Kanser Tedavisi Üzerine Yeni Denemeler Yapılıyor
Son haberlere göre, iki İspanyol hastane, %100 İspanya üretimi olan kanser ilaçlarını test ediyor. Çok yakında bu yeni kanser tedavisi, hastalığın seyri kötü giden 24 hasta üzerinde test edilecek. Detaylar için okuyun!
Kanser tedavisi için araştırmanın ilk evresi
Bu çalışma Gregorio Marañon Hastanesi ve Navarra Klinik Üniversitesi’nde gerçekleştirilecek. Kanser araştırmasının ilk evresinde, diğer tedavilere yanıt vermeyen kanserli beş hasta, bu yeni ilaçla (BO-112) tedaviye başladı. Bu beş hasta, klinik çalışmanın ilk evresine katılacak 12 ila 24 kanserli hastadan birinci grup olacak.
İspanya’dan kanser tedavisi için yeni bir ilaç
Bu ilaç, Ulusal Kanser Araştırmaları Merkezi’nde (Centro Nacional de Investigaciones Oncológicas veya CNIO) bulundu. Şimdi ise Madrid ve Pamplona’da bulunan bu sağlık merkezlerinde geliştiriliyor.
İlaç İspanya’da üretilecektir. Bununla birlikte, uluslararası piyasaya çıkması uzun sürmeyecektir. Bir zaman çizelgesinden bahsetmek gerekirse, çalışmanın ilk sonuçları haziran ayında hazır olacaktı.
İlk Amerikan Kanser Derneği konferansı Haziran ayında gerçekleşecektir. Burası onkolojide önemli ilerlemelerin sunulduğu yerdir. İlaç üç ila dört yıl içinde piyasaya girebilir.
İmmünoterapi
İmmünoterapi, kanser tedavisinde devrim yaratan bir süreçtir. Bu yöntem geleneksel kemoterapi gibi tümör hücreleriyle doğrudan mücadele etmek yerine, vücudun kendi doğal savunmalarını kullanarak kansere saldırır.
Burada, bağışıklık sistemi sadece uyarılmakla kalmaz; aynı zamanda bu sisteme kötü niyetli hücreleri tanıması öğretilir. Doğru eğitimle, doğal savunmalarınız tümöre hitap edebilecektir. İmmünoterapi, tümörleri daha az yan etki ile küçültür.
Böylece, sağlıklı dokuların paralel hasarını öğrenir. Bu ilerlemeler, melanom ve akciğer kanseri dahil, vücudunda tümör olan kişilerin görünümünü yavaş yavaş değiştirmektedir.
İspanyol ilacı için tümör tipolojisi
İmmünoterapi ilaçları halihazırda piyasada bulunmaktadır ve bu yeni İspanyol ilaçlar o listeye eklenecektir. İlk başta, en yaygın olan (meme, akciğer, yumurtalık, karaciğer ve endokrin, melanom, sarkom, vb.) katı tümörleri tedavi etmesi amaçlanıyor.
Bununla birlikte, bugüne kadar yapılmış çalışmalar için, sorunu belirgin olan ve erişilebilir tümörlü hastalar seçildi (Kutanöz metastazlı melanoma da dahil). İlacı bir ultrason rehberliğinde ve bir enjeksiyonla direkt olarak bölgesel tümöre göndererek tedavi etmek amaçlanmaktadır.
Yeni ilaç hakkında detaylar
Bu kanser tedavisi genel olarak mevcut tedavilerden sonuç alamayan insanlar üzerinde denenecektir. Bu immünoterapi dışındaki ilaçları de kapsar. İlk olarak, yeni ilaçların etkinliğini göstermesi gerekir.
Daha sonra, hastalığın diğer erken evrelerinde ve ameliyattan önce de kullanabilir. İlacın adı BO-112 olacak ve hala deney aşamasında olduğunu tekrar belirtelim. Yine de, çoğu kişinin bu ilaçtan beklentileri oldukça yüksek görünüyor.
Bu ilaç, kanserle savaşmada umut verici iki yaklaşımı bir araya getiren ilk ilaçtır: İmmünoterapi ve otofaji. Bu, Japon bilim adamı Yoshinori Ohsumi’ye 2016 Nobel Tıp Ödülü kazandıran bir mekanizmadır.
Bununla birlikte, bu ilaç tek başına uygulanmak zorunda değildir. Gelecekte diğer immünoterapilerle de birleştirilebilecektir. Klinik araştırmalarda bu seçenekleri de test ediyorlar.
Okumamızı öneririz: Kanseri kan testiyle erkenden teşhis etmek mümkün
Yeni kanser tedavisi: Kamu ve özel sektör işbirliği
Genel olarak, bu çalışmalar kamu ve özel sektör iş birliğinin neye benzeyeceğinin ve nasıl olacağının mükemmel bir örneğidir. 2010 yılında Ulusal Onkoloji Araştırmaları Merkezi (Centro Nacional de Investigaciones Oncológicas veya CNIO) ilacın lisansını bir İspanyol şirketine verdi.
Bu, iş birliğinden doğan küçük bir biyoteknoloji şirketi: Bioncotech. Çalışmalar Bioncotech’teki Melanoma Grubu başkanı Marisol Soengas tarafından yönetildi. Onun sözleriyle:
“Bilim insanları genellikle laboratuardaki sonuçların doğrudan hastaya ulaştığını görmek için birkaç şans buluyor. Bu klinik çalışma, Bioncotech’in fantastik ekibi tarafından yönetilen, farklı disiplinlerden araştırmacılar arasındaki işbirliğinin sonucudur. CNIO’da bu büyük adımdan gurur duyuyoruz.”
Bu çalışmaların sonuçları dünyadaki en büyük onkoloji konferansı olan Amerikan Klinik Onkoloji Derneği (ASCO) konferansında sunulacak. Bu konferans 2 Temmuz’dan 6 Temmuz’a kadar Chicago’da gerçekleşecek.
Ana resim: WikiHow.com
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Anel, A., Martínez-Lostao, L., & Pardo, J. (2015). Second meeting of the Spanish Immunotherapy Group GEIT (Grupo Español de Inmunoterapia), January 16, 2015, in Zaragoza, Spain.
- Misra, R., Acharya, S., & Sahoo, S. K. (2010). Cancer nanotechnology: Application of nanotechnology in cancer therapy. Drug Discovery Today. https://doi.org/10.1016/j.drudis.2010.08.006
- Gottesman, M. M. (2002). Mechanisms of Cancer Drug Resistance. Annual Review of Medicine. https://doi.org/10.1146/annurev.med.53.082901.103929