Hassas Bağırsak Sendromu Semptomlarını Bu 5 Şifalı Ot ile Rahatlatın
Hassas bağırsak sendromu (HBS), şiddetli abdominal ağrı atakları ve bağırsak ritminde belirgin değişikliklere sebep olan kronik bir hastalıktır.
Genç popülasyon bu durumdan daha çok muzdarip olsa da, yetişkinliğe erişen bazı insanlar da etkilenebilir. Diğer sindirim sistemi bozukluklarının aksine, bu durum bağırsak morfolojisinde veya metabolizma üzerinde herhangi bir değişikliğe neden olmaz ve hiçbir infeksiyöz ajan bunun sebebini açıklamaz.
Bu bozukluğun kesin bir nedeni olmasa da, oluşması; kötü beslenme alışkanlıkları, stres ve hareketsiz bir yaşam biçimiyle bağlantılıdır. Genel olarak, etkilenen hastalar sürekli hazımsızlık, tokluk hissi ve aşırı bir gaz birikimi yaşarlar.
Bununla birlikte, özellikle beslenmenizin de dahil olduğu günlük alışkanlıklarınızı geliştirirseniz, bu belirtiler kontrol altında tutulabilir.
Buna ek olarak, bağırsak sağlığını geliştirmek için bu hastalıkla baş etmeye yardımcı olan şifalı otları da düşünebilirsiniz. Bu yazımızda, bu sorunu yaşarken kullanabileceğiniz bu bitkilerin en iyilerinden 5’ini sizinle paylaşmak istiyoruz.
1. Hassas bağırsak sendromu için kekik
Kekik, antik çağlardan beri kolon problemlerini gidermek için doğal bir tamamlayıcı olarak kullanılan şifalı bir bitkidir. Hassas bağırsak sendromunun neden olduğu ağrı ve şişkinliği kontrol altına almaya yardımcı olan anti-enflamatuvar ve spazmı önleyen özelliklere sahiptir.
Ayrıca, temizleyici özellikleri, sindirim sisteminde tutulan toksinlerin yok edilmesini harekete geçirir. Kekik, bakteriyel enfeksiyonlara karşı da koruma sağlar.
Malzemeler
- 1 çay kaşığı kekik (5 g)
- 1 bardak su (250 ml)
Yöntem
- Suyu kaynatın.
- Kaynamaya başladığında, 1 çay kaşığı kekiği ekleyin.
- Karışımın üzerini örtün, 2 dakika düşük ısıya ayarlayın ve daha sonra ocaktan alın.
- İçilebilir bir sıcaklığa geldiğinde, süzün ve için.
- Her gün iki kez tüketin.
2. Hassas bağırsak sendromu için kediotu
Kediotu, yatıştırıcı ve anti-stres etkileri ile ünlüdür. Bunun yanı sıra, bu sindirim bozukluğunun semptomlarını giderebilecek birçok faydaya sahip olan tıbbi bir bitkidir.
Buna ek olarak, ağrıyı, gıdanın işlenmesindeki zorlukları ve bağırsaklardaki dengesizlikleri kontrol eden, spazmı önleyici, sindirici ve anti-enflamatuvar özellikleri vardır.
Malzemeler
- 1 çay kaşığı kediotu (5 g)
- 1 bardak su (250 ml)
Yöntem
- Kediotu kökünü akşamdan, kaynar su dolu bir bardağa koyun ve üzerini kapatın.
- Ertesi gün karışımı süzün ve tüketin.
- HBS semptomları durana kadar tekrarlayın.
3. Dar yapraklı sinirli ot
Dar yapraklı sinirli ot çayı hassas bağırsak sendromundan muzdarip hastalar için iyi bir alternatiftir çünkü kabızlık ile savaşır ve ağrıyı rahatlatır. Anti-enflamatuvar özellikleri bağırsak aktivitesini geliştirir ve aşırı gaz üretimini kontrol altına alır.
Malzemeler
- 1 bardak su (250 ml)
- 2 yemek kaşığı dar yapraklı sinirli ot (20 g)
Yöntem
- Suyu ısıtın ve dar yapraklı sinirli otu ekleyin.
- 10 dakika kadar soğumasını bekleyin, süzün ve tüketin.
- En az bir hafta boyunca günde 2 bardak için.
