Kahvaltı Hakkında Bilmeniz Gereken 7 Şey
Kahvaltı, günün üç ana öğününden biridir ve birçok kişi onu görmezden gelmek istese de, güne verimli ve mutlu bir şekilde başlamak için esastır.Her gün kahvaltı yapmak vücudunuzun bir gece boyunca kaybettiği enerjiyi telafi etmenin yanı sıra, vücudun gün içinde gerektiği gibi çalışması gereken besinleri verir.
Aslında kahvaltının, metabolizmanızı çalıştırmak ve fiziksel ve entelektüel performansınızı geliştirmekte belirleyici bir faktör olduğu kanıtlanmıştır.Bununla birlikte, insanlar sabahları hala boş mideyle ya da gereksiz yiyecekler yiyerek evden ayrılıyor.
Bu nedenle kahvaltının sizin için ne yaptığını, iyi bir kahvaltı hazırlamanın ne olduğunu ve onu günlük bir alışkanlık haline getirmenin neden bu kadar önemli olduğunu bilmek önemlidir.Burada, kahvaltı hakkında 7 ilginç gerçeği sizinle paylaşacağız.
1.Kahvaltı Alışkanlığı Obeziteyi Önler
İyi bir kahvaltı etme alışkanlığına sahip olan kişi diğer insanlara göre daha az atıştırma ihtiyacı duyar.Aynı şekilde, kahvaltının az olması ya da hiç olmaması durumunda aşırı kilolu ya da obez olma riski daha yüksektir.
Bunun nedeni, kahvaltıda alacağınız besin maddelerinin, kalori yakmada belirleyici bir faktör olan metabolizmayı aktif hale getirmek için gerekli olmasıdır.Buna ek olarak, kahvaltı çok fazla kalori, yağ ve karbonhidrat tüketmeye neden olan atıştırmalıklardan uzak durmanızı sağlar.
Buna da bir göz atın: Günde bir elma sizi obeziteden koruyabilir mi?
2. Kahvaltı Çeşitli Olmalıdır
Her gün ayrıntılı bir planlamaya gerek yoktur, ama beslenme uzmanları monoton bir rutine girmemeniz gerektiğine dair tavsiyelerde bulunur.İnsanlar genellikle öğle yemeğini ve yemeklerini çeşitlendirirler, ama her gün kahvaltıda aynı şeyi yerler.
Sorun, bu rutinlerin kahvaltının besin değerini düşürmesi ve sonuç olarak insanların kahvaltıyı atlamalarına sebep olmasıdır.İdeal olarak, kahvaltıda aşağıdaki gibi farklı besin kaynaklarının olması gerekir:
- Protein
- Lif
- Antioksidanlar
- Vitaminler ve mineraller
- Omega-3 yağlı asitler
3. Kahvaltı İçin En Az 20 Dakika Harcamanız Gerekir
Yemek yemek için acele etmek, kahvaltınızı ve hatta diğer öğünleri de olumsuz etkileyebilecek bir şeydir.İşe gitmek için hızlıca bir kahve içmek ve hamur işi bir şeyler yemek ve alelacele kapıdan çıkmak kahvaltı değildir.
Besin maddeleri bakımından eksiksiz bir yemek koymak hedef olmalıdır ve kişi kahvaltı etmek için 20-30 dakika ayırmalıdır.Acele etmek sadece kötü seçimler yapma ihtimalinizi arttırmakla kalmaz, aynı zamanda sindirim sorunlarına da neden olabilir.
4. Kahvaltıyı İkiye Bölmek Kötü Bir Şey Değildir
Yüksek kaliteli bir kahvaltı, günlük kalori alımının % 25’ine eşdeğer kabul edilir.Bununla birlikte, bu bir anda her şeyi yemek zorunda olduğunuz anlamına gelmez.
İlki evde, diğeri ise iş yerinde olacak şekilde iki parçaya bölünebilir.Bununla birlikte, ilk kahvaltınız daha çok olmalı ve ikincisi de günlük kalorimetrenin % 10’undan daha fazla olmamalıdır.
5. Stres Konusunda Yardımcı Olur
Çoğu kişi bunu bilmiyor, ama gün boyunca rahatsız edici ve kötü koşullarda yaşayan insanlar, özellikle de yeterince kahvaltı etmiyor olabilir.Yemek yemeden çok uzun süre geçirmek, vücudunuzun ana yakıt kaynağı olan glukoz seviyenizi düşürür.
Bu sadece fiziksel enerjinizin az olacağı anlamına gelmez, aynı zamanda sinirlilik, konsantre olma ve duygusal konularda sorun yaratabilir.Hiç bir şey yemeyince vücudunuz diğer enerji kaynaklarını arar ve bunları bulduğunda yaşam kalitenizi etkileyebilecek bir dizi semptom ortaya çıkarır.
Okumanızı öneririz: Sabahları metabolizmayı hızlandırmanın 7 yolu
6. Sabah İlk Şey Olmalı
Geç kahvaltı etmek gastrit ve diğer sindirim problemlerine yol açabilir.Uyanma ve yemek yeme arasında ne kadar uzun süre geçerse, iştah o kadar artar ve vücudun mide asidinde artış olur.
Bu nedenle kalktıktan bir saat sonra kahvaltı etmek en iyisidir.Erken kahvaltıda sorun yaşıyorsanız, kademeli olarak vücudunuzu buna alıştırmaya çalışın.
7. Kardiyovasküler Hastalık Riskinizi Azaltır
Çeşitli durumlarda, dengeli ve besleyici bir kahvaltının, kardiyovasküler hastalıkları geliştirme riskini azalttığı kanıtlanmıştır.Bunun için yeterince zaman ayırmamak, kan şekeri, tansiyon ve kolesterol düzeyleri ile ilgili sorunlara neden olabilir.
Sonuç olarak, her gün iyi bir kahvaltı etmemek için uydurduğunuz bahaneleri ortadan kaldırmanız gerekiyor.Kahvaltı vücudunuz ve en önemli işlevleri için vazgeçilmez bir öğündür.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
Gibney, M. J., Barr, S. I., Bellisle, F., Drewnowski, A., Fagt, S., Livingstone, B., … Hopkins, S. (2018). Breakfast in Human Nutrition: The International Breakfast Research Initiative. Nutrients, 10(5). https://doi.org/10.3390/nu10050559
Ferrer-Cascales, R., Sánchez-SanSegundo, M., Ruiz-Robledillo, N., Albaladejo-Blázquez, N., Laguna-Pérez, A., & Zaragoza-Martí, A. (2018). Eat or Skip Breakfast? The Important Role of Breakfast Quality for Health-Related Quality of Life, Stress and Depression in Spanish Adolescents. International Journal of Environmental Research and Public Health, 15(8). https://doi.org/10.3390/ijerph15081781
Betts, J. A., Richardson, J. D., Chowdhury, E. A., Holman, G. D., Tsintzas, K., & Thompson, D. (2014). The causal role of breakfast in energy balance and health: a randomized controlled trial in lean adults. The American Journal of Clinical Nutrition, 100(2), 539–547. Retrieved from http://dx.doi.org/10.3945/ajcn.114.083402