İlişkilerinizde Sınır Koymayı ve “Hayır” Demeyi Öğrenin

Yeni bir ilişkiye başlayabilmek için önce kendinizi sevmeniz gerekir. Karşınızdaki kişiyle aranızdaki sınırları belirleyebilmek için bu gereklidir. Böylece ne kadar ileri gidebileceğinizi görmüş olursunuz. Aşıkken dahi sınırlarınızı belirlemeyi bilin!
İlişkilerinizde Sınır Koymayı ve “Hayır” Demeyi Öğrenin

Tarafından yazılmıştır Raquel Lemos Rodríguez

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Sınırlarınız var mı? Kendinize bu soruyu daha önce hiç sormamış olabilirsiniz, özellikle de birisine aşıkken. Yine de ilişkilerinizde sınırlarınızı nasıl belirleyeceğinizi düşünmeye başlamanız gerek.

Birisini sevdiğinizde, ona “hayır” demenin ne kadar zor olduğunu bilirsiniz. Hoşunuza gitmeyen ya da istemediğiniz şeyler olduğunda bunları söylemekten veya reddetmekten çekinmemelisiniz.

Hayır demeyi bilmiyor olmanızın sevgi değildir. Partnerinize kendinizi teslim etmenizdir. Bazen bu teslimiyet o kadar şiddetli olur ki tamamen bağımlı hale gelirsiniz.

Birine aşıkken bile “hayır” diyebilmek gereklidir

ilişkilerinizde tartışma

Romantik bir ilişki içerisindeyken, değerlerinize müdahale edildiğini fark ettiğinizde “hayır” diyebilmeniz gerekir.

Aynı diğer ilişkilerinizde olduğu gibi, romantik ilişkilerde de orta yolu bulmalısınız.

Örneğin, belirli bir filmi izlemek istemiyorsanız ancak eşiniz söz konusu filmi seviyor ise fikrinize saygı gösterene kadar kararınızın arkadasında durabilmelisiniz.

Peki, eşiniz sizi manipüle etmeye çalışırsa ne olur? Mesela, arkadaşlarınızla dışarı çıktığınızda sizi kıskanıyorsa ne yapmalısınız?

Bu gibi durumlarda sağlam durmanız ve “hayır” demeniz oldukça önemlidir. Bu nedenle kendinize hak ettiğiniz alanı verin ve müdahlaeyi kabul etmeyin. Eğer bunu yapamazsanız çok zor süreçlerden geçebilirsiniz.

Haysiyetiniz her zaman önceliğiniz olmalıdır.

Bazen aşk gözünüzü öyle bir kör eder ki, karşınızdaki kişiye kendinizi tamamen bırakarak aşkınızın size zarar vermesine izin verirsiniz. İşte bu nedenle ilişkilerinizde sınırlarınızı belirlemek önemlidir.

“Seni gerçekten seven herkes seni ağlatacak”, “sensiz ben hiçbir şeyim” gibi birtakım arabesk sözler zarar veren ilişkilerin hoş görülebilir olduğunu ima eder. Ancak bu saygısızlıktır ve siz hoş gördükçe bu sorunlar çoğalacaktır.

Yani, koşulsuz şartsız bir biçimde birine olan desteğinizi sürdürmek sevgi anlamına gelmez. Aksine bu durum, istismar, kontol edilme, manipüle edilme ve zarar görme olarak adlandırılır.

Birine aşıkken de, zorlansanız bile “hayır” diyebilmelisiniz. Bu, ilişkinin sınırlarını belirlemenize yardımcı olacaktır. Bir başkası sizin sınırlarınızı ihlal ettiğinde karşı çıkmayı bilin.

İlişkilerinizde sınır koymayı bilin

kumsalda oturan kadın

Romantik bir ilişkide, sınırlarınızın ne olduğunu anlayabilmek için öncelikle değerlerinizi belirlemeniz gerekir.