4. Nane
Nane yaprakları, gastrointestinal sağlığı etkileyen koşullar için en çok kullanılan iyileştirici otlardan biridir. Bu bitki, vücutta emildikten sonra, ağrıyı ve aşırı gazları kontrol eden spazm önleyici, gaz giderici ve yatıştırıcı özelliklere sahiptir.
Malzemeler
- 1 yemek kaşığı kurutulmuş nane yaprağı (10 g)
- 1 bardak su (250 ml)
Yöntem
- Çaydanlığa suyu koyun ve nane yapraklarını ilave edin, kaynatın.
- 5 dakika demlenmesini bekleyin.
- Bu süreden sonra süzün ve tüketin.
- Gün boyunca 2 veya 3 bardak için.
5. Anason
Anason, bu hastalığa karşı en çok kullanılan şifalı otlardan biridir, çünkü enflamasyondan ve ağrıdan kurtulmayı sağlar. Aktif bileşikleri, atıkların düzgün bir şekilde atılması için bağırsağın şişkinliğini kontrol eder ve hareketini teşvik eder.
Malzemeler
- 1 yemek kaşığı anason tohumu (10 g)
- 1 bardak su (250 ml)
Yöntem
- Anason tohumlarını suya koyun ve 5 dakika kaynatın.
- Biraz soğuyana kadar bekleyin ve ilk rahatsızlık duyduğunuzda tüketin.
- Günde 2 veya 3 bardak için.
Bu bitkilerin herhangi birini kullanarak, bu rahatsız edici durumu kontrol altında tutmak için bağırsak işlevinize yardımcı olabilirsiniz. Elbette, sağlıklı bir beslenmeye sahip olmalısınız; çünkü bu, bu bitkilerin ürettiği sonuçları da etkiler.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Agah S, Thaleb A, et al. Chamomille efficacy in patients of the irritable bowel syndrome. Der Pharma Chemica. 2015. 7 (4): 237-241.
- De la Paz Naranjo J, Maceira Cubiles Mª A, et al. Actividad antiparasitaria de una decocción de Mentha piperita Linn. Revista Cubana de Medicina Militar. Julio-Septiembre 2006. 35 (3).
- García Bacallao M, Mercedes Rojo D, et al. Plantas con propiedades antiinflamatorias. Revista Cubana de Investigaciones Biomédicas. Julio-Septiembre 2002. 21 (3).
- Mansor A. S, Hassan S. N, et al. Anti-inflammatory property of plantar major leaf extract rescues the inflammatory reaction in experimental acetaminophen-induced liver injury. Evidence-based Complementary and Alternative Medicine. Agosto 2015.
- Mayo Clinic. Síndrome de intestino irritable. Diciembre 2021.
- Medina Ortiz Oscar, Sánchez-Mora Nora, Fraguas Herraez David, Arango López Celso. Valeriana en el tratamiento a largo plazo del insomnio. [Internet]. [ 2018 03] ; 37( 4 ): 614-626. Disponible en: http://www.scielo.org.co/pdf/rcp/v37n4/v37n4a11.pdf.
- Medline Plus. Síndrome del intestino irritable.
- Moreno-Osset E.. Síndrome del intestino irritable. Rev. esp. enferm. dig. [Internet]. 2005 Ene [citado 2018 Nov 03] ; 97( 1 ): 59-59. Disponible en: http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&;pid=S1130-01082005000100008&lng=es.
- Otero William, Gómez Martín. Síndrome de intestino irritable. Rev Col Gastroenterol [Internet]. 2005 Dec [cited 2018 Nov 03] ; 20( 4 ): 72-83. Available from: http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&;pid=S0120-99572005000400008&lng=en.
- Piwowarski J. P, Granica S, et al. Lythrum salicaria L. Underestimated medicinal plant from European traditional medicine. A review. Journal of Ethnopharmacology. Julio 2015. 170 (21): 226-250.
- Rey E.. La dieta y el síndrome de intestino irritable ¿no pero sí? ¿sí pero no?. An. Med. Interna (Madrid) [Internet]. 2004 Dic [citado 2018 Nov 03] ; 21( 12 ): 5-6. Disponible en: http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&;pid=S0212-71992004001200001&lng=es.
- Zare A, Khaksar Z, et al. Analgesic effect of valerian root and turnip extracts. World Journal of Plastic Surgery. Septiembre 2018. 7 (3): 345-350.