Bir İlişkide Karşılıklı Saygı İçin 5 Kural
Karşılıklı saygı hiçbir ilişkide hafife alınmamalıdır. Bu her gün uğruna çaba verilmesi gereken bir şeydir. Çünkü birbirini seven, sevgiyi her şeyin üstünde tutan ve birbirini nasıl geliştireceğini bilen kişiler karşılıklı saygının değerini bilirler.
Hepimiz saygıyı nasıl tanımlayacağımızı biliriz fakat çok azımız bunu yaşamımızda düzgün bir şekilde uygularız.
Hepimiz saygı görmek isteriz, ancak bunu öncelikle karşımızdaki insanlara sunmayı unuturuz.
Ayrıca bakınız: İdeal Sevgi Tipi Nedir?
Sanki “önce sen bana saygı duy ki, böylelikle ben sana saygı duyayım”diye düşünürüz.
Şimdi, bunu romantik ilişkilere uygulamak söz konusu olduğunda mesele daha da çetrefilli bir hale geliyor.
Genellikle, karşılıklı saygı konusu hafife aldığımz bir şeydir. Basitçe, “bizi seven insanların, bize saygı da duyduğunu” var sayarız. Yanlış anlaşılmaların başladığı yer işte burasıdır.
Karşılıklı saygı, sadece birbirinize zarar vermemek demek değildir.
Bu, nihai hedefin bundan çok daha ileri gittiği, psikolojik ve duygusal bir meseledir. Bize önem veren, büyümemize izin veren ve iki kişiyi müttefik haline getiren bir saygıyı isteriz.
Bugün, sizi bu konuyu derinlemesine düşünmeye davet ediyoruz.
1. Karşılıklı saygı amaç gerektirir
Kelimelerin sattığı ve insanların sosyal paylaşım ağlarında mükemmel ilişkilerini paylaştığı bir dünyada yaşıyoruz. Fakat gerçek şu ki aslında kimse böyle yaşamıyor. Sosyal medyada gördüğümüz şeyler gerçek değildir.
Nezaket, aynı karşılıklı saygı gibi, eğer açıkça gösterilmezse ve net bir amaçla uygulanmazsa hiçbir şey ifade etmez.
Aynı şey romantik ilişkilerde de gerçekleşir. Sevgi tek başına, bir ilişkiyi ayakta tutabilmek için yeterli değildir.
Bir ilişki için daha fazla şey gereklidir.
Bu nedenle, iyi bir ilişki, her gün karşındakini önemseyerek ve aynı ilgiyi karşı taraftan görerek saygı göstermek ve görebilmek ile alakalıdır. Karşı tarafı aktif olarak dinlemek, karşılık verebilmek ve birbirinin ihtiyaçlarını tahmin edebilmektir.
Bu, ilişkilerde ihtiyacımız olan duygusal besindir.
2. Karşılıklı saygı ve empati: ilişkinin direği
İçgüdüsel ve samimi bir empati kuramayan biri gerçek anlamda saygı gösteremez.
İnsan beyni temel olarak sosyalleşmeyle, etkileşimlerimizle ve bağlarımızla gelişen bir organdır. Esasen, arasında insan türü olarak hayatta kalmamızı sağlayan bu olmuştur.
Empati ve onu oluşturan ayna nöronları, karşımızdaki kişiyi bizzat kendi parçamız olarak görmemize izin verir.
Eşimizin bize hislerini söylemesine gerek duymadan neler hissettiğini anlarız.
Bu, saygıyı göstermek için temel bir özelliktir. Ne yapacağınızı, ne söyleyeceğinizi ve sizin için çok önemli olan bu kişiye nasıl bakacağınızı ve neler söylemeyeceğinizi bilmeniz gerektiği anlamına gelir.
