Kalp Hastalıkları Sadece Kalbinizi Etkilemiyor

Kalp rahatsızlıklarının tüm kardiyovasküler sistemimizi etkileyebileceğini ve hayatımızı tehdit eden komplikasyonlara neden olabileceğini unutmamalıyız.
Kalp Hastalıkları Sadece Kalbinizi Etkilemiyor

Tarafından yazılmıştır Francisco María García

Son Güncelleme: 27 Mayıs, 2022

Chicago’da kurulan Vasküler Cerrahi Derneği, kalp hastalıklarının genellikle damar tıkanıklığıyla ilişkili olduğunu açıklıyor. Kalp hastalıkları sadece kalbi etkilemez. Etkileri bacaklarına, ayaklara, böbreklere ve hatta beyne ulaşabilir.

Ayrıca, damarlarda plak birikimi olarak ilerlemeye devam ederler. Bütün bunlar, periferik arter hastalığı (PAD) olarak bilinen duruma neden olur. Damarlar tıkandığında oksijen taşıyan kanın vücutta dolaşımı gittikçe zorlaşır.

Kalp rahatsızlıkları ve periferik arter hastalığı

Kalp hastalığının türleri arasından, Amerika Birleşik Devletleri’nde en yaygın görülen PAD’dır. Bu periferik arter hastalıkları, kalp rahatsızlıkları ayak ve bacaklara ulaştığında meydana gelir.

El ve ayaklara kan ulaşmadığında, ayaklar iyileşmeyen türde bir yara geliştirir. Daha ciddi durumlarda, uzvun kesilmesiyle bile sonuçlanabilir. Yürürken ağrı hisseden hastalar doktorlarına danışmalı ve non-inzivazif test yaptırmalıdır. Bu test, diğer komplikasyonlar oluşmasını önleyebilmek için ayak bileğindeki kan basıncını ölçer.

Kalp hastalıklarını önleyebilmek için iyi alışkanlıklar edinin

Aslında, arterleri ve damarları sağlıklı tutmanın en iyi yolu bazı temel sağlık kurallarını akılda tutmaktır. Örneğin kan basıncı, kan şekeri ve kolesterol değerlerinizi bilmek bunun için iyi bir başlangıç olacaktır. Buna ek olarak, bu hastalıklara yol açabilecek faktörler arasında şunlar bulunur:

  • Tütün kullanımı
  • Stres
  • Hareketsiz bir yaşam tarzı
  • Yağ, protein ve karbonhidrat bakımından zengin bir beslenme şekli

Tabii ki, düzenli fiziksel egzersiz yapmak kalp hastalıklarından korunmada en iyi yöntemlerden biridir. Kalp hastalığı problemi yaşayanlar için bir doktora görünmek oldukça önemlidir. Uzman doktorlar, spesifik vakanın risk faktörlerini değerlendirecek ve hastaya hayat boyu sürecek tedaviyi sağlayacaktır.

İnvazif olmayan tedaviler etkili olmadıysa, bir sonraki adım kan damarlarındaki tıkanıklığı ortadan kaldırmaktır. Ardından, tıkanmış damarları yönlendirmek için cerrahi uygulamalar yapılır.

Kalp hastalıkları ve kardiyovasküler hastalıklar

Her ne kadar bu iki hastalık karıştırılsa da, aslında vücudun farklı bölümlerinden bahsederler. Kalp hastalığı, kalbi ve kalpteki kan damarlarını etkiler.

Bildiğiniz gibi, kalp pompa görevi gören ve yumruk büyüklüğünde olan güçlü bir kastır. Vücudun her yerine sürekli olarak kan pompalar ve damarlar aracılığıyla kanı ulaştırır.

Aslında, kalp ve damar hastalıkları ve sorunları aniden ortaya çıkmaz. Zamanla, kanı kalbe ve beyne taşıyan damarlar çoğunlukla kolesterol ve yağ birikimi nedeniyle tıkanabilir.

Damar tıkanıklığı nedeniyle, kalbe kan akışının azalması kalp krizine yol açabilir. Öte yandan, kan pıhtısına bağlı olarak beyne giden kan akışının yetersiz olması beyin kanamalarının nedenidir.

Kadınlarda kalp hastalıkları

kalbini tutan kadın

Bazı kadınlar kalp krizinin erkeklerin başına gelen bir şey olduğunu düşünüyor. Ancak bu yaygın inanışın aksine, aslında bu hastalık kadınlarda da görülebiliyor.

Kalp hastalıkları ve kardiyovasküler hastalıkların türleri

Damar tıkanıklığı

Bu hastalık, damarlar incelip sertleştiğinde ortaya çıkar. Yaşlandıkça damarların belli bir dereceye kadar sertleşmesi normaldir. Bununla birlikte, damar tıkanıklığı problemi yaşayan insanlarda arter birikimi nedeniyle damarların iç duvarları daha daralır.

Brugada sendromu

Bu genetik bir hastalıktır. Hücre zarından (iyon kanalları) iyon akışını düzenleyen kardiyak proteinlerin oluşumunu yönlendiren genlerdeki değişikliklerden kaynaklanmaktadır.

İdyopatik trombositopenik purpura

Bu kanama bozukluğu, bağışıklık sistemimiz vücuttaki trombositleri yok ettiğinde ortaya çıkar. Trombosit normal kan pıhtılaşması için gereklidir.

Kalp hastalıkları hakkında bilgi sahibi olduğunuzdan emin olun. Sağlıklı beslenin, bol bol egzersiz yapın ve sağlığınıza dikkat edin. Buna değer!


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.