Çocuklarda Görülen Skolyoz Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Çocuklarda skolyoz çok sık görülen bir rahatsızlık değildir, ancak özel ilgi gösterilmesi gereken bir durumdur. Çocuğunuzda skolyoz olduğunu nasıl anlayabilirsiniz? Bu yazıda size skolyoz hakkında bilmeniz gereken her şeyi anlatacağız.
Çocuklarda Görülen Skolyoz Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Son Güncelleme: 14 Eylül, 2020

Skolyoz çocuklarda görülen ciddi bir rahatsızlık olup, teşhis konulur konulmaz hemen tedavi sürecine başlanmalıdır. Bu rahatsızlık ismini omurilik üzerinde görülen çeşitli derecelerde ufak deformasyonlardan almaktadır.

Genelde, çocuklarda skolyoz, onlar büyüdükçe kötüye gitme eğilimindedir. Durumun şaşırtıcı yanı ise çocuklar ve ergenler bu durumu çok iyi idare edebilirler.

Ancak, devam etmesine izin verirseniz, ilerleyerek, daha karmaşık tedaviler yapılması gerekebilir.

Çocuklarda en sık görülen skolyoz tipi “idiyopatik skolyoz” olarak adlandırılır. Bu durum her 100 kişiden 4’ünde görülmektedir. Bu vakalardan birinde, yaklaşık %1’i şiddetli olarak geçirmekte olup, uzun dönem tedavi görmesi gerekmektedir. Çocuklar, özellikle ergenlik dönemine girenler yılda en azı bir kez ortopedik kontrol yaptırmalıdır.

Ayrıca bu yazı da ilginizi çekebilir: Skolyozu Önlemek İçin 4 Temel Egzersiz

Çocuklarda skolyoz ne demektir?

Skolyoz, çocuklarda omurgada eğrilik olarak görülen bir problem olarak tanımlanır. Aslında, omurgada eğrilik vardır, ama bazı çocuklarda bu durum daha belirgindir, ve “C” veya “S” harfi şeklinde görülebilir. Bu anormallik bazı durumlarda ağrıya ve nefes darlığına neden olabilir.

Bir çocuk skolyoz nedeniyle ağrı çekiyorsa, omurga bir yöne doğru kaymıştır. Bu problem kemiklerin kaymasına veya dönmesine neden olur. Bu durum olduğunda, bir omuz veya kalçanın bir tarafı diğerinden daha yukarıda olabilir.

Özetle, skolyozun çeşitli alt tipleri vardır:

  • Çocuklarda skolyoz. 3 yaş veya daha küçük çocuklarda görülür ve doğum anormalliği veya doğuştan meydana gelir. Ancak, bazen başka rahatsızlıklar nedeniyle veya bilinmeyen sebeplerle de meydana gelebilir.
  • Ergen idiyopatik skolyoz. Bu tür en sık görülen türdür ve 10 yaşından daha büyük çocuklarda görülür. Sebebi bilmemektedir.
  • Gençlik dönemi skolyozu. Bu durum 3 ile 10 yaş arasında görülür ve tüm tipler arasında en nadir görülen tiptir.
omurilik röntgen inceleyen doktor
Çocuklarda skolyoz, omuriliğin “C” veya “S” harfi şeklinde görüldüğü bir deformasyondur.

Sebepleri ve risk faktörleri

Bir çok durumda, çocukluk dönemi skolyozunun sebebi bilinememektedir. Ancak, kız çocuklarında erkek çocuklarına oranla daha çok etkilediği bilinmektedir. Bu sebebe dayanarak, skolyoz aşağıdaki şekilde sınıflandırılabilir:

  • Doğuştan skolyoz. Bu durum hamilelik döneminde, omuriliğin olmaması, malformasyonlar, veya gelişiminin tamamlanmaması gibi çeşitli anomalileri de içerecek şekillerde ortaya çıkar.
  • İdiyopatik. Bu durumda, doktorlar skolyozun neden olduğunu bilmemektedir.
  • Nöromuskuler. Bu durum musküler bozukluk, serebral palsi, spina bfida, ilik tümörleri, nörofibromatöz (sinirlerin çoklu fibromu), felç durumları gibi ciddi nörolojik koşullardır.
  • Diğerleri. Bazı durumlarda, çocuklarda görülen skolyoz, enfeksiyon, sakatlıklar, tümörler veya genetik hastalıkların sonucu oluşabilir.

Çocuklarda skolyozun semptomları ve teşhis yöntemleri

Her çocuk skolozun belirtilerini farklı tecrübe eder. Bu yüzden, bazı semptomlar birçok vakada görülebilir. Bu semptomlar aşağıdaki gibidir:

  • Baş, vücudun geri kalanı ile orantılı olarak bakıldığında tam ortada durmamaktadır.
  • Çocuk ayakta dururken kol uzunlukları farklı durur.
  • Bir omuz veya kalçanın bir tarafı diğerinden daha yukarıda olabilir.
  • Çocuk öne doğru eğildiğinde, sırtın bir bölümü diğer bölümlerinden daha yukarıda görünür.

Bir çok durumda, skolyoz ağrı veya diğer semptomlara neden olmaz. Doktorlar normalde klinik değerlendirme sonrası ve MRI veya CT (Tomografi) sonuçlarına dayanarak bu teşhisi koyarlar.

doktor omur ilik modeli skolyoz
Bir çok durumda, skolyoz ağrıya neden olmaz ve kendini hissettirmeden ilerler. Doktorlar klinik değerlendirme dayanarak teşhis koyarlar.

Tedavi

Çocuklarda skolyozun tedavisi yaşa, çocuğun gelişimine ve problemin kaynağına bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Doktorlar ayrıca uygun ilaçlar ve tedavilere karşı toleranslarının da göz önünde bulundururlar.

Eğer çocuk ergenlik dönemine girmişse veya eğrilik çok hafifse, genellikle doktorlar sadece daha da kötüleşmediğinden emin olmak için durumunu takip ederler.Bu durumlarda veya eğrilik daha artarsa genellikle korse kullanımı önerilir. Korse eğriliğin daha da artmasını önler.

Eğer eğrilik çok belirgin ise, eğriliği düzeltmek için ameliyat yapılması gerekir. Eğer ciddi durumdaki bir vaka tedavi edilmezse, akciğer kapasitesi azalır ve akciğer hastalıklarının gelişmesine neden olur. Bu sebeple, bu rahatsızlık çok dikkat edilmesi gereken bir durumdur.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Monsalve, C. Y. F., Corena, Z. M. G., & Samudio, M. P. O. (2007). Estudio de caso: terapia manual en una paciente de 18 años con escoliosis juvenil idiopática. Revista Ciencias de la Salud, 5(3), 78-90.
  • Garcia-Barrecheguren, E., Alfonso-Olmos-García, M., & Beguiristain, J. (2001). Defecto vertebral múltiple con otras anomalías acompañantes.
  • Pantoja, T. S., & Chamorro, L. M. (2015). Escoliosis en niños y adolescentes. Revista Médica Clínica Las Condes, 26(1), 99-108.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.