İstismarcı Bir Partnerden Kurtulmanın Yolları
Durum başka birinin başına geldiğinde, istismarcı bir partnerden kurtulmak kolay bir şey gibi görünebilir. Ancak sizin başınıza geldiğinde, bu kişinin davranışlarını mazur görmek için her tür bahaneyi uyduruyor olabilirsiniz. Bu bahaneler sağlıklı bir karar vererek ilişkinize nokta koymanızı geciktiriyor olabilir.
Bugün size istismara maruz kaldığınız bir ilişkiye son vermenize yardımcı olacak bazı ipuçları vereceğiz.
İstismarcı bir partner nasıl şikayet edilir
Bugünlerde istismarcı bir partneri şikayet etmek için pek çok seçenek ve kaynak var. Ancak pek çok insan halen bunu yapma konusunda istekli davranmıyor.
Bu seçenekleri kendinizi ve çocuğunuzu aile içi şiddetten korumak üzere kullanabilirsiniz. İşte önemli 4 ipucu:
1. Yardım hatlarını arayın
Yardım hatları sayesinde şikayet edilen aile içi şiddet vakalarının sayısı arttı.
İlişkinizde istismara maruz kaldığınızdan mı şüpheleniyorsunuz? Ne yapmanız gerektiğini bilmiyor musunuz?
Her şekilde yardım hatlarını aramakta tereddüt etmeyin. Bu hatları kullanmaktan korkmamalısınız.
Bu hatları aramak ücretsizdir. Ayrıca 24 saat ulaşmak mümkündür. Yani bu hatları aradığınızda size yardımcı olacak birini mutlaka bulacaksınız.
Size ne yapmanız ve nereye gitmeniz gerektiğini söyleyecek ve duygusal anlamda destek vermeyi teklif edeceklerdir.
Bunu da okuyun: Çocuk İstismarı ve 9 Belirtisi
2. Ailenizden, arkadaşlarınızdan ve uzmanlardan destek alın
İstismara maruz kaldığınız bir ilişkinin içindeyken, tipik olarak, bunu kabul etmek istemezsiniz. Büyük ihtimalle aileniz, arkadaşlarınız veya güvenilir uzmanlar (bir danışman, öğretmen, din adamı v.b. gibi) size zaten böyle olduğunu söylemişlerdir.
Bu kişinin sizin için iyi olmadığını ve onu bırakmanız gerektiğini ifade etmişlerdir. Derinlerde bir yerde siz de onların haklı olduğunu bilirsiniz ama..
Sizi sevenler genellikle sizin için en iyisini isterler. Aynı şey bu konuda yardım etmek üzere uzmanlaşmış profesyoneller için de geçerlidir. Göremediklerinizi veya görmeyi reddettiklerinizi görmeniz için sizin gözlerinizi açmaya çalışırlar.
Unutmayın, hiçbir zaman yalnız değilsiniz. İster arkadaşlarınız, aileniz ister uzmanlar olsun, size değer veren bir dolu insan var ve size yardım etmek istiyorlar.
3. Çocuklarınızı düşünün
Korku yüzünden kalakalmış olsanız bile, istismarcı bir partnere karşı durmak için güçlü bir neden de çocukları korumaktır.
Çoğu zaman, bu tür durumların çocuklarınız için ne kadar kötü olduğunun farkına varmazsınız. Çocuk istismarı ile ilgili makalelerde çoğu zaman bundan bahsedilir. Ancak partnerinizin sizi sevdiğini düşünerek ürettiğiniz bahaneler, ikinizin çocuğunuza verdiğiniz zararı gözardı etmenize yol açar.
Çocuklarınız doğrudan fiziksel istismara uğramıyor olabilir. Ancak birinin ebeveynine sözlü veya fiziksel olarak saldırdığını izlemek herhangi birisi için oldukça travmatiktir.
Bu yüzden sizi istismar eden partnerinizi şikayet edip etmeme konusunda şüpheleriniz varsa kendinize şu soruları sorun:
- Bu, benim çocuklarımı yetiştirmek istediğim bir ortam mı?
- Her gün bu şekilde yaşamaktan mutlu muyum?
- Neden çocuklarıma zarar verebilecek toksik bir ilişkiyi devam ettiriyorum?
- Partnerimi gerçekten çocuklarımdan daha mı çok seviyorum?
4. İstismarcı bir partneriniz varsa onu şikayet etmek için harekete geçin
İstismarcı bir partneri şikayet etme konusunda verebileceğimiz dördüncü ipucu, sizin de aynı durumda olan başka kişilere vereceğiniz bir tavsiye.