Bu amaçla sizin için önemli olan tüm değerlerin bir listesini hazırlayabilirsiniz.

Saygı, iyilik, cömertlik ve özgürlük sizin değerleriniz olabilir. Bunlara karar verin ve bir yere yazın!

Bunu yaptıktan sonra, bu değerlerin yanında bir çizgi çekin ve oraya da ilişkinizde yaşanan ne gibi olayların bu değerleri ihlal edebileceğini yazın. Böylece sınırlarınızı daha kolay çizebilirsiniz.

Herkesin sınırları olmalıdır. Herkesin hoş göremeyeceği şeyler vardır ve bir kez “hayır” dediğiniz hâlde partneriniz aynı şeyi tekrarlıyorsa araya mesafe koyun ve ilişkiyi bitirin.

Burada en zor olan sınırlarınızı belirlemektir çünkü aşıkken insanlar sınırları olmadığını düşünür. Esasen, bazen  zararlı olduğu hâlde bir ilişkiyi sürdürmeye istekli hâlde bulabilirsiniz kendiniz.

Belki de sizin için sınırları aşan kavramlar sadakatsizlik, istismar, yalan ya da ilgisizlik olabilir. Bunları yazın ve aklınızda tutun.

Söz konusu değerleriniz olduğunda, onlara sadık kalın ve bu değerleri ihlal eden kişileri hoşgörüyle karşılamayın.

Sevgi hakkındaki genel düşünce

ilişkilerinizde hayır demeyi öğrenmek

“Hayır” demeyi bilmemeniz ya da hak ettiğinizi bildiğiniz değerleri korumak için bir çaba göstermemenizin nedeni toplumun çok sağlıksız bir sevgi kavramı yaratmasıdır. Bu durum günümüzde de geçerlidir.

İnsanlar aşkın karşıdaki kişiye zihni, ruhu, bedeni yani her şeyi vermek olduğunu zannediyorlar.

Yalnızlığın utanç verici olacağını düşündüğünüzden yanınızda mutlaka birinin olması gerektiğine inanıyorsunuz!

Bu da bir partneriniz olduğunda, onu kaybetmemek için pek çok şeyi yapmanıza neden oluyor. Bunlardan bir tanesi de sınırlarınızın ihlal edilmesine göz yummak. Sağlıklı bir başlangıç yapabilmek için sınırlarınızı koruyun.

Eşleri tarafından istismar edilen ancak onları şikayet etmeyen kadınlarla karşılaştığınızda onları bu yoldan döndürmek yerine devam etmeleri konusunda destekçileri mi oluyorsunuz? Ne kadar yanlış davrandığınızın farkında mısınız?

Partnerleri onurlarını ayaklar altına alırken sesini çıkaramayan kadınlar zamanla başlarına gelen her şeyi hak ettiklerine inanmaya başlarlar.

Ancak gerçek aşk ve sevgi bu değildir. Aşık olmak istiyorsanız, önce kendinizi sevmeniz gerekir. Kendinize değer vermeniz gerekir. Ancak bu şekilde kendi değer yargılarınızı oluşturabilirsiniz.

Sonrasında da, kimsenin ihlal edemeyeceği sınırlar çizersiniz. İşte o zaman başkalarını gerçekten sevebilir ve  sevilebilirsiniz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Chiappo, Leopoldo. Psicología del amor. Biblioteca Nueva, Peisa, 2002.
  • Morfa, José Díaz. Prevención de los conflictos de pareja. Desclée de Brouwer, 2003.
  • Rivera, Diana, Constanza Cruz, and Catalina Muñoz. “Satisfacción en las relaciones de pareja en la adultez emergente: el rol del apego, la intimidad y la depresión.” Terapia psicológica 29.1 (2011): 77-83.
  • Testor, C. Pérez, Castillo, J.A., y Davins, M. “Psicoterapia psicoanalítica de pareja: teoría y práctica clínica.” Apuntes de psicología 27.2-3 (2009): 197-217.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.