Kadınlarda Kalp Hastalığı Nasıl Önlenir?
Kadınlarda başlıca ölüm nedenlerinden birinin kalp hastalığı olduğu tahmin edilmektedir. Her iki cinsiyeti de eşit olarak etkilediği doğru olsa da, kadınların dikkate alması gereken ve bunları önlemeye yardımcı olabilecek bazı durumlar vardır. Daha fazlasını öğrenmek ister misiniz?
Kalp hastalığı sadece erkeklere özgü bir şey değildir. Aslında Dünya Sağlık Örgütü, kadınlarda en fazla ölüme neden olan hastalıkların kalp ve damar hastalıkları olduğunu belirtmektedir. Ne yapabiliriz? Bu hastalıklardan korunmak için yaşam tarzımızda ne gibi değişiklikler yapmalıyız?
Kadınları en çok etkileyen kalp hastalıkları
Aşağıdaki hastalıklardan herhangi birinin semptomlarını yaşıyorsanız, en acil önlem, teşhis koymak ve izlenecek tedaviyi belirtmek için bir doktora veya kardiyologa başvurmaktır.
1. Damar sertliği
Arterioskleroz, kanın kalbe taşınmasından sorumlu olan arterleri kademeli olarak tıkayan doku ve kolesterol birikiminden kaynaklanır. Zamanla, sadece sertleşmekle kalmaz, aynı zamanda kanın girmesi için zar zor yer bırakırlar.
Sonuç olarak, kan akışı çok daha azdır ve sonunda kalp iskemi denilen şeyden muzdariptir. Kan kalbe ulaşmazsa, kalp krizine yol açar.
Kadınlarda kalp hastalığı belirtileri nelerdir?
Kadınlar için sorun, bazen kalp sorunlarının başka şeylerle karıştırılmasıdır. Erkekler sol kolda ani bir ağrı hissedebilirken, kadınlar diğer semptomların yanı sıra baş dönmesi, aşırı yorgunluk, sırt, boyun veya mide ağrısı gibi kalp hastalığının semptomlarını daha yaygın bir şekilde yaşarlar.
Popüler inanışa göre önemli bir işaret boyundaki damarlara bakmaktır. Ayak bileklerinin şişmesine ek olarak boyun damarları da şişerse, acilen bir doktora görünmek gerektiği söylenir. Her durumda, risk altındaysanız ve bu belirtilerden herhangi birini gösteriyorsanız bir kardiyoloğa danışmaktan çekinmeyin.
Bu makaleyi de okumaktan keyif alacağınızı düşünüyoruz: Kalp Krizi İçin İlk Yardım Nasıl Yapılır?
2. Kırık kalp sendromu veya stres kardiyomiyopatisi
Bu hastalık kadınlarda erkeklerden daha yaygındır. Çok yüksek düzeyde duygusal stres ile ilişkilidir. İş, ev, çocuklar ve hatta hasta bir aile üyesine bakmak bile kadınların yoğun stres yaşamasına neden olur.
Bu kardiyomiyopatide, kalbin sol ventrikülünün aşırı uyarılması ve şişmesi, küçük bir işlev bozukluğuna neden olur. Her durumda ölümcül değildir, kalp krizi kadar ciddi de değildir, ancak zamanında tespit edilmesi ve tedavi edilmesi için dikkate alınması gerekir. Genel olarak, iyi bir prognoza sahiptir.
Kadınlarda ne gibi belirtiler gösterir?
Semptomlar kalp krizine çok benzer. Genel durumunuza dikkat etmelisiniz. Abartılı bir yorgunluk hissediyor ve nedenini bilmiyor musunuz? Mideniz bulanıyor ve mideniz ve üst karnınız mı ağrıyor? Eğer öyleyse ve siz de çok stresli bir dönemden geçiyorsanız, doktorunuza görünün.
Menopozda kalp hastalığı
Kalp hastalığı ve menopoz arasındaki ilişki çok yakındır. Kadınlarda östrojenin mükemmel bir işlevi olduğunu unutmamalıyız: diğer görevlerin yanı sıra kan kolesterol seviyelerini düzenleyerek insanları kalp hastalıklarına karşı korur.
Bununla birlikte, menopoz geldiğinde ve östrojen seviyeleri düştüğünde, bilimsel araştırmalar kardiyovasküler riski artıran belirli durumlar olduğunu doğrulamaktadır. Örneğin, kan damarlarının duvarlarında değişiklikler meydana gelir, sertleşirler, aterosklerotik plaklar oluşur ve kan pıhtıları görünebilir.
Aynı şekilde daha önce de bahsedildiği gibi kolesterolde de değişimler başlar. Esas olarak, sözde ‘ kötü kolesterol ‘ (LDL) yükselir.
Ayrıca okuyun: Kadınlarda Migren: Sebepleri ve Tedavisi
Kadınlarda kalp krizi erkeklerden farklı
Menopozun gelişi, kadınlarda onları kalp hastalığına karşı daha savunmasız hale getiren değişikliklere neden olur. Östrojen seviyelerindeki düşüş, bu değişikliklerde belirleyici bir faktördür.
Kadınların menopozda kalp hastalığı geliştirme olasılığı daha yüksektir. Ancak hepsinden önemlisi, yapılan araştırmalara göre duygusal faktörler nedeniyle kalp krizi geçirdikten sonra iyileşme süreci daha yavaş olan kadınlar da var.
Ağırlaştırıcı faktörlerden biri, kadınların semptomları tanıması ve doktora gitmesinin daha uzun sürmesidir. Yorgunluk, kas ağrısı veya mide rahatsızlığını, yardım isteyenin kalp olduğunu bilmeden diğer hastalıklarla ilişkilendirmek yaygındır.
