Hipertansiyon ile Mücadele Eden 7 Besin
Hipertansiyon, kardiyovasküler sistemi etkileyen ve kan basıncında bir artış olarak tanımlanan kronik bir durumdur. Normalin üzerinde yüksek kan basıncına sahip olmak, aşağıdaki risklerin görülme olasılığını artırır:
- atardamarda hasar
- felç
- ölümle sonuçlanabilecek diğer kalp hastalıkları
Kan basıncı 140/90 veya üzeri olan kişiler, bu risklere maruz kalırlar. Hipertansiyon sık karşılaşılan bir durum olsa da, risk grubunda olanlar veya kontrol altında tutma amaçlı tedavi görenler için yine de tehlikelidir.
Sorun, hastalığın ilk evrelerinde asemptomatik olma eğiliminde olmasıdır. Bu, ilk gelişmeye başladığında çok tanınması mümkün olmadığı anlamına gelir. Bu nedenle, özellikle ailesinde hipertansiyonu olanlar veya diğer risk faktörlerinden herhangi birini geçirmiş olanlar için düzenli olarak doktora görünmek büyük önem taşıyor.
Bunun yanı sıra, içeriği sayesinde tansiyonu kontrol altına almayı kolaylaştıran besinlerin tüketimini artırmak da oldukça faydalı bir yöntem. Bu doğal bir çözüm.
Bu yazıda, tansiyonu kontrol etmenize yardım edecek en faydalı 7 besini detaylı olarak sizlerle paylaşacağız.
1. Keten tohumu
Keten tohumu, doğal lif ve omega 3 yağı kaynağıdır. Keten tohumu, kötü kolesterolü ve yüksek tansiyonu kontrol etmeye yardımcıdır. Düzenli olarak keten tohumu tüketmek, yüksek tansiyon hastalarının hayat kalitesini artırır.
Aynı zamanda kalp hastalıkları riskini azaltır ve dokularda iltihaplanmanın önüne geçer. Keten tohumu anksiyete ve kiloyu kontrol eden iyi bir tamamlayıcı besindir.
Daha fazlası için: Kabızlık için Keten Tohumu
2. Muz
Lezzetli ve tatlı olmasının yanı sıra muz anti- hipertansiyon diyetlerinin de vazgeçilmezidir. Yüksek potasyum içeriği sayesinde vücudun iltihaplanma sürecini düzenlemeye yardımcı olur. Ayrıca, kan basıncını etkileyen ödemin atılmasını sağlar.
3. Yağlı balık
Yağlı balıklar, en önemli doğal omega 3 kaynaklarından biridir. Bu, trigliseridlerin, kolesterolün ve yüksek tansiyonun yüksek düzeylerini kontrol etmek için arterleri temizlemeye yardımcı olan bir yağ çeşididir.
Bu protein iltihaplanmayı önleyen doğal bir temizleyicidir. Balık, vücuttaki kan akışına yardımcı ideal bir besindir. Aynı zamanda balık, fiziksel ve zihinsel sağlık açısından yararlı yüksek kaliteli proteinleri ve diğer temel besleyici maddeleri içerir.
4. Kereviz
Kereviz, yüksek tansiyon hastaları için harika fayda sağlayan fitokimyasal ve antioksidan bileşikler içerir. Her gün makul miktarda kereviz yemek iltihaplanma sürecini kontrol etmeye ve vücuttaki ödemi atmaya yardımcı olur. Aynı zamanda kereviz, stres ve yüksek tansiyonla ilişkili bir hormon olan kortizolü azaltan temel mineralleri içerir.
5. Soğan
Birçok yemeğin olmazsa olmazı soğan, sülfür açısından oldukça zengin bir sebzedir. Sülfür iltihaplanmayı, yüksek kolesterolü ve yüksek tansiyonu azaltır. Soğandaki doğal sular damarlardaki kötü kolesterol (LDL) ve trigliseridler gibi yağların fazlasını temizler.
Soğan ayrıca, arterlerin erken yaşlanmasına bağlı oksidatif hasarı durduran güçlü antioksidanlar içerir.
6. Kırmızı biber
Makul miktarda kırmızı biber tüketimi, kan basıncını kontol etmekte zorlanan hastalar için ideal bir hipertansiyon düşürücüdür. Aktif bileşeni olan kapsaisin, birikerek arterlerin sertleşmesine neden olan plakları önleyerek dolaşımı iyileştirir.
Bu, yetişkinlerde hipertansiyondan kaynaklanan serbest radikallerin olumsuz etkilerini tersine çevirmek için iyi bir bileşendir.
İlginizi çekebilir: Metabolizmayı Hızlandıran Gıdalar
7. Hindistan cevizi suyu
Pek çok kişi, düzenli olarak Hindistan cevizi suyu içmenin faydalarını tahmin bile edemez. Bu içecek antioksidanlar ve mineraller açısından oldukça zengindir. Vücudun su ihtiyacını karşılamanın yanı sıra, Hindistan cevizi suyu dolaşım ve tansiyon sorunları için çok faydalıdır.
Dokulardaki fazla suyu atmamızı sağlayan doğal bir idrar söktürücü görevi görür. Aynı zamanda, kalp sağlığını koruyan bazı yararlı yağları ve lifleri içerir. Sağlıklı bir diyetle kan basıncını kontrol etmek, hipertansiyonun risklerini ve sonuçlarını önlemenin en iyi yoludur.
Siz de bahsettiğimiz bu gıdaları tüketmeye başlayın ve bunları eksiksiz ve dengeli bir diyetle tamamlayın.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Alleyne T, Roache S, Thomas C, Shirley A. The control of hypertension by use of coconut water and mauby: two tropical food drinks. West Indian med. j. [revista en la Internet]. 2005 Ene [citado 2019 Ene 31] ; 54(1): 3-8.
- Carretero Moral, Pascual, & Campos Calero, Álvaro. (2016). Un pueblo sometido a la hipertensión arterial. Index de Enfermería, 25(3), 207-210.
- Nasiff-Hadad, Alfredo, & Meriño-Ibarra, Erardo. (2003). Ácidos grasos omega-3: pescados de carne azul y concentrados de aceites de pescado. Lo bueno y lo malo. Revista Cubana de Medicina, 42(2), 128-133.
- Quiñones, M., Miguel, M., & Aleixandre, A.. (2012). Los polifenoles, compuestos de origen natural con efectos saludables sobre el sistema cardiovascular. Nutrición Hospitalaria, 27(1), 76-89.
- Sanati, S., Razavi, B. M., & Hosseinzadeh, H. (2018). A review of the effects of Capsicum annuum L. and its constituent, capsaicin, in metabolic syndrome. Iranian Journal of Basic Medical Sciences, 21(5), 439.
- Skoczyńska, A. H., Gluza, E., Wojakowska, A., Turczyn, B., & Skoczyńska, M. (2014). Linseed oil increases HDL3 cholesterol and decreases blood pressure in patients diagnosed with mild hypercholesterolemia. Kardiologia Polska (Polish Heart Journal).