Kabızlıkla Savaşmanın 9 Doğal Yolu
Çoğu doktor, kabızlıkla savaşmak için meyve, sebze, fasulye, kepekli tahıl ve fındık gibi gıdaları da içeren lif bakımından zengin bir diyet önermektedir.
Fakat, dengeli bir beslenmeye sahip olmasına rağmen birçok insan bu durumdan muzdariptir.
Bu yazımızda, kabızlığı doğal yollarla sona erdirmek için uygulayabileceğiniz 9 ipucu hakkında konuşacağız ve bağırsakların düzgün çalışmasını sağlamak için daha önce duymadığınız bazı ipuçları vereceğiz.
Kabızlıkla sonuna kadar savaşın
Bu durumu doğal olarak ortadan kaldırmak için öncelikle bu durumu neyin tetiklemiş olabileceğini düşünmek gerekir. Sadece dinlenmek veya durumu saklamak semptomları hafifletmez.
Bu nedenle, kronik ya da karmaşık kabızlıkla mücadele genellikle her kişi için farklı olan kompleks bir konudur.
Bu bağırsak bozukluğunu tetikleyen ya da ağırlaştıran bazı faktörlere göz atalım, böylece onu yenebilirsiniz.
1. Su için
Her beslenme uzmanının önerisi olan lif alım miktarınızı arttırırsanız, su alımını da artırmanız gerekir. Aksi takdirde, aslında sorunu daha da kötüleştirirsiniz.
Su içmek, şişkinliği önleyerek ve bağırsak hareketini destekleyerek lifi sindirmeye yardımcı olur. Bu, özellikle lif bakımından zengin gıdaları düzenli olarak tüketen insanlar için geçerlidir.
Yemeklerde içtiğinizin şeylerin haricinde, günde en az 8 bardak su içmelisiniz.
Ayrıca bakınız: Yeterince su içmediğinizin 8 belirtisi
2. Sinirlerinizle savaşın
Kabızlığın başa çıkılmaz durumlarının çoğu bağırsak aktivitesini etkileyen sinir hallerinden kaynaklanmaktadır.
Bu durumda kabızlığı gidermek için, sinir sisteminizi fiziksel egzersiz ve nefes egzersizlerine ek olarak çarkıfelek, limon balsamı ve lavanta gibi doğal takviyeler ile sakinleştirmeniz gerekir.
3. Tiroidinizi kontrol ettirin
Tekrarlayan veya kronik bir sorun yaşarken genel sağlık durumunuzu incelemek iyi bir fikirdir.
Kabızlık söz konusu olduğunda, faktörlerden birisi görünüşte hiçbir nedeni olmayan zayıf tiroid fonksiyonudur.
Eğer incelemeniz bunu doğrularsa, bağırsağınızın aktivitesini dolaylı olarak iyileştirmek için bu bezin etkinliğinin düzenlenmesine odaklanmalısınız.
4. Sürekli oturmayın
İnsanların çoğu hareketsiz bir hayat tarzına sahiptir. Sadece spor yapmayan insanlardan değil, aynı zamanda günlerinin çoğunu oturarak geçiren, nadiren kalkmaya eğilimli olan insanlardan bahsediyoruz.
Hareket ve egzersiz eksikliği, karın bölgesini inaktif tutmaktadır. Bağırsak aktivitesinin kolaylaşması için hareket gereklidir.
Aktivite, vücudunuzdan çıkan atıkları itmek için gereklidir.
5. Laksatiflere dikkat edin
Kabızlık ile kimyasal laksatiflerle hatta iritasyona neden olan doğal maddelerle (örneğin senna yaprağı gibi) mücadele etmeye çalışan kişiler, kronik bağırsak rahatsızlıklarına maruz kalabilmektedir.
Laksatifler, akut kabızlık krizlerinde arada bir kullanılmalıdır. Daha fazlası zararlıdır.
Eğer laksatif kullandıysanız, bağırsak florasını tekrar eski haline getirmek için bakteri florası takviyeleri almalı ve müsilaj bakımından zengin gıdaları tüketmelisiniz. Örneğin:
- Chia çekirdekleri
- Keten yağı
- Yulaf
- Plantain
6. Karaciğere yardım edin
Bazı durumlarda zayıflamış karaciğer ve safra kesesi fonksiyonu, bağırsak boşaltımını daha zor hale getirebilir. Zayıf sindirim veya görme probleminiz varsa, sizin durumunuzun sebebi bu olabilir.
Karaciğer ve safra kesesi aktivitesini iyileştirmek için keskin yiyecekleri ve takviyeleri tüketmelisiniz. Deve dikeni, karahindiba veya enginar yapraklarına dayalı olanları seçin.
7. Her yer iyidir
Birçok kişinin bağırsakları sadece evdeyken harekete geçer. Bu kötü alışkanlık, uzun vadede bağırsak işlevine zarar vermektedir.
Bu nedenle, vücudunuz tuvalete gitmeniz gerektiğini her söylediğinde,nerede olursanız olun gitmek için her zaman bir yol bulmalısınız.
8. Diyetinizdeki anahtar şeyler
Bazı gıdalar doğal içerikleri sayesinde bağırsak işlevini iyileştirmeye yardımcı olan laksatif özelliklere sahiptir. Bunlar arasında aşağıda sayılan gıdalar vardır:
- Kayısı
- Olgun kivi
- Kabukları soyulmamış, kızarmış elma
- Chia çekirdekleri ve keten tohumu
- Pişmiş yulaf
- Psilyum
Ayrıca bakınız: Chia Tohumunun Faydalarının Keyfini Çıkarmanın 5 Lezzetli Yolu
9. Karnınıza dikkat edin
Son ipucumuz ise, karnınızın farkında olmak ve onu gerçekten dinlemektir, böylelikle ona ihtiyacı olanı verebilirsiniz.
Bazen, yağ ile masaj yapmak, birkaç defa nazikçe ovmak veya yatmadan önce biraz ısı uygulamak kadar basit olabilir.
Umarız birkaç şey öğrenmişsinizdir ve bu tavsiyeler mutlu, sağlıklı, kabızlıktan uzak bir yaşam sürmenize yardımcı olabilir!
Ana görsel referans: wikiHow.com
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Andrews, C. N., & Storr, M. (2011). The pathophysiology of chronic constipation. Canadian Journal of Gastroenterology.
- Attaluri, A., Donahoe, R., Valestin, J., Brown, K., & Rao, S. S. C. (2011). Randomised clinical trial: Dried plums (prunes) vs. psyllium for constipation. Alimentary Pharmacology and Therapeutics. https://doi.org/10.1111/j.1365-2036.2011.04594.x
- Bae, S. H. (2015). Diets for Constipation. Pediatric Gastroenterology, Hepatology & Nutrition. https://doi.org/10.5223/pghn.2014.17.4.203