İlaç Takip Sistemi Nedir ve Ne İşe Yarar?
İlaç takip sistemi, gün geçtikçe artan sahte ilaçlarla savaşma amaçlı direktife verilen bir cevaptır. Bu yazıda ilaç takip sisteminin ne olduğundan bahsedeceğiz.
Sahte ilaçların riskleri
Sahte ilaçlar, eczacılık sektörüne ve hükumetin kendisine karşı işlenen ucuz bir suçtur. Bunun nedeni sahtecilik yapanların vergi ödememeleridir. Ancak kontrolsüz malzemeler aynı zamanda sağlık açısından ciddi risk de oluştururlar.
İlaca ihtiyacı olan insanlar, tedavileri için gereken aktif maddeyi içermeyen sahte ilaçları kullanıyor olabilirler. Ayrıca toksik ürünleri yutabilirler ya da çeşitli seviyelerde şiddetli yan etkilerle karşılaşabilirler.
İlaç takip sistemi: Amaçları nelerdir?
İlaç takip sisteminin nihai amacı, ilaçların teknik yönergelerini, güvenlik çerçevelerini ve anahatlarını tanımlamaktır.
Tüm bunlar eczaneler aracılığıyla dağıtılan ilaçların orijinalliğinin onaylanmasını ve tanımlanmasını sağlayacaktır. Ayrıca bu yolla sahte ilaçların online satışıyla savaşmak da hedeflenir.
Güvenlik önlemlerinin hepsiyle, baskı kodları ve ilaç paketlerinin dışına iliştirilen güvenlik cihazları sayesinde ilaçların kolaylıkla tanınması amaçlanır. Bu, ilaçları online olarak dağıtan eczanelerde kontrolün artmasını, sıkılaşmasını sağlar ve toptancı kaydı için sağlanması gereken şartları artırır.
Bu güvenlik önlemleri ile eczanelere giriş ve çıkış kayıtları yapılır. Bu sistem online olarak çalışan, hastanelerde bulunan -hem özel hem de devlete ait- eczaneler için geçerlidir.
İlaç takip sistemi ne işe yarar?
- Her bir ilaç için benzersiz kodlama ve tanımlama.
- Endüstrinin, alım satımın ve yönetimin tamamı için birleşmiş ve konsolide edilmiş bir veri tabanı.
- Dağıtım noktasında her bir ilacın onaylanması.
- Hastanın güvenliğini kolaylaştırır ve aynı zamanda özel hayatlarını korur.
- Ayrıca tüm ilaçların evrensel boyutta işaretlenmesinin global faydalarının olması avantajından yararlanılır.
- İlaçların her birinin benzersiz bir seri numarası bulunur.
- Güvenlik önlemlerini basitleştirir ve aynı zamanda onları güvenilir ve sağlam bir hale getirir.
- Son olarak katılımı cesaretlendirir ve eczacılık sisteminin her alanını kapsar.
Güvenlik önlemleri
Güvenlik önlemleri, ilaç takip sistemi aracılığıyla, ilaçların orijinal olmalarını garantiler. Ne de olsa, Avrupa Birliği’ne üye olan tüm ülkelerde aynıdır ve reçeteyle satılmayan ilaçları online olarak satan eczanelerin hangileri olduğunu bulmaya yarar.
Ayrıca ilaçların bileşenleri, aktif maddeleri ve toptan imalatçılar ve pazarlamacılar açısından katı kurallar ve standartlar uygulanır.
Konteynerlerde “Datamatrix” adı verilen ve eczacılık endüstrisinin seri üretim hattına dahil edilmesi gereken güvenlik cihazları taşıyacaklardır. Amaç orijinalliği doğrulamak ve manipülasyonu önlemektir.
Bunu da okuyun: Safra Kesesi Aldırdıktan Sonra Yapılacak En İyi Diyet
Kullanımı
Kapsamlı olarak bakıldığında, aşağıdaki organizasyonlar, Avrupa regülasyonlarının uygulanmasının ve gelişiminin bir parçasıdırlar:
- Uluslararası Farmasotik Şirketler Federasyonu
- Farmasotik Toptancılar Federasyonu
- Erişilebilir İlaçlar Birliği
- Genel Farmasotik Konseyi
Bu doğrulama sistemi, üç yıllık çalışmadan sonra, AB’ye dahil tüm ülkelerde 9 Şubat 2019’da faaliyete geçmiştir. Ancak henüz tamamen uyum sağlamayan bazı ülkelerde bazı aksiyonlar hala askıdadır.
Farmasotik endüstri, üretim hatlarını yeni ilaç takip sisteminin getirdiği gerekliliklere uydurmak için 200 milyon Euro’dan fazla yatırım yapmıştır.
Bu sayede, pazarda bulunan sahte ilaçların miktarı çok düşüktür ve her zaman online ilaç satışıyla ilişkilidir. Ancak uzmanlar bunun hem tüketicilerin ve endüstrinin hem de devletin yararına olan iyi bir güvenlik önlemi olduğuna inanıyorlar.
Genel olarak bakıldığında, bu ilaç takip sistemi, ilaçların etkili bir şekilde izlenmesinde anahtar bir mekanizma olacak.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- EMA. Falsified medicines: overview. Disponible en: http://www.ema.europa.eu/ema/index.jsp?curl=pages/special_topics/general/general_content_000186.jsp
- Directive 2011/62/EU on falsified medicines. Disponible en: http://ec.europa.eu/health/files/eudralex/vol-1/dir_2011_62/dir_2011_62_en.pdf
- European Commission Delegated Regulation 2016/161. Disponible en: http://ec.europa.eu/health/files/eudralex/vol-1/reg_2016_161/reg_2016_161_en.pdf
- EMA. Buying medicines online. Disponible en: https://www.ema.europa.eu/en/human-regulatory/overview/public-health-threats/falsified-medicines/buying-medicines-online
- Technical guidance in using the obligatory logo. Disponible en: http://ec.europa.eu/health/files/eu-logo/logosancointernet_charte_v2.pdf