Kız kardeşiniz veya en iyi arkadaşınız benzer bir durumda olsaydı ne yapardınız? Onları bu kişiden ayrılıp onu polise şikayet etmesi gerektiğini söylemez miydiniz?
Hiç düşünmeden böyle yapardınız.
Elbette başkalarının aldığı hasarı fark etmek daha kolaydır. Bu yüzden ailenizden, arkadaşlarınızdan ve uzmanlardan yardım istemeniz çok önemlidir. Bu, sizin farklı bir perspektif kazanmanıza yardımcı olacaktır.
Sessiz bir şekilde olanlara katlanmayı seçmeyin
Aile içi şiddetle ilgili yardım hatları sayesinde, şikayet sayısı artmıştır. Ancak söz konusu şiddetin şikayet edilmesi olduğunda halen ilerleme kaydedilmesi gereken alan mevcuttur.
Aile içi şiddetle ilgili yapılan şikayetler yükselişte olsa da, kayda geçirilen şikayetler de yine aynı oranda düşüktür.
Daha önce kaç kez hakkında daha önce şikayet olmayan birinin partnerine zarar verdiğini – ve hatta öldürdüğünü- duydunuz? Daha önce kaç kez ebeveynleri arasındaki aile içi şiddetin doğurduğu sonuçlardan etkilenen çocuklarla ilgili vakalar duydunuz ya da bu tür vakaları yakından gördünüz?
Korku, bilgi eksikliği ve saldırganlıkla dolu istismar, bir kurbanın harekete geçmesini çok zor hale getirir.
Ayrıca, bu tür istismarcı kişilerin yaygın olarak başvurdukları strateji, partnerlerini sağlıklı iletişimler kurmaktan uzak tutmalarıdır. Bu kişiler kurbanlarını ailelerinden, arkadaşlarından veya olanların farkına varmalarını sağlayacak herhangi bir kişiden uzak tutarlar.
Başka birinin istismara maruz kaldığını fark ettiğinizde, konuyu görmezden gelmemeniz önemlidir. Şikayette bulunun. Çoğu zaman durumun farkında bile olmayacakları için istismara maruz kalan kişi bunu istemese bile yapın.
Kurbanlar çoğu zaman korku içinde yaşarlar ve kendilerine duydukları güvenin eksik olması nedeniyle duruma karşı koyamıyor olabilirler.
Umarız bu makale etrafınızda yardım alabileceğiniz kişiler olduğunu fark etmenizi sağlamıştır. Böylece “Ne yapmam gerektiğini bilmiyorum” ya da “Kimse bana yardım etmez” gibi bahaneleri bir kenara bırakabilirsiniz.
Size yardım edebilecek insanlar var. Onları arayın ve bulun.
Çocuklarınız ve siz, kötü bir durumdaysanız yardım isteyin. Toksik bir durumdan kopmak, huzurun ve mutluluğun gerçek olduğu – ve sizin onlara ulaşabileceğiniz- bir dünyanın kapılarını aralayacak. Siz harekete geçip kendinizi savunursanız onlar sizin gerçeğiniz olmaya başlayacak.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Arce-Rodríguez, Mercedes B.. (2006). Género y violencia. Agricultura, sociedad y desarrollo, 3(1), 77-90. Recuperado en 31 de marzo de 2019, de http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1870-54722006000100005&lng=es&tlng=es.
- Fernández-González, Liria, Calvete, Esther, & Orue, Izaskun. (2017). Mujeres víctimas de violencia de género en centros de acogida: características sociodemográficas y del maltrato. Psychosocial Intervention, 26(1), 9-17. https://dx.doi.org/10.1016/j.psi.2016.10.001
- González Sala, Francisco, & Gimeno Collado, Adelina. (2009). Violencia de Género: Perfil de Mujeres con Ayuda Social. Psychosocial Intervention, 18(2), 165-175. Recuperado en 31 de marzo de 2019, de http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1132-05592009000200007&lng=es&tlng=es.
- Otero, Ivana Beatriz. (2009). Mujeres y violencia: El género como herramienta para la intervención. Política y cultura, (32), 105-126. Recuperado en 31 de marzo de 2019, de http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0188-77422009000200006&lng=es&tlng=es.
-
Recio, R. S., Alberola, E. G., & Guarné, C. I. F. (2016). Prevención de la violencia contra las mujeres: políticas y actuaciones en materia de violencia de género. Informació Psicològica, (111), 35-50.
- Teléfono 016 – 016 online – Delegación del Gobierno contra la Violencia de Género. Retrieved 12 December 2020, from https://violenciagenero.igualdad.gob.es/informacionUtil/recursos/telefono016/home.htm