Kadınlarda kalp hastalığını önleme
Duygusal sağlığınıza ve stresli durumlarınıza dikkat etmeniz çok önemlidir. Kadınlarda genellikle birçok kalp hastalığının nedeni bunlardır.
Aşağıda, bilime ve genel anlamda bir kişinin refahını iyileştirmeye katkıda bulunan bazı alışkanlıkları da listeleyeceğiz. Belirli bir durumunuz veya kronik bir hastalığınız varsa, bir doktora danışmak en iyisidir.
- Her gün meyve ve sebze yiyin: Her gün meyve ve sebze yemeye çalışın. Tuzlu oldukları için paketlenmiş sebzelerden kaçının. İyi bir alternatif, sebzeleri buharda pişirmek ve zeytinyağı ile tatlandırmaktır.
- Kardiyovasküler sağlık için verimsiz olduğu kanıtlandığı için tuz tüketiminizi sınırlayın.
- Tahıllar – ve daha da iyisi, kepekli tahıllar – özellikle pirinç, buğday ve çavdar – sağlığın anahtarıdır.
- Kuruyemiş: Uzmanlar, kardiyovasküler sağlığı desteklediği için düzenli olarak fındık tüketilmesini önermektedir.
- Daha fazla balık tüketin ve kırmızı et tüketiminizi azaltın: Sardalya, uskumru, ton balığı ve somon balığı sağlıklı omega 3’e sahiptir. Bu nedenle kırmızı et alımınızı azaltmanız ve bu tür balık tüketimini artırmanız önerilir.
- Sigara içmekten kaçının ve alkol ve şekerli içeceklerin tüketimini azaltın veya ortadan kaldırın.
- Günde beş öğün, iyi bir kahvaltı, hafif bir akşam yemeği yemeye çalışın ve öğünler arasında atıştırmaktan kaçının. Bunların genel kurallar olduğunu unutmayın. Diyetinizle ilgili kesin yönergeler için bir beslenme uzmanına danışın.
- Kan basıncına dikkat edin.
- Kan şekeri seviyenizi izleyin.
- Günde en az yarım saat egzersiz yapın; WHO’nun bu konudaki tavsiyesi budur.
- Özellikle fazla kiloluysanız veya ileri yaşınız varsa düzenli tıbbi kontroller yaptırın.
- Duygusal hayatınıza dikkat edin, stres ve kaygıyı azaltın.
Son olarak, bunların genel nüfus için kilit noktalar olduğunu ve sağlık durumunuza göre ihtiyaçlarınızın değişebileceğini hatırlatmak isteriz. Herhangi bir rahatsızlığı veya ağrıyı zamanında tespit etmek, mümkün olan en kısa sürede doktora gitmenize ve büyük komplikasyonları önlemenize yardımcı olacaktır.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Sociedad Argentina de Cardiología. 2019. Estrés: el riesgo cardiovascular es mayor durante el primer año. https://www.sac.org.ar/actualidad/estres-el-riesgo-cardiovascular/
- Dhandevi PEM and Rajesh JEEWON. 2015. Fruit and Vegetable Intake: Benefits and Progress of Nutrition Education Interventions- Narrative Review Article. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4644575/
- Francesco Palmero; Alicia Breva; José Diago; José Díez. 2000. Tasa cardíaca y síntomatología en mujeres con infarto de miocardio. http://www.scielo.br/scielo.php?pid=S0103-863X2000000200010&script=sci_arttext
- Eugenio Arteaga Urzúa. 2016. Menopausia y riesgo cardiovascular. https://scielo.conicyt.cl/scielo.php?pid=S0034-98872016001100001&script=sci_arttext&tlng=p
- Síndrome del corazón roto. Mayo Clinic. https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/broken-heart-syndrome/symptoms-causes/syc-20354617
- OMS. 2018. Salud de la mujer. https://www.who.int/es/news-room/fact-sheets/detail/women-s-health
- Daniel Ferrante; Jonatan Konfino; Raúl Mejía; Pamela Coxson; Andrew Moran; Lee Goldman; Eliseo J. Pérez-Stable. Relación costo-utilidad de la disminución del consumo de sal y su efecto en la incidencia de enfermedades cardiovasculares en Argentina. Revista Panamericana de Salud Pública. https://www.scielosp.org/article/rpsp/2012.v32n4/274-280/pt/
- Eva Gimeno. 2002. Frutos secos y salud. https://www.elsevier.es/es-revista-offarm-4-articulo-frutos-secos-salud-13041300
- PESCADO AZUL, ¿POR QUÉ BENEFICIA A TU CORAZÓN? Fundación del Corazón. https://fundaciondelcorazon.com/corazon-facil/blog-impulso-vital/2829-pescado-azul-ipor-que-beneficia-a-tu-corazon.html
- Steven A. Schroeder. 2013. New Evidence That Cigarette Smoking Remains the Most Important Health Hazard. The New England Journal of Medicine. https://www.nejm.org/doi/10.1056/NEJMe1213751
- Actividad física. OMS. https://www.who.int/dietphysicalactivity/pa/es/
- Anchique, Claudia V. (2011). Enfermedad cardiovascular en la mujer. Revista Colombiana de Cardiología, 18(4), 177-182. Retrieved January 25, 2019, from http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-56332011000400001&lng=en&tlng=es.
- American Heart Association. Statistical Fact Sheet. Populations 2009 Update: international Cardiovascular Disease Statistics 2009.
- Towfighi A, Zheng L, Ovblagele B. Sex specific trends in middle coronary heart disease risk and prevalence. Arch Intern Med 2009; 169: 1752-1766.
- Johannes J, Merz CN. Is heart disease inevitable for women? Heart health. Tool kit for every decade of a woman´s life. Cardiology in review 2011; 19 (2): 76-80.