Sibo Hastalığı: İnce Bağırsakta Aşırı Bakteri Çoğalması

Diyabet gibi hastalıklar, bağırsaklardaki kasları etkiler ve bağırsaklardaki ısının normalden daha yüksek olmasına yol açar.
Sibo Hastalığı: İnce Bağırsakta Aşırı Bakteri Çoğalması
Maricela Jiménez López

tarafından incelendi ve onaylandı. doktor Maricela Jiménez López.

Tarafından yazılmıştır Daniela Echeverri Castro

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Şişkinlik durumuna gaz gibi belirtiler de eşlik ediyorsa, bu sizin bazı besinlere karşı hassasiyetinizin olduğunun veya bağırsaklarınızdaki ısının artmasına sebep olan bir bakteriyel enfeksiyonun (Sibo hastalığı) göstergesi olabilir.

Yemekten birkaç saat sonra, pantolonunuzun düğmesini açma isteği yaratacak kadar bir şişkinlik hissediyor musunuz? Bu durum bugünlerde daha yaygın hale gelmeye başladı.

İnsanlar sabah düz bir karınla uyanıyorlar; ancak gece olduğunda artık şişmiş bir karına sahip olarak günü bitiriyorlar. Abdominal bölgede oluşan herhangi bir şişme durumu, aşırı olmasa dahi, bağırsaklardaki inflamasyonun göstergesi olabilir.

SİBO Hastalığı Nedir?

SİBO hastalığı olarak da bilinen bağırsaklarda aşırı bakteri çoğalması, normal denge bozulduğunda gut bakterisinin kontrolsüzce çoğalması sonucu ortaya çıkan bir durumdur.

Peki bu neden olur? Bu durumun genellikle karbonhidrat ağırlıklı beslenen, işlenmiş gıdalar ve alkol tüketen kişilerde görülme oranı daha fazladır.

Aynı zamanda bu tarz yiyecekler veya içecekler, bağırsaktaki bakterileri besler ve yağ asitlerini kırar. Böylelikle de gaz ve aşırı şişkinliğe sebep olabilirler.

Başka tip bir bakteri ise safrayı, vücut henüz kullanma şansı bulamadan kırar. Bu da yağ emilimini zayıflatır ve ileri evrede ishale neden olur.

Son olarak, üçüncü tip bir bakteri ise, toksin salgılayarak ince bağırsak astarına zarar verir ve vücudun ihtiyacı olan besinleri emmesini önleyicidir.

İnce Bağırsakta Aşırı Bakteri Çoğalmasının On Belirtisi Nedir?

2-hazımsızlık

İnce bağırsakta aşırı bakteri çoğalması (SİBO hastalığı olarak da bilinir) oldukça yaygın ve kolaylıkla başka rahatsızlıklıklarla karıştırılabilecek bir rahatsızlıktır.

Eğer aşağıdaki belirtilerden bir veya daha fazlasından yakınıyorsanız, bir uzman tarafından muayene edilmek için doktorunuzla görüşmeniz en iyi fikir olacaktır.

  • Gaz,
  • Abdominal gerginlik,
  • Yağların kötü emilimi,
  • Laktoz, gluten, kafein, fruktoz ve bunlar gibi besinlere karşı tahammülsüzlük,
  • Abdominal ağrı veya kramp,
  • Kabızlık, ishal gibi sindirim problemleri,
  • Hassas bağırsak sendromu veya enflamatuar bağırsak sendromu,
  • Yorgunluk, diyabet, fibromiyalji, otoimmün bozukluklar, nöromüsküler bozukluklar gibi kronik problemler,
  • Vitamin ve mineral eksikliği, özellikle B12 vitamini eksikliği.

Aşırı Bakteri Çoğalmasına Ne Sebep Olur?

Bağırsakta aşırı bakteri çoğalması, sindirim sürecine; yani yiyeceklerdeki bakterileri son durak olan kolona taşıma görevine bir şeylerin müdahale etmesi sonucu oluşur.

  • Bağırsaktaki sinir veya kasların zarar görmesi ince bağırsakta bakteri oluşmasına neden olur; ki bu da, SİBO denen hastalığa yol açar.
  • Diyabet gibi hastalıklar da bağırsaktaki kaslara zarar verdiğinden, SİBO hastalığı için bir risk faktörüdür.
sibo hastalığı bağırsak bakterileri
  • Anormal bakteri birikmesinin bir diğer muhtemel sebebi de, ameliyattan kalan yaralar veya Crohn hastalığı gibi fiziksel engeller olabilir.
  • Antibiyotik, asit engelleyici ve steroid gibi ilaçlar, bağırsak florasını değiştirebildikleri için SİBO’ya sebep olabilir.
  • Son olarak, daha önce de bahsettiğimiz gibi işlenmiş gıdalar, alkol, karbonhidrat, şeker ve benzerlerinin tüketimi de SİBO’nun en büyük sebeplerinden biridir.

SİBO İçin Test Yaptırabilir Misiniz?

Doktorunuzun tavsiye ettiği şekilde, evde kendinize nefes testi yapabilirsiniz. Bu test için genellikle 12 saat aç kalmanız  gerekmektedir.

Ardından belirli miktarda şeker tükettikten sonra üç saat boyunca, birer balona 15 dakikada bir üfleyerek nefes örnekleri hazırlamanız gerekmektedir.

Bu test, SİBO hastalığının yanı sıra, çölyak hastalığı veya pankreas rahatsızlıklarının tespitinde de kullanılmaktadır. Hastane ve kliniklerde, doktorlar bu hastalığın tespiti için idrar ve gayta testi uygulamaktadırlar.

SİBO Hastalığı Nasıl Tedavi Edilebilir?

  • SİBO hastalığının tedavi edilebilmesi için, öncelikle karbonhidrat tüketiminin azaltılması ve işlenmiş un ve şeker gibi işlenmiş besinlerin tüketimlerininse kesilmesi gerekir.
  • Ayrıca alkol tüketimi de sınırlandırılmalı ve alınması gerekli ilaçlar hakkında doktor ile görüşülmelidir.
  • Doktorunuz bu durum için genellikle antibiyotik kullanımına yönlendirir.
  • Kendi kendinizi iyileştirmek amaçlı ilaç kullanmaktan mutlaka kaçınmalısınız!

Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.