drinking may be safe. Prescrire Int. 2012 Feb;21(124):44-50. PMID: 22413723.
  • Granato A, Dering B. Alcohol and the Developing Brain: Why Neurons Die and How Survivors Change. Int J Mol Sci. 2018 Sep 30;19(10):2992. doi: 10.3390/ijms19102992. PMID: 30274375; PMCID: PMC6213645.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.