Huzursuz Bağırsak Sendromuna 3 Smoothie

Huzursuz Bağırsak Sendromuna 3 Smoothie

Son Güncelleme: 14 Mart, 2019

Huzursuz Bağırsak Sendromu günümüzde oldukça sık rastlanılan bir durumdur. Bu sendroma neyin neden olduğu ise halen açıklığa kavuşturulmuş değildir. Bazen strese bağlı olarak, bazen bir enfeksiyon ile ya da belli bir yiyeceğe karşı oluşan reaksiyon sonucu kendini gösterir. Sebebi ne olursa olsun oluşan semptomlarıyla günlük yaşamımızı zorlaştırdığı bir gerçek.

Peki bu konuda ne yapmalıyız? Her zaman olduğu gibi size bu konuda ne yapmanız gerektiğini söyleyecek kişi tabii ki doktorunuz olmalıdır. Bu sırada siz de sıkıntınızı biraz daha rahatlatmak için evde basit ve sağlıklı smoothieler yapabilirsiniz. Şimdi seçeneklere bir göz atalım:

1. Aloe Vera ve Kivili Smoothie

Aloe Vera

Smoothienin Yapılışı

Aloe veranın bir çok faydalı özelliğini zaten biliyorsunuz. Aloe vera sahip olduğu anti-iltihap özelliği sayesinde huzursuz bağırsak sendromunu tedavisinde en etkili bitkilerden bir tanesidir. Aynı zamanda kalın bağırsağı rahatsız eden fazla miktardaki bakterinin de azaltılmasını sağlar.

Diğer taraftan, Aloe vera sindirim sırasında diğer besinlerde olduğu gibi gaz oluşumuna neden olmaz. Bu sayede bağırsak duvarlarında nemlendirici ve tedavi edici aktivite göstererek diğer bileşiklerin daha iyi sentezlenmesini sağlar.

Kivi suyuyla birlikte kullanıldığında oldukça hafif ve sindirimi düzenleyici, vitamin yönünden zengin bir smoothie elde edebilirsiniz. Yapılışı ise son derece kolay: Yapmanız gereken sadece bir bardak suyu ısıtmak ve bir yemek kaşığı aloe vera jelini bu su içerisinde çözmek.

Çözülme tamamlandığında smoothie içerisine kiviyi ekleyin. Bunun içine bir yemek kaşığı da bal ekleyerek çok daha hoş bir lezzete ulaşabilirsiniz. Son ipucu olarak şunu da aklınızda bulundurun: Bu smoothieyi soğuk ya da sıcak olarak değil ılık olarak içmelisiniz. Bu şekilde sindirimini daha da kolaylaştırmış olursunuz.

2. Papaya ve Papatyalı Karışım

papaya

Huzursuz Bağırsak Sendromu İçin Smoothienin Yapılışı

  • 3 papaya dilimi
  • 1 poşet papatya çayı
  • 1 poşet nane çayı
  • Birkaç damla limon suyu
  • Bir yemek kaşığı bal
  • Bir bardak su (200 ml)

Bu her sabah uyandığınızda içilmesi gereken bir smoothiedir. Bu şekilde iltihabı azaltabilir, ağrınızı ve her zamanki şişkinliğinizi hafifletebilirsiniz. Papaya içinde barındırdığı papain sayesinde sindirime en fazla yardımcı olan meyvelerden bir tanesidir. Bu sayede iyi bir sindirim sağlayacak ve çok daha iyi hissedeceksiniz.

Bu sırada nanenin de huzursuz bağırsak sendromu tedavisinde ne kadar faydalı olduğunu belirtmeden geçmemek gerekir. Nanenin yağı mentol içerir ve bu bağırsaklardaki kasların kasılmasını kontrol edebilmenize olanak sağlar. Bu sayede rahatlar ve ağrınızı dindirirsiniz.

Peki ya papatyanın ne gibi faydaları var? Aynı şekilde papatya da şişkinliğinizi rahatlatmak için oldukça faydalıdır: sakinleştirir, rahatlatır ve huzursuz bağırsak sendromu çekerken alışık olduğunuz kabızlık veya ishal gibi klasik problemlerinizi düzenler.