3. Her açıdan partnerinizi tanımanın önemi
Bazı insanlar, kendileri kadar partnerini de tanıdığını söylemektedir; fakat aslında yaptıkları şey, kendi tercih ve ihtiyaçlarını partnerlerine yansıtmaktır.
Bunu açıklığa kavuşturalım: mutlu, sağlıklı bir ilişki kurmak için her şeyiniz ortak olmak zorunda değil.
Eşinizin tutkuları, tercihleri ve inançlarına saygı göstermek çok önemlidir. Onun kim olduğunu, neyi sevmediğini, onu rahatsız eden şeyleri, kişiliğini ve kimliğini oluşturan şeyleri bilmek de çok önemlidir.
Bilgi olmadan, saygı da olamaz. Bunu hatırlamak zorundayız. Aksi takdirde, neredeyse farkında olmadan, bazı şeylerin önemli olmadığını düşünerek sevdiklerimizi sabote eder bir konuma geliriz.
Karşımızdaki kişinin ihtiyaçlarını önemsiz olarak “etiketliyor” oluruz ve böylece sevdiğimiz kişiyi hayal kırıklığına uğratırız.
Ayrıca bakınız: Sağlıklı romantik bir ilişkinin anahtarı
4. Minnettarlık
Partnerinize en son ne zaman bir şey için teşekkür ettiniz?
Sadece “yanımda olduğun için teşekkür ederim” veya “beni mutlu ettiğin için teşekkür ederim” demek yetecektir.
Minnettarlık, onu olduğu gibi kabul ederek, takdir ederek ve ona ne kadar önemli olduğunu göstererek saygı göstermenin bir yoludur.
Tevazuyla gösterilen minnet, her tür bağı güçlendirir. Hatta romantik bir ilişki için daha da önemlidir.
5. Küçük detayların önemi
Saygı, sadece büyük jestlerle gösterilmez. En mutlu ve en uzun süren ilişkiler, küçük şeylere nasıl dikkat edileceğini bilen insanların yaşadığı ilişkilerdir. Karşılıklı saygı, küçük şeylerle yansımasını bulur
Aynı zamanda, bu ayrıntıların iyi bir iletişim yoluyla paylaşıldığını unutamayız. Bu noktada şunları hatırlamalıyız:
- Teşekkür edin.
- Bağırmadan iletişim kurun ve ses tonunuza dikkat edin.
- İlişkisel iletişim kullanın: Nasıl hissettiğini biliyorum ve buna saygı duyuyorum, sana nasıl yardım edebileceğimi söyle lütfen. Seni mutlu etmek için ne yapabileceğimi söyle.
Değindiğimiz konuları, günlük yaşamınıza dahil ederek ilişkinizin bir parçası haline getirdiğinizde özel hayatınızda çok daha mutlu olabilirsiniz.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
Capafóns, J. y Dolores Sosa, C. (2015). Relaciones de pareja y habilidades sociales: el respeto interpersonal. Psicología Conductual. Vol. 23, Nº 1: pp. 25-34.
Iglesias-García, M.; Urbano-Contreras, A. y Amaya Martínez, R. (2019). Escala de Comunicación autopercibida en la relación de pareja (CARP). Revista de investigación en Psicología. Vol. 35 Núm. 2. https://doi.org/10.6018/analesps
Leal García, A. (2017). Dibujando el respeto en la pareja: un estudio sobre simbolizaciones gráficas. Quaderns de psicologia. International journal of psychology. Vol. 19, n.º 2, pp. 125-36. https://raco.cat/index.php/QuadernsPsicologia/article/view/328218
Pérez-Aranda, G. I., Peralta-López, V., Estrada-Carmona, S., García-Reyes, L., & Ángel Tuz-Sierra, M. Ángel. (1). Estilos de apego en la relación de pareja de hombres y mujeres en la adultez temprana y adultez media. Calidad De Vida Y Salud, 12(2). Recuperado a partir de http://revistacdvs.uflo.edu.ar/index.php/CdVUFLO/article/view/184