İp Atlamanın 6 Harika Yararı

İp atlamak eğlenceli olmasının yanı sıra, vücut şeklini korumak, akciğer kapasitesini ve fiziksel direnci artırmak için etkili bir yoldur. Kesinlikle yapabileceğiniz en iyi kardiyovasküler egzersizlerden biridir.
İp Atlamanın 6 Harika Yararı

Son Güncelleme: 15 Eylül, 2018

Bu kolay aktivite çocuk oyunu gibi görünebilir, ancak ip atlamak vücudumuzu formda tutar ve fiziksel direncimizi önemli ölçüde arttırır.

Günlük sporunuza çok iyi bir takviye olacaktır.

Son derece pratik bir spordur; iyi sonuçlar almak için hiçbir alete ihtiyaç yok. İhtiyacınız olan tek şey bir atlama ipi ve hareket etme arzusu.

Kardiyovasküler egzersiz

Kardiyovasküler egzersizler fit kalmak için çok önemlidir. İp atlamak kalp atış hızını arttırır. Yürümek, koşmak, merdivenlerden çıkmak ve inmek ya da bisiklet sürmenin de kalbiniz üstünde benzer etkileri vardır.

Kardiyovasküler egzersizler, vücudun oksijeni verimli bir şekilde kullanmasını sağlayarak kalp, akciğerler ve dolaşım sistemini güçlendirir.

Koordinasyon ve hareket

Çocukken ip atladıysanız, bu egzersizin koordinasyon gerektirdiğini hatırlayabilirsiniz.

  • Başlamak için, kolları ve ayakları ayrı ayrı hareket ettirmelisiniz.
  • Bir elinizle ipi tutarken iki ayak ile başlayın.
  • İpi sabit bir hızda hareket ettirin ve ayağınıza yaklaştığında atlayın.

İp atlamanın bilinmeyen 6 yararı

İp atlamak basit ve ekonomik olmanın yanı sıra bize birçok fayda sağlar. Gelin bunları inceleyelim:

1. Kaslarınızı sıkılaştırın

İp atladığınızda, vücudunuzdaki tüm kasları çalıştırırsınız. Bu egzersiz, üst, merkez ve alt vücut kaslarınızı kullanır.

İpi hareket ettirmek için bisep ve trisepleri kullanmak gerekir. Düzenli hareket, kasları güçlendirir ve sıkılaştırır.

Aynı zamanda, atlarken karın kaslarınızı da kullanırsınız.

Bu egzersiz ayrıca bacaklarınızı da çalıştırır. Bacaklarınızın koordine hareketi, kasları gerginleştirir. Gerginlik, kasları sıkılaştırarak baldır, kalça, tendon ve alt bacak kaslarını kuvvetlendirir.

2. Kan akışınızı artırın

ip atlamak

İp atladığımız zaman kullandığımız hareket dolaşım sistemimize doğrudan yardımcı olur.

Kalp vücudun her yerine kan pompalamak için daha da sıkı çalışır. Böylece tüm arterlerinizde kan dolaşımı sağlayarak kalp krizi geçirme riskini azaltır.

3. Akciğer kapasitenizi arttırın

İp atladığınızda ciğerleriniz daha fazla hava alır. Bu, bazı solunum problemleri için yararlı olabilir.

Aynı zamanda fiziksel direncimizi arttırırız ve yorulmadan daha uzun süre egzersiz yapabilir hale geliriz.

4. Kalori yakın

30 dakika boyunca ip atlamak 400 kalori yakar. Buna vücudunuzun her tarafında depolanan yağlar dahildir. Kilo vermeye çalışanlar için ip atlamak mükemmel bir egzersiz olacaktır.

5. Toksinlerden kurtulun

İp atladığımızda, vücudun her yerinde depolanan toksinlerden kurtuluruz. Toksin atma işlemi, temel olarak ter aracılığı ile gerçekleşir. Böylece hücreler yeniden oluşup tam kapasitede çalışabilirler.

6. Stresi azaltın ve zihinsel aktivitenizi artırın

Bilimsel olarak test edilmemiş olsa da, bazıları ip atlamak için gereken koordinasyonun yeni sinir bağlantıları oluşturduğunu düşünüyor.

Ayrıca, ip atlamak vücudu endorfin üretmeye teşvik ediyor. Endorfin; dinlenmemize, stres atmanıza ve daha az endişelenmemize yardımcı olur.

Böylece daha olumlu bir zihin yapısı geliştirebilirsiniz. Bu bakış açısıyla yaşam kaliteniz de yükselecektir.

İp atlamak için bazı öneriler

İp atlamak kolay bir egzersiz olmasına rağmen yaparken dikkatli olmalısınız. Gereksiz eklem sorunları yaşamamak için bazı önlemler almalısınız.

İp atlamaya başlamadan önce ısınmanız gerekir. Kısa süreli, yavaş, yumuşak sıçrayışlarla başlayın. Isınmayı tamamlayınca uzun süre daha hızlı atlamalar yapabilirsiniz.

Fit değilseniz, başta yorgun hissetmeniz normaldir. Yapılabilecek en iyi şey, atladığınız süreyi yavaş yavaş artırmaktır. Bu şekilde direnişinizi düzenli olarak arttıracağınızdan eminiz.

Başka bir öneri de ip atlama egzersizini düşük yoğunluklu başka bir egzersizle birleştirmektir. Bazı örnekler aerobik ve hafif ağırlık kaldırmadır. Böylece daha uzun süre ip atlayabilirsiniz.

Zaten başka bir şeyi düzenli olarak yapıyorsanız, ip atlamayı da rutininizin bir parçası haline getirebilirsiniz.

İp atlamak bize sayısız fayda sağlar. Bu nedenle sporseverlerin ve sporcuların tercih ettiği egzersizlerden biridir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Mersy, D. J. (1991). Health benefits of aerobic exercise. Postgraduate Medicine. https://doi.org/10.1080/00325481.1991.11700983
  • Orhan, Serdar. (2013). The effects of rope training on heart rate, anaerobic power and reaction time of the basketball players. Life Science Journal. 10. 266-271.
  • Chen, C. C., & Lin, S. Y. (2011). The impact of rope jumping exercise on physical fitness of visually impaired students. Research in Developmental Disabilities32(1), 25–29. https://doi.org/10.1016/j.ridd.2010.08.010
  • How to Cite: Zakavi I, Bizhani B, Bani Hashemi M, Ghaisii E. The Effect of an Eight-Week Rope Skipping Exercise Program on Interleukin-10 and C-Reactive Protein in Overweight and Obese Adolescents, Jentashapir J Cell Mol Biol. 2015 ; 6(4):e24720. doi: 10.17795/jjhr-24720.
  • Ha AS, Ng JYY. Rope skipping increases bone mineral density at calcanei of pubertal girls in Hong Kong: A quasi-experimental investigation. PLoS One. 2017;12(12):e0189085. Published 2017 Dec 8. doi:10.1371/journal.pone.0189085
  • Heijnen S, Hommel B, Kibele A, Colzato LS. Neuromodulation of Aerobic Exercise-A Review. Front Psychol. 2016;6:1890. Published 2016 Jan 7. doi:10.3389/fpsyg.2015.01890

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.