Preimplantasyon Genetik Tanı Nedir?

Preimplantasyon genetik tanı yumurta ve embriyoları inceleyen bir prosedürdür. Çocuk sahibi olmayı düşünenlere ne gibi faydaları olacağını görmek için yazımıza bir göz atın.
Preimplantasyon Genetik Tanı Nedir?

Tarafından yazılmıştır Raquel Lemos Rodríguez

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Doğal yollarla hamile kalamayan kadınlar yapay dölleme yöntemlerine başvuruyor. Preimplantasyon genetik tanı (PGT), yapay dölleme öncesi uygulanan bir işlemdir.

Bugünkü yazımızda, PGT’nin ne olduğunu açıklayacağız. Ayrıca başarıya ulaşabilmesi için doktorların ne yapması gerektiği ve hamilelik sürecine faydalarından bahsedeceğiz.

Preimplantasyon Genetik Tanı

preimplamantasyon genetik tanı

Basitçe tanımlarsak, preimplantasyon genetik tanı yumurta ve embriyolar üstünde uygulanan bir işlemdir. İşlemin amacı, sağlıksız embriyoların tespit edilmesi ve yapay dölleme sırasında kullanılmasını engellemektir.

PGT, yapay döllemeyi avantajlı kılan etkenlerden biri. Doğal yollarla hamile kalan bir kadın, sağlıklı ve sağlıksız embriyolar arasında bir tercihte bulunamaz. Ancak PGT ile, Down ve Turner sendromunun önüne geçilebilir.

Yöntemler

yapay dölleme

Doktorlar, rahme yumurtayı yerleştirmeden önce preimplantasyon genetik tanı uygular. Öncelikle in vitro fertilizasyon (tüp bebek) yöntemiyle döllenmiş yumurta cam bir tüpe konur. Ardından, gelişimlerinin gözlenmesi için 3-5 gün boyunca beklenir.

Gereken süre geçtikten sonra embriyoların her birine biyopsi yapılarak herhangi bir genetik sorunları olup olmadığına bakılır. Aradan sağlıklı üç embriyo seçilir ve rahme yerleştirilir.

Bu süreç hakkında yaygın olarak merak edilen birkaç soru var:

Yapay dölleme uygulanan kadın hamile kalmazsa ne olacak? Tüm bu süreci baştan yaşaması mı gerekecek?

Hayır. Daha önce incelenen embriyolardan sadece üçü kullanıldı. Geri kalanlar arasında başka sağlıklı olanlar da var. Eğer ilk denemede hamile kalınmazsa doktorlar kullanmadıkları embriyolar arasından tekrar seçim yapacaktır.

Kullanışlı Bir Yöntem

Preimplantasyan genetik tanı, özellikle de aile geçmişinde ciddi genetik hastalıklar olan çiftler için oldukça kullanışlı bir yöntem.

Yapay dölleme yöntemlerinin, sadece doğal yollarla hamile kalamayan çiftler tarafından tercih edildiği zannediliyor. Aslında ailesinde çocuğa geçmesi muhtemel hastalıklar anne – baba adayları da tercih ediyor.

PGT sayesinde doktorlar, hiçbir hastalık taşımayan sağlıklı embriyoları belirleyebiliyor. Bu sebepten ötürü, genetik hastalıklardan endişe eden çiftlere PGT öneriliyor.

Ancak bu konuda halen daha tartışmalar var.

Preimplantasyon Genetik Tanı Üstüne Etik Tartışmalar

Kullanılmayan embriyoların imha ediliyor olması, kimilerinin etik olarak itiraz etmesine neden oluyor.

Kimileriyse insan embriyosunun haysiyeti ve doğanın düzeninin korunması konusunda kaygılı. Doktorların en sağlıklı embriyoyu kullanmasıyla doğanın işleyişine müdahale edildiğini savunanlar var.

Bu kaygılara kulak verilmesi gerektiğine şüphe yok ama bu yöntemi kullanan çiftlerin sağlıklı çocuk yetiştirme isteği de yabana atılmamalı.

Bu tür yöntemlere başvuran herkesin ana isteği; bebeklerin, sadece kısa bir süre yaşamalarına müsaade edecek hastalıklarla doğmaması.

Eğer ailenizde genetik bir rahatsızlık varsa preimplantasyon genetik tanı yöntemini kullanır mısınız? Bu yöntem hakkında ne düşünüyorsunuz?


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Alvarado Marambio, José Tomás, & Santos Alcántara, Manuel J.. (2018). Ethical Problems with the Preimplantation Genetic Diagnosis of Human Embryos. Acta bioethica, 24(1), 75-83. https://dx.doi.org/10.4067/S1726-569X2018000100075
  • López, Paul W., López, Rosmary, Noriega, Luis G., & Sepúlveda, Soledad. (2013). Diagnóstico genético preimplantacional: análisis de aneuploidías únicas. Anales de la Facultad de Medicina, 74(1), 11-14. Recuperado en 19 de abril de 2019, de http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1025-55832013000100003&lng=es&tlng=es.
  • Moya-González, Marina, & Ramón-Fernández, Francisca. (2018). El diagnóstico genético preimplantacional: aspectos jurídicos en el derecho español. Revista de Derecho Privado, (34), 87-121. https://dx.doi.org/10.18601/01234366.n34.04

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.