Kalp Çarpıntısı Hissetmenizin 4 Olası Nedeni
Herkes doktora gitmenizi söylüyor, ama bunu yapmıyorsunuz. Umurunuzda değilmiş gibi davranıyorsunuz, ama içten içe korkuyorsunuz. Bir süredir kalp çarpıntısı hissetmenizin nedenlerini bilmiyorsanız, bu yazımız tam size göre.
Her zamanki gibi aynı şeyleri yapıyorsunuz, aniden bu his ortaya çıkıyor ve durumun ciddi olmasından korkuyorsunuz.
Yine de kalp çarpıntısı yaşadığınızda bunu göz ardı etmeye karar veriyorsunuz ve böylece aklınızı ele geçiren bu duyguyla yüzleşmek zorunda kalmıyorsunuz.
Arkadaşlarınız ve aileniz haklı. Yapabileceğiniz en iyi şey, durumun ciddi olmadığından şüphelenseniz bile doktorunuzu ziyaret etmek ve kalp çarpıntısı hissetmenizin sebebini öğrenmektir.
Aslında bu ciddi bir şeyin başlangıcı olabilir, ancak aynı zamanda kontrol de edilebilir.
Kalp çarpıntılarına neden olan şeyleri bilmek ister misiniz?
Ayrıca bakınız: Kalp Hastalıkları Sadece Kalbinizi Etkilemiyor
Kalp çarpıntısı hissetmenizin nedenleri
1. Kahve ve sigara içen birisiniz
Kalp çarpıntılarınızın nedeni bu kadar basit bir şey olabilir. Sürekli kahve ya da çay içerek geçirdiğimiz yoğun iş günlerimiz olur.
Ancak her sinir sistemi birbirinin aynısı değildir. Bazı insanlar bu tür uyarıcılara karşı diğerlerinden daha hassastır.
En az iki hafta boyunca kahve ve sigara tüketiminizi azaltmaya çalışın ve nasıl hissedeceğinizi görün.
Kalp çarpıntısı kaybolursa, ama yine de yorgun hissediyorsanız, sabah egzersizi yapmanız ya da uyarıcı smoothieler tüketmeniz gibi başka yollar öneriyoruz.
Sigara içerseniz, durum daha da kötüleştirir. Nikotin de bir uyarıcıdır, bu yüzden patlayıcı etki yaratır.
Hepsini bir anda bırakmak muhtemelen çok zor. İdeal olarak, tamamen bırakana kadar içtiğiniz sigara sayısını azaltmaya çalışın.
2. Kaygı
Aşırı kaygı ve anksiyete de kalp çarpıntısı hissetmenizin nedeni olabilir.
Anksiyete sürekli bir uyarılma halidir. Şu şekilde çalışır: Tehlike algılanır ve kalp aktive olur, böylece kişi tehditlerden mümkün olduğunca çabuk kurtulabilir.
Sorun hayatı da bu şekilde gördüğümüzde ortaya çıkar. Bir de bu kalp çarpıntısı bizi daha da korkutacağı için kaygı duymak için bir sebep daha bulmuş oluruz.
Yani bu döngüyü durdurmanın tek yolu bir doktora görünmektir.
Böylece fiziksel bir şey olmadığını bilmenin rahatlığını duyacaksınız ve zamanınızı sorunun nedenini tespit etmeye ve kendinizi tedavi etmeye harcayacaksınız.
Ayrıca bakınız: Kadınların Kalp Sağlığı İçin Faydalı 7 Yiyecek
3. Anemi
Düşük alyuvar sayısına sahip olduğumuzda anemi oluşur. Alyuvarlar kalbin oksijenlenmesi için çok önemlidir. Yani eğer bu durumdan muzdaripseniz, sebebinden habersiz, kalp çarpıntısı hissedebilirsiniz.
- Yeterli beslenmediğiniz zaman kalbin normalden daha fazla çalışması gerekir ve kalp atışımız normalden daha güçlü olur.
- Bunun bir önceki nedene, yani kaygıya eşlik etmesi garip değildir. Bunu fark ettiğimizde, stres düzeyi artar, bu da bizi sıkıntıya sokar.
- Ayrıca, daha kolay yoruluruz. İnip çıkması kolay olan bir merdiven bizi çok yorabilir ve nedenini anlayamayız.
- Bunun yoğunluğu anemi seviyenize bağlıdır.
4. Koroner ya da kardiyovasküler hastalıklar
Kalp çarpıntısı hissetmenizin nedeni bu tür bir durum olabilir. Kasların, arterlerin ya da kan dolaşımının incinmesinden kaynaklanabilir.
Her halükarda, bu şekilde tezahür ettiği gerçeği bir avantajdır.
Birçok kişi durum zaten çok ciddi olduğunda fark edecektir.
- Bu uyarılar sorunu daha da kötüleşmeden önce fark etmeye yardımcı olur. Kalp krizi geçirdiğinizde, kalbin bir kısmının kullanılamaz hale geldiğini unutmayın.
- Ancak bunlara dikkat ederseniz, sadece bir ilaca ya da küçük bir ameliyata ihtiyacınız olabilir.
- Bu günlerde, kalp ile ilgili sorun yaşadığımız zaman çeşitli çözümlere sahip olduğumuzu unutmayın.
- Bu nedenle, doktorunuzu mümkün olan en kısa zamanda görmeniz hayati önem taşır. Doktor ne olup bittiğini bilecektir ve düzeltmek için çalışır.
Bunu yapmamak, geri gitmeyebilecek bir şeye sırtınızı çevirmek anlamına gelir, bu yüzden çabucak harekete geçmek önemlidir.
Ne olduğunu bilirseniz, bu konu hakkında bir şey yapabilirsiniz. Eğer önemli bir şey değilse endişelenmeyi bırakabilirsiniz.
Sonuçta, her zaman siz kazanırsınız.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Álvarez-Gaviria, M., Herazo-bustos, C., & Mora, G. (2014). Enfoque semiológico de las palpitaciones. Rev. Fac. Med. https://doi.org/10.15446/revfacmed.v62n1.43779
- Frank, R., & Hidden-Lucet, F. (2015). Palpitaciones. EMC – Tratado de Medicina. https://doi.org/10.1016/S1636-5410(15)70942-6
- García De Yébenes, M., Calvo Galiano, N., & García Bolao, I. (2013). Protocolo diagnóstico de las palpitaciones. Medicine (Spain). https://doi.org/10.1016/S0304-5412(13)70623-1
- Mateo-Martínez, A., Villegas-García, M., & Sánchez-Martínez, M. (2015). Abordaje de las palpitaciones y la taquicardia. FMC – Formación Médica Continuada En Atención Primaria. https://doi.org/10.1016/j.fmc.2015.03.002