Hamilelikte Kanser: Bilmeniz Gerekenler
Hamilelikte kanser olmak, bu zorlukla karşılaşan herkes için büyük bir endişe kaynağıdır. Tedaviye başlamadan önce çeşitli yönleri değerlendirmek esastır.
Hamilelikle ilişkili kanser, doktorların hamilelik sırasında veya doğumdan bir yıl sonrasına kadar teşhis ettiği herhangi bir kanser hastalığıdır. Ancak bazı uzmanlar süreyi bir yıldan 6 aya indirmektedir.
Hamilelik sırasında kanser teşhisi, baş edilmesi karmaşık ve çelişkili duygularla dolu bir durumdur. Gebelik, kişinin yeni bir yaşam beklediği bir süreçtir. Bununla birlikte, kanser gerçek bir tehdit oluşturmaktadır.
Hamilelik sırasında kanserin yüksek komplikasyonu nedeniyle, nasıl başa çıkılacağını bilmek için çeşitli faktörlerin değerlendirilmesi çok önemlidir.
Hastaların bilgiye ihtiyaç duyduğu konulardan bazıları şunlardır:
- Takip edilmesi gereken teşhis ve tedavi şeması nedir?
- Hamilelik anne için prognozu kötüleştirir mi?
- Hamileliği sonlandırmak tavsiye edilir mi?
- Tümör fetüsü nasıl etkiler?
Bu yazıda, bu sorulara bir göz atacağız.
Öğrenin: Hamilelik Sırasında Ne Yemelisiniz?
Hamilelik sırasında kanser için terapötik şema
Bu durum meydana geldiğinde ana terapötik amaç, fetüsü etkilemeden hastayı iyileştirmektir. Bununla birlikte, bu ideal hedefe ulaşmak genellikle çok zordur, bu nedenle birçok durumda en az zarara neden olan yönde inisiyatif almak gereklidir.
İlk trimesterde ve erken ikinci trimesterde kanser teşhisi konan durumlarda annenin sağlığı öncelikli olmalıdır. Fetüsün ölümüne yol açsa bile hiçbir tedaviden kaçınılmamalıdır.
Bununla birlikte, hastayı yönlendirmek için kanserin tipini, evresini, söz konusu tedaviyi ve her durumda gebelik evresini değerlendirmenin önemini vurgulamak önemlidir. Bu şekilde, ayrıntılı ve net bilgiler alacak ve nihayetinde, inançlarına ve değerlerine göre en iyi olduğunu düşündüğü kararı verebilecek kişi olacaktır.
Gebeliğin hastalığa etkisi
Bu konuda karşıt görüşler olsa da, hamileliğin hastalığın doğal seyrini değiştirmediği fikri giderek daha anlamlı hale geliyor. Anne vücudunun yabancı bir cismin büyümesine izin verdiği mekanizma, bağışıklık sisteminin belirli bir miktar “hoşgörü” gösterdiği anlamına gelir.
Tümör gelişimi için bu daha büyük serbestlik, güvenli tedavileri planlamanın anahtarı olabileceğinden, araştırmalarda sürekli bir çalışma konusudur. Ancak, hamilelikte düzenli gebelik büyümesi tolere edilirken, neoplazi gibi düzensiz bir büyümeye izin verilmediği görülüyor.
Ayrıca okuyun: Kanserli Hücreler: Bilmeniz Gereken Her Şey
Tümörün gebelik üzerindeki etkileri
Ayrıca fetüs veya hamileliğin gelişimi üzerinde önemli bir etkisi olduğu görülmemektedir. Düşük ve erken doğum oranı her iki durumda da benzerdir ve enfeksiyonlar, kanamalar veya vajinal doğumda zorluk gibi komplikasyonlar sadece lösemi ve rahim ağzı kanseri gibi bazı spesifik kanserlerde artar.
Bu nedenle, fetüsün nadiren etkilendiğini bilmek önemlidir. İstatistikler, melanom oluşması durumunda fetal komplikasyonların daha büyük ölçüde meydana geldiğini göstermektedir.
Hamilelikte kanser tedavisinin temeli
Bu hastalığın tedavisi dört ana seçeneğe dayanmaktadır:
- Cerrahi operasyon: Bu, tümörün çıkarılmasını içerir.
- Radyoterapi: Uzmanlar ilk trimesterde radyoterapiye karşı uyarıyorlar. Fetal gelişimde değişiklikler, zeka geriliği ve iskelet değişikliklerine neden olabilir.
- Kemoterapi: Hastalar, gebeliğin ilk üç ayında kemoterapiden, özellikle metotreksat ve aminopterin gibi folat metabolizmasını değiştiren ilaçlardan kaçınmalıdır. Vinblastin veya doksorubisin gibi tek tip kemoterapi ile tedavi önerilir.
- Biyolojik ajanlar.
Emzirme ve kanser
Doktorların çoğu, bebekleri olan ve kanser tedavisi görecek kadınların emzirmeyi bırakmalarını tavsiye ediyor. Meme kanseri durumunda, meme ameliyatı düşünülüyorsa, emzirmeyi durdurmak, memelere giden kan akışını azaltarak memelerin küçülmesini sağlar, bu da operasyona yardımcı olabilir.
Kanser tedavisinde kullanılan ilaçların çoğu anne sütüne geçebilir. Bu nedenle uzmanlar kemoterapi, hormon tedavisi veya hedefe yönelik tedavi görüyorsanız emzirmenizi önermezler.
Sonuç
Hamilelikte kanser, çok farklı açılardan değerlendirme gerektiren çok sıkıntı verici bir durumdur.
Hamileyken, fetüsü olumsuz etkilemeden kanserden kurtulmak mümkündür. Ancak bu hassas bir durumdur ve bununla yüzleşmenin kolay olmadığını anlamalısınız.
Mevcut tüm seçenekler hakkında doktorunuza danışın, sizin durumunuz için hangisinin en uygun olduğunu anlamanıza yardımcı olacaklardır.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Gelder, O., Carmona, P., Pacheco, F., Herrera, V., Sarmiento, P., Saldivia, F., … Gadea, C. (2012). Cáncer de mama y embarazo. Revista Venezolana de Oncologia. https://doi.org/10.1016/s0304-5013(03)75863-4
- Laílla Vicens, J. M. (1992). Cáncer y embarazo. Medicina Clinica. https://doi.org/10.1016/s1636-5410(16)79459-1
- Acosta, J., Serrano, O., Trujillo, L., Morales, D., & López, D. (2016). Cáncer y embarazo: Experiencia de seis años en un centro de referencia en cáncer en un país latinoamericano (2007–2013). Revista Colombiana de Cancerología. https://doi.org/10.1016/j.rccan.2016.08.001