Kürtaj Yöntemleri ile İlgili Bilmeniz Gerekenler

Bilmeniz gereken farklı kürtaj yöntemleri mevcuttur. Üstelik, her biri için ayrı kanunlar ve zaman sınırları söz konusudur. Bu konuda daha fazla bilgi için okumaya devam edin.
Kürtaj Yöntemleri ile İlgili Bilmeniz Gerekenler
Maricela Jiménez López

tarafından incelendi ve onaylandı. doktor Maricela Jiménez López.

Tarafından yazılmıştır Equipo Editorial

Son Güncelleme: 21 Aralık, 2022

Kürtaj hamileliğe zamanından önce son vermedir. Kürtaj yöntemleri üç şekilde ayrılır: düşük, doğal, isteme bağlı. Doğal ya da istemli kürtaj olsun, hamileliğe son verme vajina yoluyla kan kaybına neden olabilir.

Belli bir nedene bağlı gelişen kürtaj yöntemleri

kürtaj yöntemleri

Düşük yapma

Bu sizin seçiminizden bağımsız gelişen kürtaj türlerinden biridir. Gerçekte, bu durum genellikle hamileliğin ilk 12 haftası içinde yaşanır. Ayrıca, herhangi bir operasyonu gerektirmeyen bir durumdur.

Düşük yapmanın nedenlerinden bazıları kromozom anomalileri olduğu kadar rahim atardamarlarıdır. Ek olarak, endometriyoz ve miyomlar da düşük yapmaya neden olabilmektedir.

Öte yandan, sigara, alkol ve uyuşturucu kullanımı ile travmatik durumlar düşük yapma riskini artırır. 

İstemli kürtaj

Bu, kadınların hamileliği sonlandırmak için tercihen uyguladıkları bir yöntem olarak kürtaj türlerinden biridir.

Tedavi amaçlı kürtaj

Bu kürtaj türünde, eğer annenin ya da bebeğin sağlığı risk altında ise doktor hamileliğe son verir. Bu durum, ölüm tehlikesi ya da doğrudan sağlık riski olduğunda söz konusudur. Örneğin, oldukça riskli hamilelikler, psikolojik sağlık ya da daha farklı durumlar buna dahildir.

 Kürtaj yöntemleri için yasal durumlar

kürtaj yöntemleri için yasal düzenlemeler

Yasa dışı kürtajlar

Yapıldığı eyalet ya da ülkenin kanunlarına aykırı olduğunda kürtajlar yasa dışıdır. Kürtaj, yasalarla yasaklandığında, kadınlar genellikle tehlikeli ve riskli kürtaj uygulamalarına başvururlar. Bunun sonucunda, kürtajın yasak olduğu ülkelerde anne ölüm oranları, kürtajın yasal olduğu ülkelerdeki anne ölüm oranlarından çok daha fazladır. 

Yasal Kürtajlar

Aslında, en ilerici yasalar bile kabul edilen süre zarfı dışında kürtaj uygulayan hamile kadınları ve uzmanları cezalandırmaktadır. Dahası, kürtaj uygulayan kişiler para cezasına ve hatta hapis cezasına çarptırılabilirler. Aşağıdaki istisnalar dışında, kürtaj neredeyse dünyadaki bütün ülkelerde yasaldır:

  • Vatikan
  • El Salvador
  • Malta
  • Nikaragua
  • Honduras
  • Dominik Cumhuriyeti

Zaman sınırı uygulaması, kürtajın yasal olduğu bir aralık sunmaktadır. Örneğin, İspanya’da kürtaj için yasal süre 14 haftadır. Ayrıca, düşünmek için 3 günlük bir süre de sunulmaktadır. Diğer yandan, kürtajın yasal olmasını gerektiren çok sayıda neden bulunmaktadır. Amerika Birleşik Devletlerinde her eyalet kendi kürtaj yasalarını yazabilme yetkisine sahiptir.

