İdrar Yolu Enfeksiyonları İçin 7 Tedavi
İdrar yolu enfeksiyonu genellikle E.coli gibi gastrointestinal bakteriler yüzünden oluşur, bunlar idrar yoluna yerleşir ve çoğalmaya başlar.
C insel ilişki, hamilelik, menopoz veya idrarın uzun süre tutulması gibi durumlarda, çeşitli bakteriler nedeniyle oluşabilir. Genel belirtileri; sık idrara çıkma ihtiyacı, çok az idrar, idrara çıkarken yanma hissi, idrarın renginde değişiklikler, karın ağrısı, ateş, baş dönmesi ve kusmadır.
Özellikle ilk belirtilerden sonra en kısa zamanda harekete geçmek önemlidir, böylece enfeksiyonun böbreklere sıçramasını önleyebiliriz. Ancak en iyisi elbette doktorunuza başvurmaktır. Bunun yanı sıra bu problemle savaşmak için başvurabileceğiniz ev yapımı tedavi yöntemleri var.
Elma sirkesi
Elma sirkesi enzimler, potasyum ve diğer mineraller açısından zengindir; böylece idrar yolunda iltihaba yol açan bakterilerin büyümesini önler. Bu tür enfeksiyonları iyileştirmek için tıbbi ilaçlara alternatif olarak elma sirkesi kullanılabilir.
Ne yapmalı?
- İki yemek kaşığı elma sirkesini bir bardağa koyun ve için. Daha iyi sonuçlar almak için limon suyu veya bal kullanabilirsiniz.
- Günde iki kez içmelisiniz.
- Bir diğer seçenek ise küvette banyo yaptığınız suyun içine biraz elma sirkesi koyup yıkanmaktır.
Kızılcık suyu
Kızılcık suyu, enfeksiyona sebep olan E. coli bakterisinin oluşumunu önleyen antibiyotik özelliklere sahiptir. Kızılcık suyunu doğal, şekersiz ve katkı maddesiz içmek en faydalısıdır.
Ne yapmalı?
- İdrar yolu enfeksiyonlarından korunmak için her gün yarım bardak kızılcık suyu için.
- Eğer idrar yolu enfeksiyonunuz varsa günde 3 ila 4 bardak kızılcık suyu içmelisiniz.
- Dikkat: Eğer böbrek taşı sorunu yaşadıysanız kızılcık suyu içmemelisiniz.
Çay ağacı yağı
Çay ağacı yağı idrar yolu veya mesane enfeksiyonlarına neden olan bakterileri ortadan kaldırmak için etkili bir antibiyotiktir.
Ne yapmalı?
- 10 damla çay ağacı yağını suyla karıştırın ve genital bölgenizi bu karışımla yıkayın.
- Bir diğer seçenek eşit miktarda çay ağacı yağı, sandal ağacı yağı ve ardıç yağını karıştırın. Bu karışımı karnınızda safra kesesi yakınlarına sürün. Enfeksiyon kaynaklı ağrıları dindirmeye yardımcı olacaktır.
- Başka bir seçenek de iç çamaşırınıza iki damla çay ağacı yağı damlatmaktır. Bu şekilde yağ yarattığı ısı ile enfeksiyona iyi gelecektir.
Atkuyruğu (Kırkkilit otu) çayı
Atkuyruğu çayı güçlü bir idrar söktürücüdür ve idrar yolu enfeksiyonlarına da iyi gelir.
Ne yapmalı?
- Enfeksiyonun ilk belirtilerinin ortaya çıkmasının ardından her gün iki veya üç bardak atkuyruğu çayı içmeye başlayın.
- Çok uzun süre içmemelisiniz.
Nar suyu
İçeriğindeki yüksek miktarda antioksidan sayesinde nar suyu mesane duvarında oluşan bakterilerle savaşır. Bol C vitamini içerir, bu da bağışıklık sistemini güçlendirerek idrar yolunda oluşan enfeksiyonları iyileştirir.
Ne yapmalı?
- Enfeksiyonla savaşmak için günde iki veya üç bardak nar suyu için.
Sarımsak çayı
Sarımsak, güçlü antibiyotik ve antibakteriyel özellikler içerir. Bu sayede olası bakteri ve idrar yolu enfeksiyonu oluşumu ile savaşır.
Ne yapmalı?
- İki diş ezilmiş sarımsağı bir bardak sıcak suya koyun, 5 dakika bekletin. Enfeksiyona karşı günde en az üç bardak için.
- Bir diğer seçenek ise her gün çiğ sarımsak yemektir.
İlginizi çekebilir: Mutlaka Denemeniz Gereken Sarımsak Çorbası Tarifi
Karpuz suyu
Tazeleyici ve temizleyici olmasının yanı sıra karpuz suyu idrar yolunu ve enfeksiyona neden olabilecek bakterileri temizlemekte de çok başarılıdır.
Ne yapmalı?
- Karpuzun suyunu mikserden geçirerek çıkarabilirsiniz.
- Tercih ederseniz karpuzu dilimleyerek yiyebilirsiniz.