Bu nedenle işte bütün ihtiyacınız olan şey bir papayalı smoothie. Bir yandan da nane ve papatya çaylarını birer bardak kaynayan su içerisinde hazırlayabilirsiniz. Hazır olduğunda bunları birbirine karıştırın: Yani papaya ve medikal bitkileri. Bir miktar bal ile de birleşince sizi ne kadar rahatlattığını kendiniz göreceksiniz. Sabahları içmek için gerçekten mükemmel.

3. Melisa, Karpuz ve Armutlu Smoothie

Karpuz ve Armut

Smoothie’nin Yapılışı

  • Bir dilim karpuz
  • Bir armut
  • Bir poşet melisa çayı
  • Bir bardak su (200 ml)

Meyveler ve medikal bitkileri birlikte kullanarak basit bir şekilde huzursuz bağırsak sendromunuzun tedavisine yardımcı olabilirsiniz. Böylece sakinleştirici, iltihap giderici ve tedavi edici etkiyi arttırabilirsiniz. Melisa aynı zamanda mükemmel bir rahatlatıcıdır. Krampların ve oldukça fazla ağrıya yol açan bağırsak kasılmalarının önlenmesinde de etkili bir araçtır.

Diğer yandan armut her gün tüketilmesi gereken şifalı meyvelerden bir tanesidir. Vitamin ve mineral açısından çok zengindir ve aynı zamanda size hiç zararı dokunmayacak iyi bir sindirim düzenleyicidir. Sindirimi son derece kolaydır. Bu nedenle B kompleks vitaminleriyle dolu doğal hazinesi size çok fayda sağlayacak.

Bu smoothieye karpuzu da eklemek son derece akıllıca bir fikir. İçerdiği su ile çok iyi bir idrar söktürücü olmasının yanı sıra, zengin vitamin ve mineral içeriğine sahiptir. İyi sindirilir ve kalın bağırsaktaki iltihabın azaltılmasına yardımcı olur. Bileşenlerin bütün bu özelliklerinden faydalanmak için onlarla basit bir smoothie yapabilirsiniz.

Tabii ki melisa çayını ilave etmeyi de unutmayın. Bir bardak sıcak su içinde karıştırdıktan sonra demlenmesi için biraz bekletin. Hazır olduktan sonra karpuz ve armut sularını ekleyin. Ne kadar harika olduğunu ve nasıl kolayca sindirebildiğinizi o zaman göreceksiniz.

Ve bir kez daha hatırlatalım, smoothielerinizi ılık içmeniz gerekir. Eğer olması gerektiğinden soğuk veya sıcak olarak içerseniz bağırsaklarınız bunu kolaylıkla anlayacaktır. Umarız smoothieler size yardımcı olurlar, şimdiden afiyet olsun.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Agah Sh, Taleb A, et al. Chamomille efficacy in patients of the irritable bowel syndrome. Des Pharma Medica. 2015. 7 (4): 237-241.
  • Chang Ch-Ch, Lin Y-T, et al. Kiwifruit improves bowel function in patients with irritable bowel syndrome with constipation. Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition. 2010. 19 (4): 451-7.
  • Dolatabadi F, Abdolghaffari A, et al. The protective effect of Melissa officinalis L. in visceral hypersensitivity in rat using 2 models of acid-induced colitis and stress-induced irritable bowel syndrome: a possible role of nitric oxide pathway. Journal of Neurogastroenterology Motility. Julio 2018. 24 (3): 490-501.
  • Khedmat H, Karbasi A, et al. Aloe vera in treatment of refractory irritable bowel syndrome: trial on iranian patients. Journal of Research in Medical Sciences. Agosto 2013. 18 (8): 732.
  • Mayo Clinic. Síndrome de intestino irritable. Diciembre 2021.
  • National Institute of Diabetes, and Digestive and Kidney Diseases. Alimentación, dieta y nutrition para el síndrome de intestino irritable. U. S. Department of Health and Human Services. Noviembre 2017.
  • Servicio Nacional de Salud de Escocia (NHS). Peppermint oil: a medicine to treat stomach cramps and boating. Julio 2021.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.