Ayrıca bu yazıyı da okumalısınız: Hamilelik Döneminde Ağlamak Bebeğinizi Etkileyebilir Mi?

Uygulama yöntemlerine göre çeşitlenen kürtaj yöntemleri

kürtaj yöntemleri

1. Farmakolojik kürtaj

Hamileliğin 7. haftasına kadar, kadınlar ilaç yöntemi ile kürtaj olabilirler. İlk olarak, hasta  bir ya da daha fazla mifepriston/düşük ilacı alır. 24 ya da 48 saat sonra gebelik kesesinden kurtulmak için mizoprostol uygulanır.

Ancak, bu ilaçları sadece hastanelerden ve onaylı sağlık merkezlerinden temin edebilirsiniz. 

2. Araçsal kürtaj

Bu kürtaj yönteminde, uygulanan tekniğe bağlı olarak birkaç çeşit bulunmaktadır:

  • Dilatasyon ve aspirasyon yöntemiyle yapılan kürtaj (Kaman metodu): İlk olarak, serviks (rahim boynu) dereceli olarak açılır. Daha sonra, aspirasyon (emme) işlemi uygulanır. Doktorlar bu yöntemde kesme ya da yarma işlemi uygulamazlar ve bu bir ameliyat değildir. Ancak, tıbbi uzmanlara ve ekipmanlara gerek vardır. Bu işlem, 17. haftaya kadar uygulanabilmektedir ve çoğunlukla 5-10 dakika sürmektedir.
  • Cerrahi kürtaj:  Jinekologlar ya da cerrahlar uygulamaktadır.
  • Dilatasyon ve evakuasyon (boşaltma) yöntemiyle yapılan kürtaj: Bu kürtaj, 16-19. haftalarda uygulanan kürtaj yöntemlerinden biridir. Bununla birlikte, hamilelik daha ileri bir aşamada olduğu için bu yöntem daha fazla risk barındırır. Bu yöntemde her zaman genel anestezi ya da sedasyon gerekmektedir. Ayrıca, ameliyat da gereklidir. Rahim genişler, daha sonra doktorlar, cerrahi aletler kullanarak fetüsü çıkarırlar. Bu işlem, 10-30 dakika sürmektedir, fakat iyileşmesi saatler alabilir.
  • Küretaj: Bu işlem, rahim duvarlarının kazınmasını gerektirir. Aslında, jinekologlar bu yöntemi diğer işlemlerde kullanırlar. Ek olarak, jinekologlar bu tekniği sadece belirli nedenlerden dolayı Dünya Sağlık Örgütü (WHO) önerdiğinde uygularlar.
  • Gecikmiş ilaç kürtajı ya da isteğe bağlı düşük: Bu kürtaj yönteminde, uterusu genişletmek için kullanılan farmakolojik yöntem ile rahim içinin boşaltılması için uygulanan cerrahi yöntem bir aradadır. Fakat, 19-20. haftalardan sonra belirli riskler barındırır. Bu nedenle, bir sağlık ekibi bu durumu değerlendirmelidir çünkü bu durumda hastaneye yatış ve genel anestezi gereklidir. Hatta bazen, indüksiyonu tekrarlamanız bile gerekebilir.

Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Durán, R. I. B. (2012). ABORTO ESPONTÁNEO. Liberabit. Revista de Psicología.

  • Alejandro Manzur, Y. (2010). Aborto recurrente. Revista Médica Clínica Las Condes. https://doi.org/10.1016/S0716-8640(10)70553-8

  • Martins, E. F., Almeida, P. F. B. de, Paixão, C. de O., Bicalho, P. G., & Errico, L. de S. P. de. (2017). Causas múltiplas de mortalidade materna relacionada ao aborto no Estado de Minas Gerais, Brasil, 2000-2011. Cadernos de Saúde Pública. https://doi.org/10.1590/0102-311×00133116</p>


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.