Her Gün Mutlaka Temizlemeniz Gereken 8 Ev Eşyası

Sürekli sıvı maddelerle temas halinde olduklarından temizlenmeye ihtiyaç duymadıklarını düşünseniz de, lavaboda ve süngerlerde çok miktarda bakteri birikir.
Her Gün Mutlaka Temizlemeniz Gereken 8 Ev Eşyası

Tarafından yazılmıştır Daniela Echeverri Castro

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Evlerinizde çok miktarda nesne vardır ve çoğu zaman farkında olmasanız bile bu ev eşyaları toz, bakteri ve potansiyel olarak zararlı olan diğer parçacıkları biriktirir. Bazı yerleri her gün temizlemek gerekir.

Her gün evinizin belirli bölgelerini temizlemek fazla gelse de, bazen bazı eşyaların daha kolay bir şekilde kirlenebileceğini ve özel temizlik gerektirdiğini göz ardı etmemeliyiz.

Bu konuda en çok endişe verici olan şey ise günlük olarak kullandığımız bu eşyaların bazı enfeksiyonları ya da istenmeyen reaksiyonlara neden olan mikroorganizmaları barındırabileceklerini fark etmiyor oluşunuz.

Bu nedenle, bu yazımızda her gün temizlenmesi gereken 8 eşyadan ve kimyasal maddelere başvurmadan onları dezenfekte etmenin bazı yöntemlerini paylaşacağız. Mutlaka okuyun!

1. Mutfakta kullanılan bezler

renkli mutfak bezleri

Mutfakta kullanılan havlular ve bezler, her gün temizlemek gereken eşyalardır. Bu, görsel amaçlardan ziyade sağlıksal nedenlerden ötürü yapılmalıdır. Bu maddeler, gıda atıklarına ve sıklıkla virüs ve bakteri yuvası olan yüzeylere temas eder.

Temizlik önerileri

  •  Sıcak suyla dolu bir kovaya bir miktar beyaz sirke dökün ve mutfakta kullandığınız bezleri 20 dakika boyunca bu suda bekleyin.
  • Ardından durulayın ve açık havada kurutun.

2. Mutfak lavabosu

Gıda atıkları, sabun kalıntıları ve diğer ürünlerle temas ettiğinden, mutfak lavabosu bakterilerin çoğalması için ideal bir ortamdır. Bu nedenle, bulaşıklarınızı ve yiyecekleri kirletmekten kaçınmak istiyorsanız, her kullanımdan sonra lavabonuzu dezenfekte ettiğinizden emin olun.

Temizlik önerileri

  • Bir limonu sıkın ve limon suyunu lavabo yüzeyine serpin.
  • 10 dakika bekleyin ve ardından durulayın.

3. Bulaşık süngerleri ve duş lifleri

mavi bulaşık süngeri

Bunlar temizlik için kullanılan nesneler olsa da, patojenik mikroorganizmaların büyümesi için ideal bir ortam yaratabilen bir tortu biriktirir. Bulaşık süngerleri yağ ve yiyecek kalıntılarını hapsederken, duş lifleri ölü hücreleri ve sabun kalıntılarını biriktirir.

Temizlik önerileri

  • Bir kaseye sıcak su ve sodyum bikarbonat koyun. Bu karışımın içerisine sünger ve lifi daldırın.
  • Onları 20 dakika bekletin. Ardından durulayın ve kurumaya bırakın.

4. Kesme tahtaları

Kesme tahtalarını bakterilerden arındırmak için sadece su ve sabunla yıkamak yeterli değildir. Bu temizleme yönteminin yiyecek ve koku kalıntılarını ortadan kaldırdığı doğrudur ancak antibakteriyel ürünlerle kesme tahtalarını iyice dezenfekte etmek gerekir.

Temizlik önerileri

  • Doğrama tahtasının yüzeyine tuzla serpin ve yarım limonu tahtanın yüzeyine sürtün.
  • 10 dakika bekleyin ve ardından sıcak su ile durulayın.

5. Duş fayansları

banyo fayanslarını silmek

Duş fayanslarında sıklıkla koyu renkli lekelere rastlanır.. Bunlar, fayansların bakterilerin ve küflerin büyümesi için muhteşem bir ortam olmasından kaynaklanır. Banyo fayanslarını günlük olarak temizlemek bu problemi önler ve suyun neden olduğu kireç kalıntılarını da ortadan kaldırır.

Temizlik önerileri

  • Biraz su ve beyaz sirke ile bir karışım hazırlayın ve fayansların üzerine püskürtün.
  • 5 dakika bekleyin ve ardından mikrofiber bir bezle temizleyin.

6. Makyaj fırçaları

Kadınların çoğu makyaj fırçalarını düzenli olarak yıkamamaktadır. Sorun şu ki, siz farkında olmasanız bile bu fırçalar cilt sağlığını olumsuz etkileyen ölü hücreleri, bakterileri ve kirleri biriktiriyorlar. Özellikle hassas bir cildiniz ve akne probleminiz varsa makyaj yaparken kullandığınzı fırçaları her gün temizlemek ve dezenfekte etmek çok önemlidir.

Temizlik önerileri

  • Sprey şişesine biraz alkol koyun ve fırçaların üzerine püskürtün.
  • Ardından kurumaya bırakın.
  • Arzuya bağlı olarak, sıvı sabunlu suya da batırabilirsiniz.

7. Işık açma kapatma düğmeleri

lamba düğmesi

Bu aparatlarda bakterilerin biriktiğini daha önce düşünmemiş olabilirsiniz. Ancak sürekli bu düğmelerle temas halinde olduğunuz için, mikroorganizmaların bu alanlarda da bulunduğunu göz ardı etmemelisiniz.

Temizlik önerileri

  • Beyaz sirke ile bir bezi ıslatın ve bunları temizleyin.

8. Cep telefonları ve tabletler

Cep telefonları ve tabletlerin ekranları çıplak gözle görülemeyen birçok bakteri barındırır. Onlara sık sık dokunduğumuz göz önüne alındığında, azar azar sağlığımızı riske atabilecek kir ve mikropları biriktirir.

Temizlik önerileri

  • Damıtılmış su ve beyaz sirkeyi eşit miktarda karıştırın ve ve yumuşak mikrofiber bez yardımıyla bu cihazların ekranlarını temizleyin.
  •  Ayrıca,% 60 su ve% 40 izopropil alkolden oluşan bir dezenfektan solüsyonu da kullanabilirsiniz.

Bu eşyaları ne sıklıkla temizliyorsunuz? Şimdi onları dezenfekte etmenin yöntemlerini biliyorsunuz. Sadece birkaç dakikanızı ayırarak zararlı bakteri ve mikroorganizmalardan kurtulun!


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.