Daha Fazla Su İçmenin Sağlığınıza Faydaları

Daha Fazla Su İçmenin Sağlığınıza Faydaları

Son Güncelleme: 24 Şubat, 2022

Her geçen gün daha fazla su içerek pek çok sağlık probleminizi iyileştirebileceğinizi biliyor muydunuz? Bunu doktorlardan, beslenme uzmanlarından, arkadaşlarınız ya da akrabalarınızdan pek çok kez duymuşsunuzdur.

Ancak bir şekilde bunu bir alışkanlık haline getirmek zor olabiliyor. Bugünkü yazımızda, her gün en az 8 bardak su içtiğiniz takdirde iyileştirebileceğiniz sağlık sorunlarından bahsedeceğiz. Oldukça şaşıracaksınız!

Daha fazla su içerek hangi hastalıklardan kurtulabiliriz?

Kabızlık

karnı ağrıyan kadın

Kabızlık birçok durumda vücuttaki sıvı eksikliği ile ilişkili olabilir. Özellikle de lif açısından zengin bir beslenme programınız varsa bu durum geçerlidir.

  • Daha fazla su içtiğiniz için bağırsak hareketlerinizi kolaylaştırırsınız.
  • Dışkınız yuvarlak, kuru ve küçükse daha fazla su içmek, müshile gerek kalmadan kabızlığın üstesinden gelmeye yardımcı olabilir.

Cilt problemleri

Sivilce, siyah nokta, egzama ya da kuruluk gibi cilt problemlerini yemek saatlerinin dışında daha fazla su içerek tedavi edebilirsiniz. Su, vücutta biriken toksinleri dışarı atmaya yardımcı olur.

Genetik ve diğer faktörlere bağlı olarak, bu toksinler cilt gözenekleri yoluyla vücudu terk edebilir. Ayrıca, su içtiğimiz zaman bu toksinlerin idrar yoluyla vücudumuzdan atılmasını kolaylaştırmış oluyoruz.

Böbrek taşı

böbrek taşları kaç cm

Doktorların böbrek taşlarının oluşumunu önlemek için verdikleri ilk öneri, günde en az iki litre düşük sodyumlu su içmektir. Böylece idrar üretiminizi artırırsınız.

Ayrıca, taşların zaman geçtikçe kristalleşmesini önlemiş olursunuz. Böylece bu sorunu doğal yollarla ortadan kaldırırsınız. Aile geçmişinizde böbrek taşı sorunu yaşayan yakınlarınız varsa, siz de bu hastalığa karşı dikkatli olmalısınız.

Fazla kilolar

  • Her şeyden önce, vücudunuzda biriken ve size kilo aldıran fazla sıvıları yani ödemleri vücuttan atmaya yardımcı olur.
  • Ayrıca, metabolizmanızı hızlandırır ve daha fazla kalori yakmanıza yardımcı olur.
  • Buna ek olarak, sindirim sürecini ve besinlerin hazmedilmesini kolaylaştırır.
  • Bağırsakların boşaltılmasını da kolaylaştırır.
  • Ayrıca, iştahınızı azaltır ve herhangi bir zamanda bir şeyler atıştırma isteğinizi kontrol eder.
  • Son olarak, terlemeyi ve dolayısıyla toksinlerin ve sıvıların vücuttan atılmasını arttırır.

Yüksek tansiyon

tansiyon

Yüksek tansiyon hastalığı yüzünden endişeli olan insanlar bu önemli bilgiyi göz önünde bulundurmalıdır. Gün boyunca daha fazla miktarda su içmeyi alışkanlık haline getirirseniz, tansiyonu herhangi bir ilaç kullanmaya gerek kalmadan kontrol altında tutabilirsiniz.

Bunun sebebi su tüketiminin idrar üretimini artırmasıdır. Ayrıca, sodyum bakımından düşük, dengeli bir beslenme programı benimsemeniz gerektiğini ve sinir ve stresten uzak durmanız gerektiğini de unutmamalısınız.

Yaşlanma

Yaşlanma, vücudunuzda serbest radikallerin verdiği hasardan kaynaklanan bir durumdur. Bununla birlikte, diğer faktörlerin yanı sıra, vücudun zamanla susuz kalması da yaşlanmaya neden olur.

Yeni doğmuş bebeklerde% 80 oranında su bulunur; ancak yetişkinlikte bu oran % 70’e düşer ve yaşlı insanlarda ise % 60 gibi düşük bir seviyededir. Böylece, daha fazla su içmek vücudun susuz kalmasını önlemeye ve yaşlanmayı geciktirmeye yardımcı olur.

Hepsinden önemlisi, su içmek dış görünüşe de katkı sağlar. Kırışıklıkları önleyerek cildi yumuşatır. Buna ek olarak, hücrelerin yaşlanmasını önleyerek içten de onarım sağlar. Yaşlılık, insanları kronik ve dejeneratif hastalıklara yatkın hale getirir.

Nasıl ve ne zaman su içmelisiniz?

Suyun vücudunuzda iyileştirici bir rol üstlenebilmesi için aç karnına içilmesi gerektiğini bilmek önemlidir. Aksi takdirde, sizin için o kadar da yararlı olmayacağı gibi, sindirim sürecine de zarar verebilir.

Sabah ve öğleden sonra öğün saatleri dışında su içmeye devam edebilirsiniz. Unutmayın, gün boyunca ne kadar fazla su içerseniz o kadar iyi olacaktır! Bununla birlikte, uyku bozukluğunuz varsa, akşam çok fazla su tüketmemeye çalışın.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.