Kadınlarda Adet Döneminde Akne Oluşumu
Pek çok kadın adet döneminde akne oluşumu ile karşılaşır. Hatta neredeyse tüm kadınlar, adetlerinin yaklaşmakta olduğunu haber veren bu nahoş görünümlü sivilceler nedeniyle şaşkınlığa uğrarlar. Peki, bunun sebebi nedir?
Adet döngüsü, kadınların üreme sisteminde meydana gelen bir dizi doğal hormonal değişiklikten oluşur. Adet, aşağı yukarı her 28 günde bir vajinadan gerçekleşen kanamadır.
Hem adet hem de döngünün tamamı, tüm vücudu etkileyen spesifik süreçlerdir. Hormonlar, akne oluşumu da dahil çeşitli etkiler yaratırlar. Bu yazıda adet döneminde akne oluşumu ile ilgili bilmeniz gereken her şeyi açıklayacağız.
Kadınlar neden adet döneminde akne oluşumu ile karşılaşırlar?
Kadınların, adet dönemlerinde neden akne oluşumu ile karşılaştıklarını anlayabilmek için hormonların ne yaptığı hakkında biraz bilgi sahibi olmanız gerekiyor.
Öncelikle, başkahramanlardan biri testosterondur. Gençlik döneminde testosteron seviyesi her iki cinste de artış gösterir. Çeşitli çalışmalar bunun akne gelişiminde etkili olan faktörlerden biri olduğunu gösteriyor. Gençlerin yüzde 70’inin ergenlik çağında akne oluşumu ile karşılaştıkları tahmin ediliyor.
Ancak bu akneler yetişkinlik döneminde yok olma veya iyileşme eğilimi gösterirler. Yine de akne oluşumu görülen yetişkinlerin yüzde 80’i kadındır. Bunun nedeni bir kadının hayatı boyunca hormonların dalgalanmaya devam etmesidir. Erkeklerde hormonlar stabil hale gelir.
Adet döngüsü boyunca, bu hormonal dalgalanmalar çeşitli değişiklikler yaratır. Söz konusu cilt olduğunda, adet döngüsü, hidrasyonu, hassasiyeti ve hatta yenilenmeyi etkileyebilir.
Her kadın farklıdır ve farklı şeyler deneyimleyecektir. Tipik olarak cilt yumurtlama ve adet döneminde daha yağlıdır. Bu nedenle adet döngüsünde akne oluşması çok yaygındır. Hatta her ay kanamanın başlangıcından 5 gün öncesine kadar bile oluşmaya başlayabilir.
Bu akneler genellikle yüzü etkileseler de sırtta ve göğüs bölgesinde de akne oluşabilir. İyi olan adetin bitiminde bu aknelerin yok olma eğilimi göstermeleridir.
Adet döneminde adım adım akne oluşumu
Bir kadın adet olmadan hemen önce kandaki erkeklik hormonu seviyesi (testosteron gibi bir grup hormon) yükselir. Daha önce de bahsettiğimiz gibi testosteron yağ bezlerinin aktifleşmesine ve sebum salgısının üretimine katkı sağlar.
Üretilen sebum ve yağ, akne oluşumuna dahil olan faktörlerdir. Gözeneklerde biriktiklerinde, gözenekler şişer. Böylece kırmızılaşır ve enfekte olurlar, sivilcelerin ve siyah noktaların oluşumuna neden olurlar.
Kadınlar adet döneminde akne oluşumuyla savaşmak için ne yapabilirler?
Adet döneminizdeki sivilce oluşumu sizi endişelendiriyorsa, ilk yapmanız gereken şey bir doktora gitmektir. Pek çok test hormon seviyelerinizi takip etmenize yardımcı olabilir. Ayrıca hormonal dalgalanmaları stabil hale getiren tıbbi tedaviler de mevcuttur.
Örneğin doğum kontrol hapları, adet döngüsündeki akne oluşumunu önemli ölçüde iyileştirirler. Ancak diğer yan etkilerinin hepsinin farkında olmalıyız.
Dengeli beslenmek ve her gün egzersiz yapmak çok önemlidir. Bilim adamları kolesterol ve trigliseritler ile akne arasındaki ilişkiyi kanıtlamaya çalışmaktadırlar. Ayrıca iyi beslenmek her zaman cildin görünümünü iyileştirmeye yardımcı olur.
İdeal olan cildinize özel ilgi göstermeniz ve ona iyi bakmanızdır. Profesyoneller, cildinizi temizlemek ve nemlendirmek için her gün akne oluşumuna yol açmayan ürünleri kullanmanızı tavsiye ederler. Makyaj yapmaktan kaçınmak da iyi bir tavsiyedir.
Elbette her gün yeterince su içmeniz de gerekir. Su, vücudun, ter ve idrar yoluyla toksinlerden arınmasına yardımcı olur. Ter, kiri ve gözenekleri tıkayan ölü cilt hücrelerini çektiği için bu, ciltteki gözeneklerin temizlenmesini sağlar.
Bunu da okuyun: Adet Dönemi İçin 3 Gün İzin Fikri
Sonuç
Kadınlarda adet sırasında akne oluşması normaldir. Adet esnasında oluşan aknenin sebebi temelde adet döngüsü boyunca oluşan hormonal dalgalanmalardır. Bu, sizi endişelendiriyor veya rahatsız ediyorsa gidip doktorunuzla görüşmelisiniz.
Hijyeninize ve beslenme alışkanlıklarınıza dikkat etmek gibi doğal yollara başvurarak bunu azaltabilirsiniz. Ancak ısrarla devam ederse kanıtlanmış farklı tıbbi tedavileri de deneyebilirsiniz. Bu nedenle olabildiğince çabuk bir şekilde aile doktorunuza veya dermatoloğunuza başvurun.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Acné | Temas de salud | NIAMS. (n.d.). Retrieved July 30, 2019, from https://www.niams.nih.gov/es/informacion-de-salud/acne
- Fases del Ciclo Menstrual de la Mujer – Fertility Madrid. (n.d.). Retrieved July 30, 2019, from https://fertilitymadrid.com/fases-del-ciclo-menstrual-la-mujer/
- Acné juvenil y la menstruación. (n.d.). Retrieved July 30, 2019, from https://www.ausonia.es/es-es/informate/la-regla/acne-juvenil-y-la-menstruacion
- El acné y las hormonas – Cómo afectan las hormonas a la piel. (n.d.). Retrieved July 30, 2019, from https://www.eucerin.es/acne/article-overview/130_article_09