Kahvaltıda Yememeniz Gereken 6 Besin
Her ne kadar birçok insan hala kahvaltıyı atlamanın en etkili kalori yakma yöntemi olduğunu iddia etse de, artık bunun doğru olmadığını biliyoruz. Aslında kahvaltı yapmanın vücut ağırlığı üzerinde etkileri istenilenin tam tersi şeklinde vuku bulabilir.
Buradaki sorun, her ne kadar birçok insan sabah kahvaltıyı atlamamaya çalışsa da, bazılarımızın sabah kahvaltıda tercih ettiği besinlerin sağlıklı olmak ile uzaktan yakından bir alakası olmamasıdır.
Sorun olarak, kahvaltı sonrası hala kendini aç hissetmek obezite ve beslenme eksiklikleri gibi istenmeyen sonuçlara yol açabilir.
Bu durumdan kaçınmak için günün ilk öğünü olan kahvaltınıza dahil etmemeniz gereken besinlerden 6sını içeren bir liste hazırladık.
Yazının geri kalanında bu liste ile ilgili bilgiye ulaşabilirsiniz.
1. Endüstriyel Unlu Mamuller
Endüstriyel unlu mamuller, midenize büyük zarar verebilecek aşırı yüksek oranda karbonhidrat, doymuş yağ ve şeker içerir.
Bu maddeler ve içerdikleri boş kaloriler, kahvaltı masasında olmamaları için geçerli sebeplerdir.
Boş kaloriden kastımız nedir? Bu kalori türü, herhangi bir besinsel değeri olmayıp, aşırı oranda yüksek kalori içeren besinlere verilen isimdir.
Tavsiye
- Bu ürünler yerine, ev yapımı unlu mamullere yönelin.
- Bu sayede, organik birleşenler kullanarak, yapay koruyucu ya da ek maddelerden uzak durup, daha çok lif, vitamin ve mineral elde edebileceksiniz.
2. İşlenmiş etler
‘Diyet’ bandında olduğunu iddia edenlerde dahil olmak üzere, işlenmiş etlerin her türlüsü sağlınız için zararlıdır ve beslenme programınıza hiçbir şekilde dahil olmamalıdır.
Her ne kadar, taze, iştah açıcı görünseler de ve ayaküstü bir ekmek arası yapılan kahvaltıda çok iyi gitseler de, çok yüksek oranlarda sodyum ve doymuş yağ içermektedirler. Zaman içerisinde bu besinlerin tüketimi, kilo, kolesterol ve yüksek kan basıncı gibi sorunlara yol açabilir.
Aynı zamanda, sindirim sisteminiz içinde zorlayıcı besinlerdir ve mide yanması, mide gazı ve reflüye sebebiyet verebilir.
Tavsiye
- Sabah kahvaltısında protein almak istiyorsanız, yumurta ya da yağsız ete yönelin.
3. Şekerli mısır gevrekleri
Yemek endüstrisi, mısır gevreğinin en iyi kahvaltı şekli olduğuna dair fikri uzun bir süredir güzel bir şekilde satmaktadır. Yine de, her ne kadar bazı türevleri sağlıklı ve lif açısından zengin olsa da, birçoğu çok fazla şeker içermekte ve sağlığa hiçbir yararı olmamaktadır.
Daha önce yukarıda da açıkladığımız üzere, mısır gevrekleri de ‘boş kalorili’ diye adlandırdığımız besin sınıfına girer.
Ek olarak, aşırı yüksek şeker oranı ve yapay renklendiricileri ile, metabolizmada sorunlara yol açabilir.
Tavsiye
- Yulaflı ya da tam tahıllı mısır gevreklerini tercih edebilirsiniz.
4. Konsantre meyve suları
Yapılan onca reklama rağmen hataya düşmeyelim. Konsantre meyve suları, doğrudan meyvenin kendisinden elde edilen suyun yerini hiçbir zaman alamaz.
Kahvaltı için lezzetli ve ferahlatıcı bir seçenek olarak dursalar da, bu içecekler- ‘vitamin açısından zengin’ olanlarda dahil, vücut için hiçte iyi olmayan, tamamıyla şekerle ve yapay maddeler ile doludur.
Tavsiye
- Taze meyve ve sebzeleri kullanarak kendi %100 doğal meyve suyunuzu yapın.
5. Yapay tatlandırıcılı yoğurt
‘Light’ olarak etiketlenenler de dahil olmak üzere, marketlerde bulunan yoğurtlar, %100 doğal yoğurt ile kıyaslandığında beslenme kalitesini etkileyen ek maddeler içermektedir.
Yoğurt, küçük çocuklar için genellikle kahvaltı masasına konur. Yine de, her ne kadar sağlıklı bir seçenek olarak gözükse de, çok da besleyici olmayıp, vücudun asitlenmesine neden olabilirler.
Diğer sebeplere ek olarak, bu tür yoğurtlardan kaçınmanız için nedenler:
- Aşırı balgam üretimine sebep olur.
- Şeker ve yapay bileşenlerden oluşur.
- Ek olarak, mide yanmasına bile sebebiyet verebilir.
Tavsiye
- probiyotik açısından zengin, renksiz doğal yoğurtlar tercih edin. Evinizde bile yapabilirsiniz (ya da marketten alabilirsiniz.)
6. Reçel ya da jöle
Ev yapımı bir reçelden kahvaltıda birazcık yemekten bir şey olmaz. Buradaki sorun, birçok insanın bu üründen çok fazla tüketmesi ve markette cam kavanozlarda satılan reçelleri tercih etmesidir.
Her ne kadar meyveden yapılmış olsalar da, besin değerlerini düşüren çok fazla şeker ve yapak ek maddeler içerirler.
Tavsiye
- Kendi reçelinizi kendi evinizde yapın ve yapay şekerlerden ve şuruplardan kaçının.
- Bunu yapmak için fruktoz şekerinden ya da doğal bir seçenek olarak baldan yararlanabilirsiniz.
- Porsiyonlarınızda ölçüyü kaçırmayın (tercih olarak bir ama en fazla iki yemek kaşığı.)
Kahvaltıda bu saydıklarımızı yemek gibi bir alışkanlığınız var mı? Artık bunun çok da iyi bir fikir olmadığını öğrendiğinize göre, daha sağlıklı olmak ve daha çok yararlı besin tüketmek için kahvaltı sofranızı yeniden düzenlemeye başlayın.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Islam MA, Amin MN, Siddiqui SA, Hossain MP, Sultana F, Kabir MR. Trans fatty acids and lipid profile: A serious risk factor to cardiovascular disease, cancer and diabetes. Diabetes Metab Syndr. 2019 Mar-Apr;13(2):1643-1647. doi: 10.1016/j.dsx.2019.03.033. Epub 2019 Mar 16. PMID: 31336535.
- Crowe W, Elliott CT, Green BD. A Review of the In Vivo Evidence Investigating the Role of Nitrite Exposure from Processed Meat Consumption in the Development of Colorectal Cancer. Nutrients. 2019 Nov 5;11(11):2673. doi: 10.3390/nu11112673. PMID: 31694233; PMCID: PMC6893523.
- Yoshida Y, Simoes EJ. Sugar-Sweetened Beverage, Obesity, and Type 2 Diabetes in Children and Adolescents: Policies, Taxation, and Programs. Curr Diab Rep. 2018 Apr 18;18(6):31. doi: 10.1007/s11892-018-1004-6. PMID: 29671076; PMCID: PMC6025796.