Kahvaltıda Protein Almanın Önemini Keşfedin
Kahvaltıyı bir bardak süt, biraz kurabiye ya da bir kase mısır gevreğiyle geçiştirmek çoğumuzun alışık olduğu bir şeydir. Ancak, kahvaltıda yediklerimiz bize güne başlayacak enerjiyi veren besinlerdir, bu nedenle kahvaltıda proteine ihtiyaç duyacağımızı bilmek çok önemlidir.
Vücudunuzun Sabahki Hali
Sabahları, yiyecekleri enerjiye dönüştüren ve kas kütlesini düzenleyen hormonlar çalışır. Çünkü günün bu saatinde, vücudumuz proteinleri enerjiye çevirmekten sorumlu olan kortizol tarafından kontrol edilir.
Bu sebepten dolayı, sabahları tüketilen proteinler kolayca kas kütlesine ve enerjiye dönüştürülür. Ayrıca, glikoz seviyelerinin uzun süre boyunca korunmasına katkıda bulunur.
Bu, kas kütlesini korumak ve iş veya ders saatleri için gerekli olan zihinsel konsantrasyonunuzu geliştirmek için inanılmaz bir yoldur. Ayrıca saatler sonra aç hissetmemek ve vücut ısısında bir artışa sebep olmamak için de önemlidir.
Ayrıca proteinler, gündüz tüketildiğinde geceye oranla metabolizmayı daha fazla hızlandırmayı sağlar ve günün geri kalanında yağın fazla depolanmasını önlemeyi kolaylaştırır.
Proteinlerin işlevi
Kahvaltıda yenilen proteinler sayesinde kan şekeri seviyesi daha stabil kalır ve böylece zihinsel konsantrasyonun korunması sağlanır.
Ayrıca hafıza ve akıl yürütme yeteneği artar.
Yeterli glikoz miktarına sahip olunduğunda, beynin başka bir kaynaktan elde etmek için acil durum sistemlerini harekete geçirmesi gerekmez ve kendini entelektüel işlevlerine tamamen ayırabilir.
Kahvaltıda protein almanın bir diğer önemi de beynin adrenalin ve dopamin üretimine doğrudan etki etmesidir. Böylece, akıl yürütme ve öğrenme becerilerinde bir artış sağlanır.
Protein açısından zengin bir kahvaltı aynı zamanda kilo vermeyi kolaylaştırır. Bu şekilde, hem enerji almak, hem de açlığı kontrol altına almak için gerekli olan tüm besinleri beslenmenize dahil edebilirsiniz.
Buna ek olarak, proteinle dolu bir kahvaltı, serotonin seviyesini yükseltmek ve karbonhidrat krizlerini kontrol altına almak için gerekli besinleri almanıza yardımcı olur, bu da sağlıklı bir beslenmeye ve kilo kaybına neden olur.
Metabolizmanızı hızlandırarak ve açlık ve bağımlılığı kontrol ederek, gün boyunca “atıştırmalık” ihtiyacını önleyebilirsiniz.
Protein açısından zengin kahvaltı örnekleri
Peki ne bekliyorsunuz?
Yüksek protein içeriği olan bazı kahvaltılara bir göz atalım. Böylece, güne başlarken bu besinleri tüketerek tüm iyi sonuçlarından yararlanabilirsiniz.
Kahvaltıda protein olarak yulaf ezmesi
Yulaf ezmesi çeşitli nedenlerle kahvaltıda yemek için iyi bir besindir.
- İlk olarak, mükemmel bir kompleks karbonhidrat ve çözünebilir lif kaynağıdır. Sindirimi kolaylaştırmakla kalmaz, aynı zamanda sizi daha uzun süre tok tutar.
- Ayrıca, çözünebilir lif kan şekeri seviyesini kontrol etmeye ve kan basıncını düşürmeye yardımcı olacaktır.
- Bu kahvaltı, iyi miktarda protein sağlar ve vejetaryen beslenenler için mükemmel bir seçimdir.
Yoğurt
Yoğurt, güne başlamak için kahvaltıda tüketebileceğiniz ve protein kaynağı olan bir süt ürünüdür.
Ayrıca, aynı zamanda iyi miktarda kalsiyum ve D vitamini sağlar.
Omlet veya çırpılmış yumurta
Yumurta, protein açısından zengin ve karbonhidrat içermeyen çok lezzetli bir seçenektir. Mükemmel bir protein kaynağıdır.
Bazı insanlar yumurtada bulunan kolesterol hakkında endişelidir. Ancak bu kolesterol aslında “iyi kolesterol” olarak bilinir ve sağlık için faydalıdır. Günde 10 yumurta yemediğiniz sürece, önerilen doymuş yağ seviyesini aşmak güçtür.
Bu nedenle, yumurta kahvaltıda protein almak için en iyi seçeneklerden biridir. Pek çok ülkede kahvaltının yıldızı yumurtadır.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Davies RW., Carson BP., Jakeman PM., The effect of whey protein supplementation on the temporal recovery of muscle function following resistance training: a systematic review and meta analysis. Nutrients, 2018.
- Kung B., Anderson GH., Paré S., Tucker AJ., et al., Effect of milk protein intake and casein to whey ratio in breakfast meals on postpandrial glucose, satiety ratings and subsequent meal intake. J Dairy Sci, 2018. 101 (10): 8688-8701.
- Reynolds AN., Akerman AP., Mann J., Dietary fibre and whole grains in diabetes management: systematic review and meta analysis. PLoS Med, 2020.